Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Placek gaździny - składniki:

20 średnich jabłek
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka cukru
10 dag rodzynek
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia

Placek gaździny - sposób wykonania:

Pyszny placek Gaździny według Ewy Wachowicz. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w rumie. Całość schładzamy 10 minut w lodówce.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Do drugiej salaterki wbijamy jajka, roztrzepujemy je.
Jabłka wyjmujemy z lodówki, posypujemy mąką, dodajemy roztrzepane jajka. Mieszamy.Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy 1,5 godziny w 170 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z programu Ewa Gotuje.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [24]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-29 20:01 Ewa Wachowicz
Placek gaździny bardzo pyszne ciasto, a do tego lekkie mało kaloryczne bo bez tłuszczu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-30 10:39 Tytul
ciasto gazdziny wygląda apetycznie,właśnie przed chwilą włożyłam go do piekarnika a ślinka mi cieknie



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-30 11:33 Tytul
moje ciasto gazdziny tez juz jest w piekarniku, dalam tylko mniej jablek (8 duzych), bo Ewa miala ogromna blache, ja mam zwyklą i jest pełna u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-03 10:39 placek gazdziny
pychota,tylko mniej jablek dalam



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-04 19:16 Tytul
Moje w ogóle nie urosło!Miało tylko 1 cm wysokości.Dlaczego?Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-04 19:22 placek gaździny
ciężko powiedzieć dlaczego, jutro będę robiła to napiszę jak wyszło i czy nie było problemów z rośnięciem



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-05 11:33 Tytul
Niestety upiekłam ale zachwycona nie jestem
Kisia



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-05 17:15 placek gaździny
moje ciasto też niewiele urosło - stąd też może nazywa się właśnie placek. W sumie ma bardzo dużo jabłek a mąki stosunkowo niewiele, jabłka są ciężkie i wilgotne, dlatego ciasto nie ma szans bardzo urosnąć. Niemniej smak jest dobry u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-06 19:44 Tytul
upieczony, b.szybki, smakowity! Mąż zachwycony.
Ella



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-07 7:56 bardzo dobre
jestem mile zaskoczona, bo nie piekę ciast na proszku. Nie podoba mi się ten program, a szczególnie prowadząca. Mąz pierwszy raz (!) w życiu upiekł ciasto i to był ten placek, w dodatku bez przepisu - tak jak zapamiętał z programu. O dziwo bardzo dobry, no może trochę niedopieczony. Aha i jeszcze jedno. Dobre ciasto, to nie znaczy mocno wyrośnięte jak mylnie uważa wiele osób. Nawiasem mówiąc mąż dodał jedną łyzeczkę a nie łyżkę proszku do pieczenia, bo ilość podana w przepisie jest przesadzona - to przecież bardzo niezdrowy dodatek!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 14:58 Tytul
Moje ciasto właśnie się piecze ale obawiam się że chyba nie będzie takie wyrośnięte.Ale spróbujemy czy jest smaczne!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-18 11:38 Tytul
moze blache miałyscie za duze dlatego niskie wyszło...



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 17:28 Tytul
NO BYĆ MOŻE DAŁAS MOJA DROGA STARY PROSZEK DO PIECZENIA



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-10 11:23 Gdzie kupić taka blachę
Bardz spodobała mi się ta blacha. Nie wiecie gdzie taka mozna kupić, z jakij firmy ona jest.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-16 11:33 Tytul
mi nie wyszło wcale ale będę jeszcze próbowa jak nabiorę chęci



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 21:19 Tytul
ciasto zawsze wychodzi zarabiscie smaczne,ale z konstencja bywa roznie.zalezy od soczystosci jablek.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 21:36 Tytul
komentarz do 07.02.2011.Nie dziwie sie.Jestes tylko baba.Brawo dla meza.Ewa gotuj.Niezalezny chlop.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-19 19:07 Tytul
placek ma za zadanie zlepić jabłka raczej nie urośnie a cukru dozować wg słodkości jabłek



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 20:32 Tytul
Placek super. Mąż zachwycony, córka również.
Przepis poszedł dalej do kolezanek i zaprzyjaźnionych mam



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-02 16:07 Tytul
Placek pyszny,poczęstowałam w pracy, poproszono o przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-04 13:47 pychaaaa
super w smaku i świetnie mi wyrósł. Polecam. Naprawdę nie musi być,aż tyle jabłek



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 17:57 no, no

Placek jak placek - ale palce lizać. No i prowadząca. Kwintesencja kobiecości. Pozdrawiam. Wierny telewidz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-07 10:49 JABŁECZNIK WŁOSKI
PRAWIE TAK SAMO JAK JABŁECZNIK WŁOSKI,TEŻ RAZEM WSZYSTKO MIESZAMY -BARDZO DOBRY!!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 11:30 mniam
Po obejrzeniu programu Pani Ewy ponad rok temu zrobiłam ten placek! Teraz Mama, Siostra i jeszcze kilka osób z mojego towarzystwa robi ten placek! Pyszny jest i dośc szybki w wykonaniu u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz