Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Pierś z kurczaka wg Dukana

Czas 25 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Pierś kurczaka jest mięsem po które bardzo często sięgamy w trakcie diety, w tym miejscu zostały zebrane przepisy, w jaki sposób można ją przyrządzać, w czym marynować by dania przyrządzone z piersi były smaczne i niejednorodne.

Pierś z kurczaka wg Dukana - sposób wykonania:

I Pierś w musztardowej marynacie
Pierś z kurczaka, musztarda, pieprz, curry, zioła
Mięsko smarujemy musztardą, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, następnie na rozgrzanej patelni (można lekko wysmarować tłuszczem) smażymy pierś, gdy troszkę się zrumieni dodajemy odrobinę wody i dusimy aż będzie miękka (około 20 minut)

II Pierś a’la schabowy
Pierś z kurczaka, jajko, przyprawy
Pierś rozbijamy, przyprawiamy (można troszkę wcześniej aby przeszło przyprawami), następnie moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni (można troszkę wysmarować tłuszczem).

III Kotleciki z piersi
1 pierś z kurczaka lub pół z indyka, 2 białka (lub całe jajka), 3 płaskie łyżeczki otrąb pszennych
Pierś kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, jajka, otręby, mieszamy. Łyżką na rozgrzanej patelni kładziemy kotleciki, podlewamy wodą (wodę można leciutko posolić) i dusimy pod przykryciem.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

mewa80 | 16-09-10 | Czytano: 49141 razy | komentarzy [2]
Pierś z kurczaka wg Dukana komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierś z kurczaka wg Dukana kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierś z kurczaka wg Dukana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Paranoja
2012-07-11 10:24

Czytałam ksiązkę Dukana i nie opowiada on że można smażyć na TŁUSZCZU!!!!!! To jakaś paranoja, do tego musztarde można stosować w małych ilościach i z solą podobnie a nie marynaty robic by mięso naciągneło solą na kilka godzin.... tragedia!!!!! nie ma to nic wspólnego z dukanem, zwłaszcza te smażenie mięsa wysmarowanego tłuszczem, w I fazie diety jemy proteiny i pod żadnym pozorem nie wolno dodawać do nich, oleju, masla, oliwy, oliwek!!!! to tłuszcz!!! te przepis jest dobry dla diety Atkinsa, której celem jest zjadanie smażonych, tłustych rzeczy a nie do protein, bez zawartości weglów i tłuszczy!

ostatni przepis jest nawet ok, są otręby i można zrobić mięso duszone bez dodatku oleju kiedy podlewa sie je woda, ale dwa pop[rzednie to porażka... jak na diecie portal mozna jesc tłuszcze?!!?!?!?!

Dla tych którzy ksiązki nie mają zacytuje coś ....
Dukan str.70"Sól i musztarda są dopuszczalne ale, należy korzystać z nich z umiaremj, szczególnie w przypadku skłonności do zatrzymywania wody [..]"

Dukan str. 70 "Zabronione są wszelkie oleje.Nawet jeśli niektóre oliwy, jak oliwa z oliwek, znane są ze swojego korzystnego wpływu na serce i układu krązenia, są jednak czystymi tłuszczami, nie ma więc dla nich miejsca w tej kuracji"

I teraz również new z ksiązki dukana dla tych przepisów... ile olej potrafi przynieśc tłuszczu do sałaty... Biorąc liście sałaty mamy 20kalorii... dodając do tego łyżkę oliwy która ma poand 250 kalorii... mamy poswiadczenie zę swykła sałatka zamiast max 50 kalorri z przyprawami nagle przybiera do prawie 300. To również zostało uwzgędnione w ksiązce dukana. POzdrawiam. Nie wypiwsywać takich bzdur.. bo ludzie chcąc schudnąć i ktoś sie na tym wzoruje, a to kupa tłuszczu i soli!

Autor
dukan
2012-07-11 15:15

w paranoję to chyba Ty popadasz! Naprawdę radzę uważać z dietami. Po pierwsze nikt tu nie pisze o łyżeczce oliwy ale o tym by lekko nasmarować patelnię (i to niekoniecznie), każdy przepis mówi o tym, że dusimy na wodzie. Wiadomo, że codzienne marynowanie mięsa w musztardzie być może nie jest zdrowe ale sam Dukan (jak piszesz zresztą) pozwala jej użyć od czasu do czasu! Zapewne też nie ma wskazań co do długości marynowania mięsa, po prostu ma ono przejść smakiem a co za różnica czy sól jest w mięsie czy na jego powierzchni skoro to dalej sól?

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje