Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Placek bezowy z truskawkami

Składniki:

Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jaj
3 łyżki kakao
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia

Krem
]1 kostka masła
2 jaja
6 łyżek cukru
1 małe opakowanie bezów
30 dag świeżych truskawek

Placek bezowy z truskawkami - sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier,
następnie mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem, dodać kakao z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą z białek i upiec biszkopt (40 minut 190 st.).
Jaja z cukrem ubić na parze na puszysta masę. Utrzeć masło i dodawać porcjami ostudzoną masę jajeczną. Do kremu dodawać po trochu truskawki, dalej ucierając.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Posmarować polową kremu. Ułożyć na kremie bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć biszkoptem. Placek polać polewą czekoladową.


Prześlij przepis

Kamiś | 28-05-10 | Czytano: 9607 razy | komentarzy [0]
Placek bezowy z truskawkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Placek bezowy z truskawkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Placek bezowy z truskawkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje