Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Placek gaździny

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

20 średnich jabłek
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka cukru
10 dag rodzynek
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia

Placek gaździny - sposób wykonania:

Pyszny placek Gaździny według Ewy Wachowicz. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w rumie. Całość schładzamy 10 minut w lodówce.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Do drugiej salaterki wbijamy jajka, roztrzepujemy je.
Jabłka wyjmujemy z lodówki, posypujemy mąką, dodajemy roztrzepane jajka. Mieszamy.Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy 1,5 godziny w 170 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z programu Ewa Gotuje.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 29-01-11| komentarz [25]



25 komentarzy


Ewa Wachowicz
2011-01-29 20:01

Placek gaździny bardzo pyszne ciasto, a do tego lekkie mało kaloryczne bo bez tłuszczu.


Tytul
2011-01-30 10:39

ciasto gazdziny wygląda apetycznie,właśnie przed chwilą włożyłam go do piekarnika a ślinka mi cieknie


Tytul
2011-01-30 11:33

moje ciasto gazdziny tez juz jest w piekarniku, dalam tylko mniej jablek (8 duzych), bo Ewa miala ogromna blache, ja mam zwyklą i jest pełna :)


placek gazdziny
2011-02-03 10:39

pychota,tylko mniej jablek dalam


Tytul
2011-02-04 19:16

Moje w ogóle nie urosło!Miało tylko 1 cm wysokości.Dlaczego?Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu.


placek gaździny
2011-02-04 19:22

ciężko powiedzieć dlaczego, jutro będę robiła to napiszę jak wyszło i czy nie było problemów z rośnięciem


Tytul
2011-02-05 11:33

Niestety upiekłam ale zachwycona nie jestem
Kisia


placek gaździny
2011-02-05 17:15

moje ciasto też niewiele urosło - stąd też może nazywa się właśnie placek. W sumie ma bardzo dużo jabłek a mąki stosunkowo niewiele, jabłka są ciężkie i wilgotne, dlatego ciasto nie ma szans bardzo urosnąć. Niemniej smak jest dobry :-)


Tytul
2011-02-06 19:44

upieczony, b.szybki, smakowity! Mąż zachwycony.
Ella


bardzo dobre
2011-02-07 7:56

jestem mile zaskoczona, bo nie piekę ciast na proszku. Nie podoba mi się ten program, a szczególnie prowadząca. Mąz pierwszy raz (!) w życiu upiekł ciasto i to był ten placek, w dodatku bez przepisu - tak jak zapamiętał z programu. O dziwo bardzo dobry, no może trochę niedopieczony. Aha i jeszcze jedno. Dobre ciasto, to nie znaczy mocno wyrośnięte jak mylnie uważa wiele osób. Nawiasem mówiąc mąż dodał jedną łyzeczkę a nie łyżkę proszku do pieczenia, bo ilość podana w przepisie jest przesadzona - to przecież bardzo niezdrowy dodatek!


Tytul
2011-02-19 14:58

Moje ciasto właśnie się piecze ale obawiam się że chyba nie będzie takie wyrośnięte.Ale spróbujemy czy jest smaczne!!


Tytul
2011-06-18 11:38

moze blache miałyscie za duze dlatego niskie wyszło...


Tytul
2011-08-09 17:28

NO BYĆ MOŻE DAŁAS MOJA DROGA STARY PROSZEK DO PIECZENIA


Gdzie kupić taka blachę
2011-08-10 11:23

Bardz spodobała mi się ta blacha. Nie wiecie gdzie taka mozna kupić, z jakij firmy ona jest.


Tytul
2011-08-16 11:33

mi nie wyszło wcale ale będę jeszcze próbowa jak nabiorę chęci


Tytul
2011-08-17 21:19

ciasto zawsze wychodzi zarabiscie smaczne,ale z konstencja bywa roznie.zalezy od soczystosci jablek.


Tytul
2011-08-17 21:36

komentarz do 07.02.2011.Nie dziwie sie.Jestes tylko baba.Brawo dla meza.Ewa gotuj.Niezalezny chlop.


Tytul
2011-08-19 19:07

placek ma za zadanie zlepić jabłka raczej nie urośnie a cukru dozować wg słodkości jabłek


Tytul
2011-08-24 20:32

Placek super. Mąż zachwycony, córka również.
Przepis poszedł dalej do kolezanek i zaprzyjaźnionych mam


Tytul
2011-09-02 16:07

Placek pyszny,poczęstowałam w pracy, poproszono o przepis.


pychaaaa
2011-09-04 13:47

super w smaku i świetnie mi wyrósł. Polecam. Naprawdę nie musi być,aż tyle jabłek


no, no
2011-09-10 17:57


Placek jak placek - ale palce lizać. No i prowadząca. Kwintesencja kobiecości. Pozdrawiam. Wierny telewidz.


JABŁECZNIK WŁOSKI
2012-01-07 10:49

PRAWIE TAK SAMO JAK JABŁECZNIK WŁOSKI,TEŻ RAZEM WSZYSTKO MIESZAMY -BARDZO DOBRY!!!


mniam
2013-12-30 11:30

Po obejrzeniu programu Pani Ewy ponad rok temu zrobiłam ten placek! Teraz Mama, Siostra i jeszcze kilka osób z mojego towarzystwa robi ten placek! Pyszny jest i dośc szybki w wykonaniu :)


Aneta
2015-04-27 10:30

U nas ten placek jest w rodzinnym zeszycie z przepisami od dawien,dawna wszystko sie zgadza pozatym,ze zamiast proszku dodajemy łyżeczkę sody i wtedy ciasto ładnie urośnie 😃 pozdrawiam!!!

Dodaj komentarz