Strona główna >> Desery >> Ciasta

Placek z rabarbarem

Składniki:

2 szklanki mąki
3-4 żółtka
20 dag masła
łyżka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej

1 kg rabarbaru
2 szklanki cukru

Kruszonka:
1,5 szklanki mąki
100g cukru
1/2 kostki masła
cukier wanilinowy

Placek z rabarbarem - sposób wykonania:

Sezon na rabarbar czas zacząć..:), choć oczywiście z braku laku mogą być inne owoce.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka utarte z cukrem, zagnieść ciasto, zawinąć je w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
Tymczasem rabarbar opłukać, obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, dodać cukier ( 2 szklanki) gotować aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta masa. Ciastem wylepić dno i boki formy np. tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec na jasnozłoty kolor.
Kruszonka : mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, masło roztopić i zalać mąkę wymieszaną z cukrem, dobrze wymieszać.
Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać je bułka tartą, rozłożyć na nim masę rabarbarową, przykryć ją kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec 30-40 minut w temperaturze około 180 stopni.


Prześlij przepis

~Gosc | 20-05-10 | Czytano: 9739 razy | komentarzy [0]
Placek z rabarbarem komentarz



Opinie i komentarze na temat Placek z rabarbarem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Placek z rabarbarem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje