Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Placek ziemniaczany po węgiersku

Czas 60 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Placek:
1 kg ziemniaków
2 cebule
6 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Farsz :
80 dag łopatki lub szynki
wołowej lub wieprzowej
2 łyżki mąki
2 papryki
2 łyżki koncentratu
2 łyżki mąki
cebula
przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra

Placek ziemniaczany po węgiersku - sposób wykonania:

Przygotowanie placków radzę zaczynać od farszu gdyż mięso musi się dusić około 1,5 h, będziemy mieć zatem czas na to by przygotować placki tak, żeby nie wystygły.

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć, przełożyć do garnka, zeszklić na oleju cebulę (pokrojoną w piórka), posolić oraz dodać ulubione przyprawy, dusić około godziny.

Po upływie tego czasu dodajemy pokrojona i oczyszczona paprykę i dusimy jeszcze około 30 minut aż mięso będzie mięciutkie.

Placki:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobno ( lub na grubo i dodatkowo użyć blendera, żeby otrzymać pulchną masę ), dodać jajka, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. Smażyć na rumiano z dwóch stron, duże dość grube placki. Pilnować, żeby nie wystygły.

Gotowe placki polewamy farszem mięsnym i składamy na pół.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 10-05-10| komentarz [3]



3 komentarzy


Tytul
2011-10-06 10:00

mięso i warzywa podpiekam w piekarniku jest smaczniej i szybciej


Tytul
2012-06-01 7:50

Mąka pszenna w masie na placki ziemniaczane to bzdura,powoduje ze sa glutowate. Takim plackom brak puszystości


Skądże!
2012-06-02 11:17

Skądże! Osobiście zawsze robię zwykłe placki ziemniaczane z mąką pszenną i wcale nie są glutowate, a przeciwnie miękkie i puszyste. Jak wiadomo wiele zależy od jakości ziemniaków i od ilości tej mąki.

Dodaj komentarz