Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

farsz:
1 cebula (posiekać w kostkę)
1 łyżka masła
25 dag twarogu
25 dag kaszy gryczanej (ugotowanej)
1 jajko
sól, pieprz
kilka listków mięty

ciasto:
40 dag mąki
szklanka ciepłej wody
1 jajko

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - sposób wykonania:

Cebulę szklimy na łyżce masła, studzimy. Twaróg wsypujemy do miski, dodajemy cebulę i kaszę gryczaną, mieszamy. Farsz solimy i pieprzymy do smaku,, dodajemy posiekane świeże listki mięty oraz jajko dla związania farszu.

Mąkę zaparzamy ciepłą wodą, dodajemy jajko, rękoma zagniatamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Następnie wałkujemy na grubość około 4 mm, z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Na środek każdego kładziemy farsz, zlepiamy.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, po kilku minutach od wypłynięcia pierogi są gotowe, hartujemy je w zimnej wodzie i osączamy na sitku.
Podajemy ze zrumienioną cebulką.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-02-11| Czytano: 15011 razy |komentarz [0]
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz