Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierożki drożdżowe z bananami

Czas 35 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
pół kg maki tortowej
2 żółtka
5 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła
szczypta soli

Farsz:
2 banany
krem czekoladowy typu nutella

olej do głębokiego smażenia

Pierożki drożdżowe z bananami - sposób wykonania:

Robimy rozczyn : mieszamy drożdże, cukier, sól, łyżkę mąki, gdy podrośnie wlewamy go do pozostałej mąki, do której dodajemy także roztopione (wcześniej) i przestudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto.

Następnie rozwałkowujemy je na grubość około pół cm, wycinamy szklanką krążki, na środek krążka nakładamy pół łyżeczki nutelli i kawałek banana, zlepiamy brzegi w kształt pierożka.

Smażymy w głębokim oleju, po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 15-06-10| Czytano: 6364 razy |komentarz [0]
Pierożki drożdżowe z bananami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz