Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Czas 40 minut Porcji 5 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi z serem - składniki:

1 kg mąki pszennej
1 masło śmietankowe
2 żółtka
1 białko
2-3 szklanki ciepłej wody

nadzienie
opakowanie twarogu
2 żółtka
cukier

przedmioty
wałek nóż widelec szklanka miska

Pierogi z serem - sposób wykonania:

Wysypujemy na stolnicę prawie cały kilogram mąki zostawiamy trochę do podsypywania ciasta. Dodajemy masło ( nie może być twarde ) rozdrabniamy je i mieszamy z mąką tak aby było rozkruszone. Dodajemy jedno całe jajko a z drugiego tylko żółtko ( żeby ciasto nie było za twarde ) również rozdrabniamy ciasto aby nadal było sypkie. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę ( musi być ciepła ) może być przegotowana i ugniatamy ciasto ( wody lejemy dopóki ciasto się dobrze nie zlepi ). Na stolnicę wysypujemy 1/2 pozostałej mąki kroimy ciasto na 2 części ( dla ułatwienia ) wałkujemy aż będzie cienkie na ok.2-4 mm szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy na bok. to samo robimy z drugą częścią ciasta. Gdy już mamy kółeczka gotowe szykujemy nadzienie u?miech
Do miski wkładamy twaróg dodajemy żółtka i cukier według uznania ( niektórzy wolą bardziej słodkie inni mniej ) ugniatamy widelcem sprawdzamy słodkość.
Bierzemy kółeczko i nakładamy małą ilość nadzienia zamykamy kółeczko tworząc pieróg zaklejamy go widelcem lub maszynką ( palcami nie polecam ) obsypujemy mąką i chowamy do zamrażarki lub gotujemy przez 5-9 minut TRZEBA SPRAWDZAĆ ŻEBY SIĘ NIE ROZLECIAŁY.

Po ugotowaniu obsypać cukrem.

Jak by ciasto było za miękkie w czasie wyrabiania dosypać mąki jak za twarde dolać wody

PRZEPIS SPRAWDZONY ŻYCZĘ SMACZNEGO
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz