Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi z serem

Czas 40 minut Porcji 5 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi z serem - składniki:

1 kg mąki pszennej
1 masło śmietankowe
2 żółtka
1 białko
2-3 szklanki ciepłej wody

nadzienie
opakowanie twarogu
2 żółtka
cukier

przedmioty
wałek nóż widelec szklanka miska

Pierogi z serem - sposób wykonania:

Pierogi z serem Wysypujemy na stolnicę prawie cały kilogram mąki zostawiamy trochę do podsypywania ciasta. Dodajemy masło ( nie może być twarde ) rozdrabniamy je i mieszamy z mąką tak aby było rozkruszone. Dodajemy jedno całe jajko a z drugiego tylko żółtko ( żeby ciasto nie było za twarde ) również rozdrabniamy ciasto aby nadal było sypkie. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę ( musi być ciepła ) może być przegotowana i ugniatamy ciasto ( wody lejemy dopóki ciasto się dobrze nie zlepi ). Na stolnicę wysypujemy 1/2 pozostałej mąki kroimy ciasto na 2 części ( dla ułatwienia ) wałkujemy aż będzie cienkie na ok.2-4 mm szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy na bok. to samo robimy z drugą częścią ciasta. Gdy już mamy kółeczka gotowe szykujemy nadzienie u?miech
Do miski wkładamy twaróg dodajemy żółtka i cukier według uznania ( niektórzy wolą bardziej słodkie inni mniej ) ugniatamy widelcem sprawdzamy słodkość.
Bierzemy kółeczko i nakładamy małą ilość nadzienia zamykamy kółeczko tworząc pieróg zaklejamy go widelcem lub maszynką ( palcami nie polecam ) obsypujemy mąką i chowamy do zamrażarki lub gotujemy przez 5-9 minut TRZEBA SPRAWDZAĆ ŻEBY SIĘ NIE ROZLECIAŁY.

Po ugotowaniu obsypać cukrem.

Jak by ciasto było za miękkie w czasie wyrabiania dosypać mąki jak za twarde dolać wody

PRZEPIS SPRAWDZONY ŻYCZĘ SMACZNEGO

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 17-07-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz