Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Pierożki drożdżowe z bananami
Czas 35 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
pół kg maki tortowej
2 żółtka
5 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła
szczypta soli
Farsz:
2 banany
krem czekoladowy typu nutella
olej do głębokiego smażenia
Pierożki drożdżowe z bananami - sposób wykonania:
Robimy rozczyn : mieszamy drożdże, cukier, sól, łyżkę mąki, gdy podrośnie wlewamy go do pozostałej mąki, do której dodajemy także roztopione (wcześniej) i przestudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto.
Następnie rozwałkowujemy je na grubość około pół cm, wycinamy szklanką krążki, na środek krążka nakładamy pół łyżeczki nutelli i kawałek banana, zlepiamy brzegi w kształt pierożka.
Smażymy w głębokim oleju, po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Prześlij przepis mewa80 | 15-06-10 | Czytano: 7482 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierożki drożdżowe z bananami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują