Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Czas 60 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Placek ziemniaczany po węgiersku - składniki:

Placek:
1 kg ziemniaków
2 cebule
6 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Farsz :
80 dag łopatki lub szynki
wołowej lub wieprzowej
2 łyżki mąki
2 papryki
2 łyżki koncentratu
2 łyżki mąki
cebula
przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra

Placek ziemniaczany po węgiersku - sposób wykonania:

Przygotowanie placków radzę zaczynać od farszu gdyż mięso musi się dusić około 1,5 h, będziemy mieć zatem czas na to by przygotować placki tak, żeby nie wystygły.

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć, przełożyć do garnka, zeszklić na oleju cebulę (pokrojoną w piórka), posolić oraz dodać ulubione przyprawy, dusić około godziny.

Po upływie tego czasu dodajemy pokrojona i oczyszczona paprykę i dusimy jeszcze około 30 minut aż mięso będzie mięciutkie.

Placki:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobno ( lub na grubo i dodatkowo użyć blendera, żeby otrzymać pulchną masę ), dodać jajka, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. Smażyć na rumiano z dwóch stron, duże dość grube placki. Pilnować, żeby nie wystygły.

Gotowe placki polewamy farszem mięsnym i składamy na pół.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-06 10:00 Tytul
mięso i warzywa podpiekam w piekarniku jest smaczniej i szybciej



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-01 7:50 Tytul
Mąka pszenna w masie na placki ziemniaczane to bzdura,powoduje ze sa glutowate. Takim plackom brak puszystości



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-02 11:17 Skądże!
Skądże! Osobiście zawsze robię zwykłe placki ziemniaczane z mąką pszenną i wcale nie są glutowate, a przeciwnie miękkie i puszyste. Jak wiadomo wiele zależy od jakości ziemniaków i od ilości tej mąki.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz