Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pizza

Pizza klasyczna

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Składniki sosu:
- 3 małe, lub 2 duże pomidory
- 1 cebula
- ostra papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pieczarki
- 4 plastry szynki
- 6 plastrów salami

Składniki ciasta:
www.przepis-kulinarny.pl
- mąka tortowa - dobrej jakości (2,5 szklanki + łyżka)
- 3/4 szklanki wody (około)
- drożdże (nie instant 20 g)
- oliwa z oliwek (5 łyżek)
- sól (pół łyżeczki), cukier (niepełna łyżeczka)

Pizza klasyczna - sposób wykonania:

Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto, zaczynamy od sosu. Ponieważ musi on dość długo postać na ogniu, a w tym czasie zajmiemy się ciastem. Jeżeli pizza ma wyjść idealnie, muszą być dokładnie przestrzegane proporcje:
  • Staramy się odmierzyć dokładnie 20g drożdży (nie instant) Źródło przepisu http://www.przepis-kulinarny.pl Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru, oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej bo zabijemy drożdże). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło.
  • Odmierzamy 2,5 szklanki mąki - zalecam "tortową", pół łyżeczki soli, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek – to ważne, ale od biedy można zwykłą. Osobiście wszystkie te składniki umieszczam w misce. Nie zapaćkam całego blatu w kuchni, łatwiej się ugniata ciasto. Ilość wody należy kontrolować, powinno wystarczyć nam 3/4 szklanki jednak ponieważ maka wykazuje różną chłonność może być jej za dużo lub za mało(zawsze można dolać lub dosypać mąki).

Drożdże muszą "zastartować", w tym czasie przechodzimy do sosu.
Grzechem jest smarować ciasto keczupem, albo koncentratem pomidorowym.
Robimy pyszny sosik ze świeżych pomidorków.
  • 2 duże albo 3 małe pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem. W tym czasie kroimy całą średnią cebulę i 2 ząbki czosnku na kosteczkę
  • sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na ćwiartki wyrzucając większość wodnistego miąższu
  • w średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna, 2 czubate łyżeczki - pikantna, 3 – ostra).
    Zamieszamy dobrze, aby wymieszać paprykę, Źródło przepisu http://www.przepis-kulinarny.pl dosypujemy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Po "zeszkleniu" cebuli wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Ogień pod garnkiem na 40%. Pomidory muszą kolo 10 minut dusić się pod przykryciem, rozpadną się na kawałki zamieniając się w sosik. W tym czasie robimy ciasto. Ale najpierw włączamy piekarnik na 230 stopni.

Na wcześniej przygotowany kopczyk z mąki z solą i oliwą, wylewamy rozczyn z drożdżami (nie czekamy aż rozczyn zacznie rosnąć). Ugniatamy ciasto, dosypując mąkę, lub dolewając ciepłej wody. Dobre ciasto nie może być za suche, musi leciutko kleić się do dłoni przy ugniataniu.
Ugniatamy je około 7 minut. Nie krócej. Wyrobione ciasto posypujemy odrobiną mąki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej ścierką.
Pamiętamy o mieszaniu sosu. Gdy pomidory się rozpadną, można im pomóc ubijakiem do ziemniaków albo mikserem. Aby sos zgęstniał musi pogotować się bez przykrycia,
Dodajemy do niego pół łyżeczki soli, 3 szczypty bazylii, łyżkę koncentratu pomidorowego i nic więcej. W smaku może być kwaskowy i nie dosolony.
Wyłączamy gaz gdy sos stanie się wyraźnie gęstszy niż był na początku.

Czas na dodatki. Najważniejsze jest to, jakiego sera użyjemy. Koniecznie musi to być MOZZARELLA. Tylko ten ser nadaje pizzy ten pyszny smak. Nie masz tego sera to nie rób tej pizzy.
Proponuję zmieszać 250g Sera Mozarella i 100g Goudy. Ser Mozarella jest biały i mięciutki, kroimy go w kosteczkę, Goudę tarkujemy Źródło przepisu http://www.przepis-kulinarny.pl .
Na całą pizze dajemy nie więcej, nie mniej tylko 4 plastry szynki 6 plastrów salami i 4 duże pokrojone w plastry pieczarki. Pamiętamy że nie robimy zapiekanki na cieście drożdżowym tylko pizze. Nie zasypujemy pizzy toną szynki i górą pieczarek.
Najlepiej gdy salami jest w bardzo cienkich plasterkach. Pieczarki myjemy i starannie tniemy na cieniutkie plasterki. Im cieńsze tym lepiej.
Natłuszczamy powierzchnię blachy oliwą.
Sprawdzamy jak wyrosło ciasto. Powinno być prawie 2x większe. Nie musi wcale rosnąć 1,5 godziny jak w niektórych przepisach.

Teraz ważny moment składamy pizze, trzeba trzymać się kolejnych kroków.
  • Na blacie posypanym mąką ugniatamy przez chwilę wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je tak aby zajęło 3/4 blachy. Przekładamy ją na nią i wałkujemy dopasowując do brzegów. Dzięki temu świetnie dopasuje się do prostokątnej blachy i zrobią się fajne brzegi .
  • Na ciasto rozsmarowujemy nasz sosik. Może nie wylewajmy od razu całego, żeby nie okazało się że jest go za dużo i pizza będzie "pływać". Brzegi tez lekko przecieramy sosem
  • Bierzemy 3/4 Mozzarelli i stosunkowo tyle Goudy – tak właśnie teraz ser, zaraz na sos, a nie na wierzch. Najczęstszym błędem jest zasypywanie wszystkich dodatków serem który się roztapia a wszystko pod nim się gotuje zamiast piec. Mamy wtedy piękną zapiekanką a nie pizze. Sera jest wystarczająco aby reszta dodatków się w nim ładnie zatopiła do połowy
  • rozkładamy plastry szynki i salami, a na górę pieczarki - osobiście robiłam na różne sposoby i mi najbardziej smakuje wersja z obsmażonymi pieczarkami. Pieczarki obieram, kroję w grube plastry i duszę na łyżce oliwy aż woda odparuje. Są smaczniejsze a ciasto w pizzy nie jest takie gliniaste od nadmiaru wody
  • na wierzch resztki sera
  • całą pizze lekko solimy
  • wstawiamy do piekarnika na 14 minut o temp. 230 stopni, z termo obiegiem (ja najpierw podpiekam ciasto posmarowane sosem - przez 10 minut następnie całą pizze z dodatkami przez 15 w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem - faktycznie wyrocznią są tu brzegi pizzy o czym pisze poniżej). Dokładny czas najlepiej określić obserwując pizze. Gdy warstewka sosu maźnięta na brzegu jest brązowa i miejscami zaczyna czarnieć, a na pizzy tworzą się wysepki z przypieczonej na brązowo Mozzarelli, pizza jest gotowa


Przepis autorstwa RS. Przepis na pizze klasyczną został skrócony o zbędne komentarze spotykane na forum oraz poprawiony o błędy ortograficzne i literówki przez autorów witryny http://www.przepis-kulinarny.pl. Całość wraz z komentarzami można przeczytać na : forum.purepc.pl/temat/kulinaria/51/pizza-by-rs-krok-po-kroku/208065/
PS. Proszę pamiętać o kolejności układania dodatków. Sos/większość sera/wędliny(mięsko)/warzywa/reszta sera/trochę soli ze względu na surowe pieczarki i ew. inne warzywa.
Pizza jest rewelacyjna. Jak zrobi się ją dokładnie wg przepisu, to zdziwicie się że tak pyszną pizze można zrobić w domu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (8 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 06-08-08| Czytano: 694586 razy |komentarz [178]
Pizza klasyczna komentarz



178 komentarzy

Autor
Super przepis
2008-08-09 12:07

Pizza wyszła jak w pizzerii! Extra opis

przygotowania pizzy. Polecam zrobić wszystko tak jak jest opisane a pizza wyjdzie nieziemska :-)

Autor
szynka
2008-10-18 15:26

nie wiecej nie mniej, nie pisz wiecej ani

mniej...........

Autor
oprocz szynki
2008-10-18 15:27

oprocz szynki i salami to nawet jasno i obszernie

tylko ze tak duzo ze mi sie czytac nie chcialo:d pozdrawiam

Autor
Obszerne
2008-10-18 15:51

Tak przepis jest obszerny, ale za to wszystko jest

wytłumaczone by każdy mógł przyrządzić PIZZE bez problemów.

Autor
Extra
2008-11-01 7:28

Ten przepis jest naprawde rewelacyjny, pizza wyszla extra

pyszna nawet lepsza niz w niektórej pizzeri poważnie, stwierdzily to osoby którym podalem te pizze :D..

Autor
Jacus
2008-11-11 14:36

Pizza jednym słowem świetna ;-)

Autor
Tytul
2008-11-18 17:58

PYCHA!!! - wreszcie przepis, gdzie wszystko jest tak, jak

trzeba - a komu sie nie chce czytac, temu i zrobic sie pewnie nie bedzie chcialo...wiec niech nie komentuje

;)

Autor
pizza
2008-12-10 12:30

pizza pierwsza klasa wyglad jak z pizzeri mozna

pokombinowac ze skladnikami ja kupilam mozzarelli tylko 130 g ale i tak starczylo bo dalam wiecej goudy

dodałam rowniez zielone oliwki i czerwona cebulke pychota naprawde rewelacyjny przepis

Autor
Tytul
2008-12-12 15:54

3. w średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1

czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku Witajcie!! małe pytanko ile tej oliwy ? Dzieki

Autor
Odp - oliwa
2008-12-12 17:10

Tak żeby nie było za tłuste daj 3 łyżki

oliwy.
Smacznego

Autor
Tytul
2008-12-12 20:05

Dziekuje !!! pizza bardzo pyszna warta przyrządzenia

Autor
ee tam
2008-12-13 0:35

jaki grzech dodawać Ketchup,ja dodałam Ketchup pudzliszki

do pizzy i wyszło znakomicie

Autor
Pizza ekstra
2008-12-17 11:05

Pierwszy raz w życiu robiłem pizzę, akurat na

urodzinową kolację dla mojej Żony i padło na ten przepis :-) Nie zawiodłem się - wyszła wyśmienita.



Tylko taka mała uwaga dla początkujących pizzomaniaków - spoglądajcie na startujące drożdże w

kubku, bo mogą tak wystartować, że pięknie rozleją się dookoła niego :-) Trzeba czasem rzucić

okiem.

I na koniec BARDZO POLECAM ten przepis!!!

Autor
super pizza
2008-12-27 13:15

no bardzo dobra
taka jak w pizzerii

Autor
Tytul
2008-12-31 15:14

pizza przepyszna polecam kazdemu kto jest smakoszem pizzy

anrtonina ze szczecina

Autor
Tytul
2008-12-31 16:34

ta pizzunia to pychotka nie ma co szukac innego przepisu

bardzo polecam kazdemu pa pa

Autor
Mistrzostwo
2009-01-15 23:40

mmmmmmmmmm pizza najlepsza na swiecie to bylo

pierwsze co w ogole sam zrobilem oprocz kanapek a wyszla lepsza niz w wiekszosci pizzeri jakich bylem a

mozna mi wiezyc ze troche ich zwiedzilem jednym slowem POLECAM

Autor
FANTAZJA
2009-01-17 21:36

PIZZZA SUPER JESTEM FACETEM
A JEDNAK SIE UDALO

WSZYSTKIM SMAKOWALA
,,,,,ROOBO,,,,,

Autor
Ile wody?
2009-01-19 11:39

Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej bo zabijemy

drożdże). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło. Po tym dolewamy cieplej wody moglibyście jeszcze napisać

ile tej wody...

Autor
;D
2009-01-19 13:45

pizza wyszla rewelacyjna.! swietny przepis

Autor
Do ile wody
2009-01-19 14:56

Czy ty czytasz ze zrozumieniem?
Tu wszystko jest

obszernie opisane. ILE WODY ? a tyle ile ci się zmieści w szklance na rozpuszczenie drożdży. Proponuję pół

szklanki. Masakra idź lepiej do pizzerii jak nie potrafisz zrozumieć takiego przepisu, z którego nawet

faceci potrafią przyrządzić pizze.


Autor
Tytul
2009-01-23 20:25

cudownie pachnie i ślinka już mi cieknie ale muszę

zaczekać na męża - już nie mogę się doczekać... Dziękuję za rewelacyjny przepis. Pozdrawiam

Autor
Tytul
2009-01-26 12:12

nie dobrze wygląda

Autor
Tytul
2009-02-03 15:37

Mam pytanko. Ile osób naje się taką pizzą?

Autor
Tytul
2009-02-08 15:52

różne pizze jadłem ale ta bije wszystkie na głowe

Autor
Tytul
2009-02-13 10:12

Jeszcze nigdy na dodałam komentarza do przepisu, ale

powiem jedno: przepis sprawdzony i pizza udała się na 100%. Super przepis i przepyszna pizza. Pozdrawiam

serdecznie

Autor
mniam
2009-02-15 17:36

chociaż robiła pizze pierwszy raz w życiu wyszła o wiele

lepsza niż w pizzeri!! dziękuję za przepis, pozdrawiam

Autor
superowa ;)
2009-02-21 22:42

bardzo smaczna pizza - pierwsza w życiu i od razu

taka dobra ;)

Autor
bez termo obiegu
2009-02-26 14:58

czy wyjdzie mi w piekarniku gazowym bez

termoobiegu?

Autor
Wypasiona!
2009-02-26 16:07

Ja zrobiłem pizze według przepisu i wyszła bardzo

smaczna polecam :)))

Autor
Przepis na pizze
2009-02-26 18:08

Bo to jest najlepszy przepis, jaki znajdziesz w

sieci :-)

ODP.
Bez problemu pizza wyjdzie w piekarniku bez termoobiegu. Np my mamy taki stary

piekarnik gazowy i pizza wychodzi OK.

Autor
przepis
2009-02-26 21:24

Zrobilam ta pizze, dziekuje byla pyszna Kasandra z

Pepowa

Autor
Tytul
2009-03-02 18:35

PIZZA pyszna ale strasznie dlugi przepis.Dzieki

Autor
Tytul
2009-03-05 15:55

skoro mówicie że taka dobra to i ja sobie zrobię;)

pozdro

Autor
Pychota :)
2009-03-17 20:18

Hej Ta Pizza Jest Pyszna :D
:)Normalnie ciasto

takie dobre wyrosło że Hej!:*

Autor
Tytul
2009-03-22 11:28

Pizza jest naprawde świetna! Jeśli zrobicie dokładnie

według przepisu to naprawde wyjdzie genialna! Nigdy nie jadłam tak dobrej pizzy!

Autor
Tytul
2009-03-23 13:30

Rewelacja!!!! Polecam wszystkim ten przepis!!!!

Autor
Rewelka
2009-03-26 10:15

Do pizzy użyłem właśnie drożdzy instant i normalnego

oleju. Dodałem tuńczyka i kiełbasę. Wyszła też bardzo dobra. Polecam. PS:moja pani też była bardzo

zadowolona.

Autor
Pizza pycha
2009-03-26 19:53

Pizza pyszna polecam!!! super

Autor
Kozak
2009-04-02 21:20

Trochę po swojemu zrobiłem ją była kozak !!! Ta lipa z

pizzahut nie ma do niej startu. :-D

Autor
mmm
2009-04-10 11:32

pizza super , polecam

Autor
myszunia
2009-04-14 15:56

rewelacja. paluszki lizać. polecam ;-)

Autor
Tytul
2009-04-16 13:42

musze sie zabrac za ta pizze ale jak długo sie ja

przyrządza,bo przepis taki długi?

Autor
Tytul
2009-04-17 22:19

włąsnie znalazlam ten przepis. tak zachwalona to

wyprubuje, mam nadzieje,ze maz bedzie zadowolony:) to jego ulubione jedzonko:)

Autor
super
2009-04-22 21:04

Wyszła super.Robiłem taka po raz pierwszy.Polecam Marek

Autor
Malinka
2009-04-24 20:07

no masakra wyszla na maxa wypasiona :) Wielkie dzieki!!!

Autor
Tytul
2009-04-26 20:15

pizza super! przygotowanie jej jest bardzo dobrze i

dokladnie opisany. super!!!

Autor
Tytul
2009-05-05 17:09

pyszna

Autor
Super
2009-05-14 19:37

Pyszna Pizza!
dzięki :)

Autor
Tytul
2009-05-16 12:04

ciasto 1 klasa, ale sosik mi nie wyszedł :(

Autor
sos
2009-05-20 10:51

niejasny troche przemis imo bo napisane jest,że ma się

gotować pod przykryciem potem niby bez i mieszać szkoda,ze nie napisales ile tej oliwy ma byc(z

oliwek?)ogolnie sos gotujac sie gulgotal w tluszczu a po usmazeniu wygladal jak bigos :)

Autor
Tytul
2009-05-20 21:00

znakomity przepis :))
wyszło przepyszne, a to mój

pierwszy raz ;)

p.s czy ciasto wychodzi wam też takie bardziej chrupiące ?

Autor
Tytul
2009-05-21 13:41

czy moze byc inny ser????

Autor
Ser do pizzy
2009-05-22 16:11

No jasne że może być inny ser. To od ciebie zależy

co dodasz do pizzy. Jednak radziłabym dodać taki ser jak w przepisie.

Autor
setka i pół
2009-05-22 20:58

mamma mia;)
muchos buenos <buhahaha>
bez

pomarańczowego Zbycha to nici z pizzy;P
najlepsze są drożdże od babuni z abc (prawie jak z

biedronki:D)
pizza była mniami od course bez salami;)
pięć bab się najadło (i to jakich:D)


sexowna ta pizza z bazyliowym kechupem.
Koniec pizzy i bomba,kto nie jadł ten trąba, dwie dziurki w

nosie i skończyło się;D

Autor
konkret
2009-05-31 11:18

Skorzystałem w sumie z przepisu na ciasto i sos, muszę

powiedzieć, że to najlepszy przepis na ciasto! super, inni dodają jajka zamiast oliwy, mleko zamiast wody

etc. ale nic nie równa sie z tym przepisem;)

Odkąd przeczytałem ten przepis, robie codziennie pizze

od 4 dni ;) to troche nie zdrowe, tak często, ale nie mogę się oprzeć!

Autor
super pizza
2009-06-04 8:45

Tresc komentarza

Autor
MNIAM MNIAM MNIAM
2009-06-18 0:33

WLASNIE ZAJADAMY PIZZE Z TWOJEGO PRZEPISU I

JEST REWELACYJNA SWIETNY PRZEPIS I POLECAM WSZYSTKIM GORACO.POZDRAWIAMY

Autor
Smak extra - ciasto hmmm..
2009-06-27 15:51

NIe wiem co żle zrobiłem - smak

pizzzy jest super - sosik extra, ale moje ciasto to cienka skorupka (dosyć twarda) ani nie spalona ani nie

spieczona - sam nie wiem co źle zrobiłem (za dużo wody??). Podpowiedzcie. Wszystko w/g przepisu ciasto

wyrosło było lekko kleiste ??

Autor
Super
2009-07-21 15:12

To najlepszy przepis na pizze, ale ja dodaję tylko pół cebuli i półtorej ząbka czosnku. Poza tym wyszła wyborna. Naprawdę wszystkim polecam :* !!!!!!!!

Autor
Ciasto
2009-07-21 15:14

Jeśli komuś ciasto wychodzi za twarde to niech nastawi piekarnik na 200 stopni z termobiegiem

Autor
yyyy
2009-08-06 18:03

ja robię pizze dając ser na wierzch i nie zgodze sie z tym ze wszystko sie gotuje pod nim zamiast sie pieć ale to chyba zależy od przyzwyczajeń i upodobań...pozd

Autor
super
2009-08-16 19:17

Zrobiłem tak jak przepis nakazywał i powiem wam że ta PIZZA JEST NAPRAWDE DE LUXE!!! KOZAK!!! Pierwszy raz robiłem i sie kurde nie zawiodłem!!!WIELKIE DZIĘKI ZA TEN PRZEPIS!!!IDE RĄBAĆ DALEJ!!!

Autor
Tytul
2009-08-19 20:52

Nie wyszła zbyt dobra.. ciasto jakieś twarde nie wiem czemu ale mysle ze zbyt dlugo piekłam pizze. Nie wątpie że przepis jest dobry.. spróbuje jeszcze raz na pewno! ;)

Autor
hmmm
2009-08-21 16:25

Mam 12 lat i bez problemu przyrządziłam tę pizzę dziś po raz 6.

a dla takich mega początkujących muszę dodać ,iż wody do drożdży leje się około 1/3 szklanki. Do Sosu dodałam jeszcze zioła prowansalskie i oregano co dodatkowo wzmocniło smak ;)

nie bójcie się ,że sos wam śmierdzi ! Choć przyznaję ,że zapach niemiły ;/ Za każdym razem sos wychodzi mi inny ;)

Ponoć pizza jest lepsza niż w pizzeri - z tym się może zgodzę ... ale w pizzeri chyba i tak wychodzi taniej ;/

Autor
jaro
2009-08-21 20:03

bardzo dobra

Autor
pycha
2009-09-27 19:30

ta pizza jest wyśmienita. wszystko bardzo dokładnie opisane! SERDECZNIE POLECAM!!!

Autor
pizza
2009-09-27 19:32

ta pizza jest przepyszna!!!
Każdy powinien ją spróbować

Autor
Tytul
2009-10-12 17:38

Super zabrałem się za robotę wszystkie składniki miałem oprocz sera :D ale wreszcie ją zrobiłem i jest pyszna dzięki :)

Autor
Tytul
2009-10-13 16:56

właśnie zrobiłam pizze z tego przepisu i czekam na mój wynik dzieci nie mogą sie doczekać mam nadzieje że bedzie pychotka

Autor
JAKA DUŻA...???
2009-10-16 12:23

czy te proporcje wystarczą na tą dużą kwadratową blache która zazwyczaj dołączana jest do piekarnika...??? czy to jest na małą blache?

Autor
Przepisy
2009-10-28 13:17

naprawde wyśmienita jak w pizzerij polecam gabi.

Autor
Super Pizza !
2009-11-11 13:26

Super przepis, lepsza niż w pizzerii, tylko nie przesadźcie z pieczarkami bo wtedy to zapiekanka jest a nie pizza.
Ja zawsze robię z 3 szklanek mąki i daje 5 łyżek oliwy z oliwek i wychodzi mi duża kwadratowa blacha (piekarnik do zabudowy) i okrągły prodiż śr.25cm.
Składniki jakie daje to pieczarki, szynka, kurczak usmażony w przyprawie gyros i to co lubię najbardziej czyli ananas, naprawdę super smak pizza Hawajska jak w Pizzerii.
Polecam Grzegorz.

Autor
Jeszcze może mały przepisi
2009-11-11 13:36

3 łyżki majonezu,
6 łyżek jogurtu naturalnego(gęsty)/śmietany ja polecam wersje light czyli jogurt,
1 łyżeczka chrzanu,
3 ząbki czosnku,
szczypta oregano, soli, czosnku granulowanego.
Zmieszać wszystko jeżeli coś brakuje do smaku (za mało czosnku czy innych skł.) dołożyć według upodobania.
Smacznego.

Ps. Jak coś można podwoić ilość jeśli jest potrzeba więcej sosu :)

Autor
Ile
2009-11-20 19:24

Ile wody do drożdży?

Autor
Tytul
2009-12-16 19:59

Nie ma znaczenia ile wody do drożdży, muszą się po prostu rozpuścić.

Autor
GRAŻKA
2009-12-30 16:20

PIZZA SMACZNA,SMAKOWAŁA WSZYSTKIM,NAPRAWDĘ POLECAM;

Autor
Tytul
2010-02-01 15:47

gratuluje!!!!!!!!!!
przepis pierwsza klasa!!!!

Autor
;]
2010-04-24 17:47

Pyszna pizza !.
Nie dość,że wspaniale wygląda to jeszcze świetnie smakuje.
Polecam ;)

Autor
zachwycona
2010-04-28 13:08

Pizza jest po prostu bóstwem!!! Odkąd spotkałam ten przepis tylko tą pizzę robię,żadnej innej,wszyscy w mojej rodzinie ją uwielbiają!Jest fantastyczna!!! Dość długo się ją robi ale WARTO!!!!

Autor
Tytul
2010-05-01 17:39

dlugi przepis ale naprawde godny przeczytania i przyrzadzenia

Autor
Pracy dużo
2010-05-07 18:54

Szczerze ta pizza przynajmniej wyniesie z 40-50 zł jak sama oliwa z oliwek jest droga a gdzie bazylia i wszystko są szybsze i tańsze pizze tu na stronie.A ta pizze może zrobić sobie osobą która ma dużo czasu.Mi się nie podoba ten przepis.Można by było to krótko i na temat napisać a nie rozpisywac się na cała stronę.Bardzo dobry do pizzy jest SOS czosnkowy robi się go szybko i tanio:Kupujemy duży majonez,czosnek w proszku i koperek w proszku do dekoracji.Wrzucamy majonez cały do miski i zalewamy powoli wodą dolewając by nie zrobić rzadkiego i wsypujemy czosnku jak kto lubi,dodając połowe koperku z paczki..Mieszamy całość i wkładamy do lodówki by się schłodził i gotowe jest go dużo i jest tani polecam..Nawet na kanapkę z pomidorkiem super smakuje czy do surówek.

Autor
Pizza
2010-05-07 20:01

Jak to mówią bez pracy nie ma kołaczy. Przepis długi ale wszystko jest w nim dokładnie wytłumaczone. Oczywiście że zamiast oliwy można dać oleju - nie przesadzajmy i myślmy racjonalnie. Poza tym podana przez Ciebie kwota 40-50 zł jest zawyżona. Max wydasz 15 zł, a naje się tą pizzą cała rodzina. Pomijasz wymyślną oliwę i dajesz normalny ser. W tym przepisie najważniejszy jest sposób przyrządzenia spodu pizzy - jest idealny.
Polecam.




Autor
Pizza rewelacyjna
2010-05-15 16:53

Bardzo polecam przepis. Ja dodaję więcej składników. Nie jadam mięsa pizze dzielimy więc z mężem umownie na pół i dodajemy to na co mamy ochotę.

Autor
Pizza
2010-05-16 15:34

ta pizza jest super

Autor
Przepis
2010-06-04 11:05

Za chwile bede robil ta pizze a puzniej jak bede mial czas to napisze jak wyszla

Pozdro dla autora :)

Dodano 2010-06-04 12:51
pizza
oO uz sie piecze :-):P nie moge sie doczekac Mniammmm

Autor
DIANA
2010-06-25 22:03

SUPER EKSTRA PIZZA WYSZŁA PALCE LIZAĆ SMAKOWAŁA MĘŻOWI SUPER!

Autor
Tytul
2010-07-01 12:01

A ja własnie robie te pizzę i mam pytanie ile ej wody mam wlac do drozdzy???;P

Autor
Ile wody ?
2010-07-01 15:38

Czytaj uważnie przepis jest wszystko wyjaśnione. W komentarzach /styczeń 2009/ również jest odpowiedź na Twoje pytanie.

Autor
Tytul
2010-07-04 13:48

Wiem zauważyłam , po prostu nie przeczytałam uważnie a spieszyłam sie ;) a pizza wyszła mi świetna ;)

Autor
madz
2010-07-09 12:17

od samego czytania przepisu poważnie zgłodniałam :) no to czas ruszyć do sklepu po składniki, dam znać jak wyszła:)

Autor
Super
2010-07-11 15:32

Superrrrrrrr

Autor
Tytul
2010-07-13 19:42

bardzo dobra

Autor
Tytul
2010-07-20 18:18

Tak, bardzo dobra, tylko trzeba uważać z papryką.

Autor
Tytul
2010-07-22 16:25

Ta "pizza" to profanacja prawdziwej włoskiej pizzy!
Po pirwsze do ciasta nie trzeba dodawać żadnego oleju.Tylko woda,mąka i drożdże piwne.
Po drugie ser mozzarella , który jest dostępny w sklepach wogóle nie przypomina prawdziwego sera tworzonego z mleka bawolic pasących się na wulkanicznych glebach pod wezuwiuszem! Jak ktoś chce poznać sekret prawdziwego włoskiego ciasta niech pojedzie do włoch i popracuje sobie w pizzerii :)

Autor
Pizza klasyczna
2010-07-22 16:27

Pedanciku powiedz jak z tobą wytrzymuje rodzina i znajomi o ile ich masz :-p

Autor
Pychota
2010-07-28 16:14

Polecam. Robila 1 raz pizze i wyszła swietna!

Autor
:)
2010-08-02 10:05

Pizza przepyszna, zgadzam się z przedmówcami, również robiłam pierwszy raz.. rewelacja!!

Autor
super przepis
2010-08-09 17:42

Jednakże na pierwszy raz proponuję zamiast czubatej łyżki papryki - płaską łyżkę.
Dla mojego dziecka była ciut za ostra. Wiadomo łyżka nie każda taka sama, a i papryka papryce nierówna.

Autor
eee....
2010-08-11 13:31

Jak się nie umie czytać, to się nie bierz za gotowanie wg przepisu :-)
Wyraźnie pisało czubatą ŁYŻECZKĘ, a nie łyżkę...
Mea culpa...

Autor
Tytul
2010-08-12 18:04

Ja właśnie konsumuję to co zrobiłam...supeer,naprawdę w końcu przepis godny uwagi.Róbcie tak jak napisano-warto!

Autor
Tytul
2010-08-17 19:41

ja zrobilam jak w przepisie i do bani

Autor
Tytul
2010-08-17 20:11

Przeczytałam cały przepis + komentarze i nie wierzę że masz jakikolwiek talent kulinarny.

Autor
Tytul
2010-08-24 13:31

rewelacja

Autor
No mistrz
2010-08-24 18:01

Szczerze to pierwszy raz w ogole sie wziolem za montaz ciasta drożdżowego i wyszlo pozdro dla osoby ktora polecila przepis

Autor
sir
2010-08-28 14:52

robi się właśnie pizza. i narazie jest ELEGANCKO SER!

Autor
PROPORCJE
2010-08-29 8:39

Tylko na jaka wielkosc blachy jest ta proporcja maki

Autor
...
2010-08-29 10:10

zwykła prostokątna blacha, średniego rozmiaru

Autor
pizza
2010-09-06 12:49

pizza wyszła świetna, zaskoczyłam samą siebie :) a wszystko to dzięki świetnie napisanemu przepisowi - ani minutka się nie zmarnowała - super!!!!!!!111

Autor
pizza
2010-09-14 19:38

Pizza z tego przepisu wyszła zarombista

Autor
:)
2010-10-04 14:48

super pizza robiłam ją już dwukrotnie w ten weekend :)
nie jadłam takiej nigdzie :)

Autor
Tytul
2010-10-04 17:36

Pizza wyszła znakomicie. Naprawdę polecam, o niebo lepsza niż kupna(jeśli zrobimy chude ciasto to wyjdą dwie).

Autor
Tytul
2010-10-21 11:57

Swietny przepis i bardzo prosty.Skrocilabym jednak caly opis.Gdyby ksiazki kucharskie byly tak pisane ,no to, nie wiem, czy poswieclibysmy czas na czytanie, czy gotowanie ,z calym szcunkiem pozdrawiam!!:}

Autor
Tytul
2010-10-21 12:22

Gdyby wszystkie przepisy były tak opisane - każdy, podkreślam każdy, byłby dobrym kucharzem :-)

Autor
pizza
2010-11-06 15:51

spód pizzy wyszedł mi twardy wszystko robiłam według przpiusu nawet założyłam dodatkowy termometr żeby sprawdzić temperaturę w piekarniku i i tak ciasto do banii o co chodzi bo reszta okey?

Autor
Tytul
2010-11-06 16:14

ja robiłam ją kilka razy i wszystko było ok, komentarze też ma pozytywne, może więc jednak coś nie tak z Twoim piekarnikiem ? trudno powiedzieć

Autor
pizza
2010-11-06 18:38

pizza wyszła super po prostu
palce lizać ;P

Autor
Pycha :)
2010-11-12 22:19

Robiłem ją w wakacje i jutro powtórzę, pizza bardzo dobra z własnym sosikiem, salami. Dodaję jeszcze pokrojoną paprykę lub to co mam w lodówce do opędzlowania :)

Pozdrawiam Marcin.

Autor
aleksandra
2010-11-17 21:37

Pizza dobra ale jadałam lepsze!! przepis OK ale czegos mi w niej brakuje. Pizza dobra ale nie rewelacyjna. mimo to dzięki za przepis

Autor
Szastian
2011-01-17 21:21

Super przepis. Nam wyszła wspaniała. Choć to nasza pierwsza to pewnie nie ostatnia. Pozdrawiam i polecam

Autor
jest git
2011-01-19 23:14

no ja zrobiłem ciasto według przepisu nie miałem salami ani szynki to dałem kiełbasę własnej produkcji wieprzowo cielęca suchą pokrojona w bardzo cienkie plasterki i pachwinę wędzona również swojska z małą ilością tłuszczu mozareli brak gołda wystarczyła około 170 g sosik prawie jak w przepisie tyle ze pomidorków nie miałem ale miałem domowy sok pomidorowy i wyszedł świetny trosze za mało bazylii dałem, ciasto extra dorzuciłem jeszcze cieniutko pokrojona czerwona paprykę nie za dużo wyszła świetna dodatków stosunkowo mało ale cała kompozycja palce lizać nawet mama która nie je nic po godzinie 19 skusiła się na 2 kawałki o 23.00 :D pozdro dzięki za przepis polecam !!!!!!!!

Autor
przepis
2011-02-07 11:07

przepis jest bardzo długi.Komu zechce sie pisać albo czytać.W przepisie trzeba umiejścić naiwarzniejsze fragmenty a nie co niepotrzebne nadarmo pisać,poco?

Autor
pizza
2011-02-07 11:13

tu nic nie jest napisane na darmo. Każda czynność jest ważna, jak ktoś choć raz robił pizze to w mig załapie z samych składników sposób robienia jak ktoś nigdy nie robił to spory i dokładny opis ułatwi mu zadanie. Już nie wierzę, żeby nie mieć nawet minuty na przeczytanie :-)

Autor
2011-02-09 22:00

moja pierwsza pizza, super opis, dzięki niemu wiedziałam co i jak :)
Niestety wyszedł mi kijowy sos, wręcz przez niego cała pizza straciła smak, no ale to już chyba moja wina...

Autor
pizza
2011-02-10 7:59

ja robię sos z pomidorów krojonych w puszce. Zagęszczam przez gotowanie a na koniec daję odrobinę koncentratu lub keczupu. Jest bardziej wyraźny bo niestety z zimowych pomidorów to nie wychodzi zbyt smaczny.

Autor
Niebo w gębie :)
2011-02-22 13:12

Ten przepis jest super!!! po raz pierwszy robiłam pizze i wyszła mi lepsza niż w nie jednej pizzerii, poprostu rewelka!
POLECAM

Autor
Tytul
2011-02-23 14:50

Coś wspaniałego!!! Rewelacja! Świetny opis. Wyszla pyszna!!!

Autor
Pizza
2011-02-23 14:54

Nie pierwszy raz robiłem pizze , ta z tego przepisu wyszła naprawdę spoko :) Nie miałem pod ręką pieczarków to dałem świeżą paprykę czerwoną , ale farsz to już indywidualna sprawa, można i z bananem... :)

Autor
Pizza
2011-02-23 16:03

Ktoś pytał ile osób naje się tą pizzą, zrobiłem wg. przepisu i starczyło dla mnie i dla brata , ale za to do syta :D

Autor
Piekarnik
2011-03-16 14:29

A ja mam problem odkąd zmienilem piekarnik na gazowy i nie mam termo obiegu to tak nie rowno sie przypieka co zrobic??

Autor
pizza
2011-03-16 15:27

przy słabym piekarniku najlepiej najpierw zapiec sam spód posmarowany sosem (bez sosu pizza urośnie jak bułka, dlatego lepiej nim ją obciążyć :-). Robimy tak przez 5-10 minut (najlepiej sprawdzać, jak ciasto się wyraźnie zapiecze wyjmujemy), następnie kładziemy składniki i pieczemy jeszcze 10-15 minut

Autor
woda
2011-03-17 16:57

Ile wody trzeba dodać do drożdży??

Autor
pizza
2011-03-17 17:36

około 1/5 szklanki

Autor
gamri
2011-03-20 16:56

pizza rewelacyjna-żonka mi ją robi non-stop-dzięki za wspaniały przepis :)

Autor
SUPER PIZZA !!!!
2011-05-05 20:40

Palce lizać!!!!!!

Autor
Tytul
2011-06-08 14:29

Dużo roboty i mnie aż tak nie smakowała. Robiłem sporo pizz i to nie jest naprawde coś czym można sie zachwycać. Chyba że mieszkasz w dziurze że masz 1 pizzerie z mrożoną pizza ....

Autor
super
2011-06-17 16:19

Pizza wychodzi rewelacyjna.Dzięki za ten przepis.polecam.

Autor
Mniam :)
2011-06-18 22:32

Po prostu Nic dodac,nic ujac Pycha,dziekuje.:)

Autor
Pychotka
2011-06-21 14:53

Ten przepis jest bombowy mam 14 lat i udała mi się przepyszna pizza. Gorąco polecam. Oczywiście Dziękuje.

Autor
Tytul
2011-06-27 9:51

wczoraj zroblam i wyszla rewelacyjnie. Ten przepis napewno zagosci w mojej kuchni na dobre. Zrobilam 2 blachy. Jedna pieklam bez termoobiegu 14 min w 230-240st. i wyszła jak w pizzerni. Druga przedluzylam o 2 min. ( zajadając sie pierwsza:)) i wyszla chrupiaca.

Autor
lepsza niż się spodziewała
2011-06-27 20:00

właśnie zrobiłam pizzę niemalże dokładnie wg przepisu. Przygotowanie jest dość szybkie ale zdecydowanie jeszcze szybciej pizza znika z talerzy;) Gorąco polecam!!!

Autor
Tytul
2011-06-28 16:11

Całkiem niezła, chociaż ciasto wyszło mi trochę za twarde... Ale jak na pierwszy raz to KOZAK PIZZA!! :)

Autor
Tytul
2011-06-29 10:38

REWELACYJNY PRZEPIS!!! CIASTO PYCHOTA! GORĄCO POLECAM WSZYSTKIM PIERWSZY RAZ WYSZŁA MI TAK PYSZNA PIZZA!

Autor
Tytul
2011-06-30 14:21

witam. mam pytanko. cy mozna przygotowac te pizze tak na gotowe i np wstawic do lodowki i troszke pozniej ja do piekarnika wstawic?

Autor
Pizza
2011-06-30 19:41

Pizze pieczemy natychmiast po przygotowaniu. Trzymanie ciasta drożdżowego kilka godzin w lodówce nie jest raczej wskazane.
Możesz pizze po upieczeniu i wystudzeniu wstawić do lodówki i potem odgrzać ją w piekarniku lub w mikrofali. Będzie dobra, ale tak jak wszystko odgrzewane nie tak dobra jak świeżo upieczona :-)

Autor
J&B Fans
2011-07-18 14:54

ta pizza jest nieziemsko pyszna. sam robiłem. Zrobiłem ostrą i troche mnie spaliło.

PS.Dla fanów pizzy polecam restauracje J&B

Autor
Tytul
2011-07-23 14:39

termoobieg piszemy razem :] jestem w trakcie robienia pizzy, ciekawe czy wyjdzie :)))

Autor
pytanko
2011-07-27 13:51

jakiej blachy najlepiej użyć? wysokiej czy niskiej?? apropos przepis na 6 z plusem, pozdrawiam i prosze o odpowiedz

Autor
Pizza przepis
2011-07-27 14:01

Najlepiej okrągłej - wówczas mamy piękną pizzę. Co do wysokości blachy, to może być niska. Sposób przygotowania wskazuje że ciasto ma być niskie tak jak w pizzerii.

Autor
Tytul
2011-07-27 19:32

Zrobiłam pizze według przepisu, krok po kroku. wyszła pyszna , narzeczony był zachwycony. ja tez

Autor
Pyszna
2011-08-07 23:45

Pizza wychodzi faktycznie swietna.

Mam jednak zamiar nastepnym razem dac tylko jeden zabek czosnku do sosu...

Autor
Tytul
2011-08-17 16:25

Już dwa razy przyrządzałam pizzę wg tego przepisu i wychodzi super!!! O niebo lepsze ciasto niż te gotowe do zapełnienia spody, które można kupić. Sekretem jest zdecydowanie ciasto :)
kali82

Autor
:)
2011-08-22 20:58

Rewelacyjny przepis, więc pizza wyszła rewelacyjna:) Jak to określiły dzieciaki "W życiu lepszej nie jadłem, 11 punktów na 10", "7 gwiazdek" i "Lepsza niż w pizzeri". Mam 3 synów i niestety mąż się na dużą blachę nie załapał-wciągnęli nosem wszystko patrząc za więcej:) Więc jutro powtórka:) pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-08-24 17:43

Pizza pyszna, ale składniki to mogłyby być wypisane na początku wszystkie! Wraz z serem mozzarella i koncetratem pomidorowym, których nie ma! Później czytając przepis dowiaduje się, że czegoś nie kupiłem.

Autor
SUPER
2011-09-02 10:07

Robiłam SUPER. Radzę nic nie zmieniać!Smaczniejszej nie jadłam, a pizzę lubię i robię często.

Autor
Nie robiłem ale...
2011-09-05 17:25

Nie robiłem, nie próbowałem, ale picca według tego przepisu bardzo mi smakuje.

Autor
Tytul
2011-09-19 20:59

Bardzo fajny przepis, robiliśmy dziś z narzeczoną i jak na pierwszą pizzę robioną w domu - pełen sukces. ciasto rozwałkowaliśmy na super cienko i wyszła lepsza niż w niejednej pizzeri :)

Autor
Tytul
2011-10-08 20:54

Zrobiłam pizzę wg Waszego przepisu po raz pierwszy w życiu-wyszła rewelacyjna:) To opinia domowników:)

Autor
Tytul
2011-10-12 12:56

Ja jednak pieczarki lekko podduszam na patelni i dodaję duszoną cebulkę w kostkę. Mężowi nie smakuje ten sos - mówi, że to sos do spaghetti a nie do pizzy...więc smaruję dobrym ketchupem. Piekę w piekarniku 230 stopni na dolnej półce na grzaniu góra-dół (nie na termoobiegu, bo wtedy góra jest za bardzo spieczona, a dół blady i ciasto miękkie a wolimy chrupiące) Górę wyłączam w połowie pieczenia. Pycha :)

Autor
Masakra!
2011-10-28 19:09

Co żeście narobili!! Pizza jest tak za...ta że muszę mężowi co drugi dzień ją robić :P :D
Naprawdę pycha polecam:)

Autor
na jakiej blaszce?
2011-10-28 23:01

jaka duża powinna być blacha, zeby pizza nie byla za cienka, ani za gruba? to chyba dosc istotne, a nie zauwazylam (nie ma?) tej informacji w przepisie. pozdrawiam.

Autor
przepis na pizze
2011-10-29 8:08

no właśnie trudno to uściślić - jedni wolą na cienkim spodzie inni na grubszym więc wszystko zależy od gustu. Ja np. robię ją na czarnej blaszce dołączonej do każdej kuchenki (od razu też na niej wałkuję) a to dlatego, że wolę cienkie spody. Jeśli ktoś woli grubsze należy wziąć mniejszą blaszkę ale taka tradycyjna do ciasta może być jednak ciut za mała/ciasto wyjdzie mocno grube ...no chyba, że ktoś takie lubi :-)

Autor
Tytul
2011-11-06 20:46

Pizza pyszna ... chociaż to wina głównie składników
W końcu każdy włoży co chce no i co lubi.
Sera 200g to trzeba liczyć jako minimum. Z dodatków polecam oscypek (ten prawdziwy) papryczkę chili.

Autor
doskonała :)
2011-11-12 19:42

przepis prosty, ale właśnie takiego szukałam. Ciasto łatwe w przygotowaniu, radocha dzieci podczas dekorowania, smak ... bezcenny :)
Wielkie dzieki

Autor
konsument
2011-11-14 16:08

lipa lipa nikt nie dodal ze od razu trzeba robic dwie blachy bo jedna to od razu znika i kazdy chce jeszcze ))

Autor
Tytul
2011-11-26 15:02

bardzo dobra pizza i dobrz wytłumaczony przepis na ciasto, w sam raz dla początkujących :) polecam :)

Autor
Tytul
2011-11-30 15:07

Pizza extra,a przepis długi ale za to bardzo zrozumiały. Dzięki wielkie:)

Autor
rzeczywiście jak w pizzeri
2011-12-29 11:07

Byłam sceptyczna, ale przepis jest w pytkę. Sos jest tak dobry, że można dodawać go do spaghetti.

Autor
Tytul
2012-02-10 21:05

Bardzo dobra pizza, ale nie robiłam wszystkiego zgodnie z przepisem. Polecam

Autor
Kłamstwo...:)!!!
2012-02-26 23:13

Pizza wyszła jeszcze lepsza niż z pizzerii :) Jeszcze nigdy nie zagniatałam tak świetnego ciasta drożdżowego;)

Autor
Swietny przepis
2012-04-04 23:10

Kapitalny przepis.Pizza pycha!Udala sie za pierwszym razem.Co jest wazne (przynajmniej dla mnie)ciasto po upieczeniu nie ocieka tluszczem ani nie jest gliniaste jak to czesto spotyka sie w pizzeriach...!!

Autor
SUPER PIZZA
2012-04-16 22:00

Ekstra pizza ;) Dla mnie wyszła na prawdę ekstra, robiłem według przepisu. Zrobiłem dwie okrągłe pizze z tego przepisu. Jedna z Salami druga z boczkiem ;) No i dodatkowo kilka kawałeczków papryki. MIODZIO ! POLECAM :)

Autor
pytanko
2012-04-17 17:06

mam pytanie co do sera czy to ma byc mozarella typowa do pizzy (żółta) czy biala w takiej zalewie biala chyba nie pasuje...

Autor
Tytul
2012-04-17 22:18

Chodzi o zwykły żółty ser mozarella - nie ten w kulkach.

Autor
Tytul
2012-04-24 12:02

grarulacje dla autora przepisu ;p;p Pizza znakomita lepsza niż w pizzeri no i przepis prosty wszystko dosłownie wyjaśnione.POLECAM wszystkim tym którzy nie mają pojęcia o gotowaniu i niem tylko
PYCHOTKA :P:P:P

Autor
Tytul
2012-07-17 14:26

Zrobiłem pizze dokładnie według podanego przepisu. Po prostu jedna wielka REWELACJA!!!

Autor
Tytul
2012-08-24 20:37

strona w ogóle nie zoptymalizowana do druku, 3 stron potrzebowałbym :)

Autor
Tytul
2015-03-01 13:19

super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!

Linia tła strony

Dodaj komentarz