Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Placek ziemniaczany po węgiersku

Czas 60 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Placek ziemniaczany po węgiersku - składniki:

Placek:
1 kg ziemniaków
2 cebule
6 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Farsz :
80 dag łopatki lub szynki
wołowej lub wieprzowej
2 łyżki mąki
2 papryki
2 łyżki koncentratu
2 łyżki mąki
cebula
przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra

Placek ziemniaczany po węgiersku - sposób wykonania:

Placek ziemniaczany po węgierskuPrzygotowanie placków radzę zaczynać od farszu gdyż mięso musi się dusić około 1,5 h, będziemy mieć zatem czas na to by przygotować placki tak, żeby nie wystygły.

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć, przełożyć do garnka, zeszklić na oleju cebulę (pokrojoną w piórka), posolić oraz dodać ulubione przyprawy, dusić około godziny.

Po upływie tego czasu dodajemy pokrojona i oczyszczona paprykę i dusimy jeszcze około 30 minut aż mięso będzie mięciutkie.

Placki:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobno ( lub na grubo i dodatkowo użyć blendera, żeby otrzymać pulchną masę ), dodać jajka, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. Smażyć na rumiano z dwóch stron, duże dość grube placki. Pilnować, żeby nie wystygły.

Gotowe placki polewamy farszem mięsnym i składamy na pół.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 10-05-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-06 10:00 Tytul
mięso i warzywa podpiekam w piekarniku jest smaczniej i szybciej



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-01 7:50 Tytul
Mąka pszenna w masie na placki ziemniaczane to bzdura,powoduje ze sa glutowate. Takim plackom brak puszystości



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-02 11:17 Skądże!
Skądże! Osobiście zawsze robię zwykłe placki ziemniaczane z mąką pszenną i wcale nie są glutowate, a przeciwnie miękkie i puszyste. Jak wiadomo wiele zależy od jakości ziemniaków i od ilości tej mąki.


komentarze Dodaj komentarz