Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Czas 60 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Placek ziemniaczany po węgiersku - składniki:

Placek:
1 kg ziemniaków
2 cebule
6 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Farsz :
80 dag łopatki lub szynki
wołowej lub wieprzowej
2 łyżki mąki
2 papryki
2 łyżki koncentratu
2 łyżki mąki
cebula
przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra

Placek ziemniaczany po węgiersku - sposób wykonania:

Przygotowanie placków radzę zaczynać od farszu gdyż mięso musi się dusić około 1,5 h, będziemy mieć zatem czas na to by przygotować placki tak, żeby nie wystygły.

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć, przełożyć do garnka, zeszklić na oleju cebulę (pokrojoną w piórka), posolić oraz dodać ulubione przyprawy, dusić około godziny.

Po upływie tego czasu dodajemy pokrojona i oczyszczona paprykę i dusimy jeszcze około 30 minut aż mięso będzie mięciutkie.

Placki:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobno ( lub na grubo i dodatkowo użyć blendera, żeby otrzymać pulchną masę ), dodać jajka, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. Smażyć na rumiano z dwóch stron, duże dość grube placki. Pilnować, żeby nie wystygły.

Gotowe placki polewamy farszem mięsnym i składamy na pół.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-06 10:00 Tytul
mięso i warzywa podpiekam w piekarniku jest smaczniej i szybciej



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-01 7:50 Tytul
Mąka pszenna w masie na placki ziemniaczane to bzdura,powoduje ze sa glutowate. Takim plackom brak puszystości



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-02 11:17 Skądże!
Skądże! Osobiście zawsze robię zwykłe placki ziemniaczane z mąką pszenną i wcale nie są glutowate, a przeciwnie miękkie i puszyste. Jak wiadomo wiele zależy od jakości ziemniaków i od ilości tej mąki.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz