Strona główna >>
Desery >>
Zimne desery Placek bezowy z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jaj
3 łyżki kakao
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem
]1 kostka masła
2 jaja
6 łyżek cukru
1 małe opakowanie bezów
30 dag świeżych truskawek
Placek bezowy z truskawkami - sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier,
następnie mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem, dodać kakao z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą z białek i upiec biszkopt (40 minut 190 st.).
Jaja z cukrem ubić na parze na puszysta masę. Utrzeć masło i dodawać porcjami ostudzoną masę jajeczną. Do kremu dodawać po trochu truskawki, dalej ucierając.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Posmarować polową kremu. Ułożyć na kremie bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć biszkoptem. Placek polać polewą czekoladową.
Prześlij przepis Kamiś | 28-05-10 | Czytano: 9607 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Placek bezowy z truskawkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują