Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi ze szpinakiem

Czas 75 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto na pierogi:
30 dag maki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
1 żółtko
spora szczypta soli

farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku (około 40 dag)
łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku (farsz musi być wyraźny w smaku)

Pierogi ze szpinakiem - sposób wykonania:

Szpinak rozmrażamy, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do niej szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy.
Do mleka, dodajemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do szpinaku. Dusimy do momentu aż farsz stanie się gęsty, na koniec przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko oraz sól, wyrabiamy gładkie ciasto ( w razie konieczności dodajemy wodę - gdy ciasto jest za twarde lub mąkę - gdy ciasto zbyt mocno się rozłazi). Ciasto wałkujemy (na grubość około 0,5cm) na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, na środek każdego kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane masłem :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 09-01-12| Czytano: 6773 razy |komentarz [0]
Pierogi ze szpinakiem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz