Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi z serem

Czas 40 minut Porcji 5 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg mąki pszennej
1 masło śmietankowe
2 żółtka
1 białko
2-3 szklanki ciepłej wody

nadzienie
opakowanie twarogu
2 żółtka
cukier

przedmioty
wałek nóż widelec szklanka miska

Pierogi z serem - sposób wykonania:

Wysypujemy na stolnicę prawie cały kilogram mąki zostawiamy trochę do podsypywania ciasta. Dodajemy masło ( nie może być twarde ) rozdrabniamy je i mieszamy z mąką tak aby było rozkruszone. Dodajemy jedno całe jajko a z drugiego tylko żółtko ( żeby ciasto nie było za twarde ) również rozdrabniamy ciasto aby nadal było sypkie. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę ( musi być ciepła ) może być przegotowana i ugniatamy ciasto ( wody lejemy dopóki ciasto się dobrze nie zlepi ). Na stolnicę wysypujemy 1/2 pozostałej mąki kroimy ciasto na 2 części ( dla ułatwienia ) wałkujemy aż będzie cienkie na ok.2-4 mm szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy na bok. to samo robimy z drugą częścią ciasta. Gdy już mamy kółeczka gotowe szykujemy nadzienie :)
Do miski wkładamy twaróg dodajemy żółtka i cukier według uznania ( niektórzy wolą bardziej słodkie inni mniej ) ugniatamy widelcem sprawdzamy słodkość.
Bierzemy kółeczko i nakładamy małą ilość nadzienia zamykamy kółeczko tworząc pieróg zaklejamy go widelcem lub maszynką ( palcami nie polecam ) obsypujemy mąką i chowamy do zamrażarki lub gotujemy przez 5-9 minut TRZEBA SPRAWDZAĆ ŻEBY SIĘ NIE ROZLECIAŁY.

Po ugotowaniu obsypać cukrem.

Jak by ciasto było za miękkie w czasie wyrabiania dosypać mąki jak za twarde dolać wody

PRZEPIS SPRAWDZONY ŻYCZĘ SMACZNEGO
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 17-07-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz