Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Pleśniak

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pleśniak - składniki:

0,5 kg mąki
5 jaj
1 szklanka i 3łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 słoik wiśni pestkowanych
1 kostka margaryny

Pleśniak - sposób wykonania:

PleśniakMąkę, 3 łyżki cukru, margarynę, żółtka z jaj i proszek do pieczenia ugniatamy razem tak długo aż ciasto samo odejdzie od ręki, potem ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 cześć zostawiamy białą, do dwóch pozostałych części dodajemy kakao i również je mieszamy. Częścią białą wykładamy blaszkę potem kruszymy jedną część z kakao, następnie nakładamy wiśnie. Na owoce nakładamy ubite białka z 5 jaj, białka ze szklanką cukru ubijamy na sztywno na koniec na piane kruszymy drugą część z kakao. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 05-07-10 | komentarz [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-05 15:58 CUKIER
To ile wkoncu tego cukru???
Szklanka czy trzy lyzki???

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-10-05 18:04 hm
tak jak w przepisie - cukru ma być 1 szklanka i 3 łyżki - jedno do ciasta, drugie do piany z białek.
Ciasto można też schłodzić w zamrażarce, wówczas łatwo daje się potarkować, mamy jednakowe, nie za duże kawałki no i nie trzeba kruszyć.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-22 10:33 Beata
piekłam to ciasto i jest bardzo pyszne i łatwe w pieczeniu



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-02 17:08 Tytul
PYCHOTA szybkie i łatwe do zrobieniau?miechpiekę je od wielu lat i bardzo szybko znika.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-20 13:18 eva
czy blacha o wymiarach 36 na 25 cm bedzie odpowiednia



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-20 15:58 pleśniak
myślę, że blaszka o takich wymiarach będzie odpowiednia do tego ciasta


komentarze Dodaj komentarz