Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Placki ziemniaczane

Czas 40 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg ziemniaków zeszłorocznych
pół cebuli
garść startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 jajko
3-4 łyżki mąki ( w zależności od tego czy placki są wodniste)
1 łyżka jogurtu naturalnego
olej do smażenia (ryżowy lub słonecznikowy - ma naturalny smak)

Placki ziemniaczane - sposób wykonania:

Przepis na placki ziemniaczane z programu Ewa Gotuje.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz ser żółty.

Masę przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy do masy. Dodajemy tez mąkę, więcej jeżeli masa jest wodnista.

Masę mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.
Olej rozgrzewamy na patelni, łyżką nakładamy porcję masy, po zrumienieniu przewracamy i rumienimy z drugiej strony.

Gotowe placki możemy serwować z wędzonym łososiem, serem kozim lub - kwaśną śmietaną. Smacznego :-)


Polecamy także: Placek ziemniaczany po węgiersku
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z jabłkami
Placki z kiszonej kapusty


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (5 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 27-05-11| komentarz [23]



23 komentarzy


pycha
2011-09-06 13:06

Polecam, placuszki są puszyste i pyszne!!!Super


Roob
2011-09-14 19:47

Polecam szczerze właśnie skończyłem je robić, mojej żonie smakują :)


Pyszne placki
2011-09-15 20:33

potwierdzam ze te placki ziemniaczane sa pyszne!!!


hm smaczne.
2011-09-16 9:52

pyszne!!!!!!!!!dobre,dobre.dobre, ale mało,mało-jutro upiekę więcej!!!EWA kocham Cięę!super,super,super...Właśnie idę po ziemniaki-jeszcze dopiekę!


mniam mniam
2011-09-20 15:54

mniam mniam, pyszne

dziekuję
dobrze że istnieje interent i tacy ludzie, którym sie chce podzielic sowimi umiejętnościami


majka
2011-09-21 16:55

niesamowicie pyszne :)


placki od ewy
2011-10-03 18:55

a jaką make dajecie ?????
do tych plackow???ziemniaczana czy jakas przenna ???


placki ziemniaczane
2011-10-03 20:29

do placków ziemniaczanych dodajemy mąkę pszenną, są pyszne, polecam :-)


placki ziemniaczane ewy
2011-10-04 11:06

dziekuje za odpowiedz :) ja sie dzisiaj zabieram za te placuszki napiesz potem jak wyszły :):)


Tytul
2011-10-04 18:20

jadłam pyszne polecam Julia Walczak sprubójcie pychota na serio polecam jlia


Tytul
2011-10-19 17:17

a mi nie wychodzą, zrobilam wszystko zgodnie z przepisem.. a w środku się nie dosmażają ... yhhh


Tytul
2011-10-19 17:47

To na drugi raz dłużej je smaż na mniejszym ogniu.


wwwooowwww:)
2011-10-24 21:18

nie dodaje czesto komentarzy,ale po zrobieniu tych placoszkow musze podzielic sie tym ,ze one sa fantastyczne:)pozdrawiam poczatkujacych kucharzy -Darek


Tytul
2011-10-26 11:41

Właśnie skończyłam je robić.. chyba jakoś mi nie wyszły bo są bez smaków jedynie czuć lekko ser... ale zostało mi jeszcze trochę masy, doprawie ją i zobaczymy co wyjdzie :)


Super przepis!
2011-11-08 16:15

Placki wyszły idealne :)) Troszkę zmniejszyłam proporcję, bo przygotowałam danie dla dwóch osób, za to efekt był bardzo smaczny. Polecam - proste, szybkie danie a jakie sycące!


Mniam
2011-11-29 15:27

Właśnie skończyłem smażyć:) Placki wyszły Wyśmienite :)Dziękuję serdecznie za wszystkie przepisy.


Tytul
2012-01-04 15:42

Pyszne, naprawdę polecam. ;] Przepis idealny. Ewa jednak dobrze gotuje. ;)


jukigfgfgfff
2012-01-18 10:45

ja robię dziś placuszki i sprawdze przepis który winduje u góry


pyszności!
2012-04-24 16:20

Placki według powyższego przepisu - mistrzostwo! przepyszne, puszyste, delikatne :) polecam dodać do masy troszkę wędzonego boczku - niebo w gębie! :) rodzinka najedzona i zadowolona :)


Mniam :)
2012-05-09 14:53

Mniam :) Nic dodać nic ująć :)

POLECAM I dZIĘKUJĘ


pycha placki
2012-09-15 10:56

szczerze mówiąc nie byłam przekonana do nich ale jak je zrobiłam niebo w gebie pychota.Ja robie z 2 porcji gdyz 1 to dla 4 osobowej rodziny za malo:)


Olej do smażenia,
2013-08-30 18:05

Jeśli chodzi o olej do smażenia placków, to zdecydowanie odradzam olej słonecznikowy, który nadaje się jedynie do spożycia na zimno (sałatki, majonez itp), zaś podgrzany wydziela substancje karcerogenne (rakotwórcze)


Tytul
2014-02-17 21:26

Pyszne placuszki. Dzis zrobilam wedlug przepisu tylko dodalam jeszcze starta marchewke i pieczarki, zamiast oleju uzylam oliwy z oliwek naprawde niebo w gebie :)

Dodaj komentarz