Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Piramida limonkowa

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

7 łyżek mąki pszennej
pół szkalnki cukru
łyżka cukru wanilinowego
7 jajek
szczypta soli
1 łyżka oliwy

Masa limonkowa
1 szklanka cukru
4 jajka
400 gram masła /2 kostki/
sok z 1 limonki
starta skórka z 3 limonek
pokrojone limonki do dekoracji
1 kieliszek spirytusu

Poncz
1 kieliszek spirytusu
pół szklanki limoncello


Piramida limonkowa - sposób wykonania:

Przepis na piramidę limonkową Ewy Wachowicz. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli, pod koniec ubijania pianę utrwalamy cukier. Następnie dodajemy żółtka (mieszamy) i mąkę oraz oliwę - całość mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem i pieczemy 15 minut w 220 stopniach C. Do pieczenia używamy blaszki piernikowej o wielkości 40x40 cm.
Jajka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy skórkę otartą z limetki i sok, gdy zgęstnieją studzimy. Porcjami dodajemy do masła i ucieramy na gładki krem.
Biszkopt studzimy i nasączamy likierem cytrynowym. Na cieście kładziemy 3/4 masy i równamy, biszkopt dzielimy na 4 paski, każdy następny musi być węży od poprzedniego o 3-4 cm. Składamy piramidę którą z wierzchu smarujemy kremem, dekorujemy filetami z limonki.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 20-10-12| Czytano: 9889 razy |komentarz [0]
Piramida limonkowa komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz