Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pleśniak - składniki:

0,5 kg mąki
5 jaj
1 szklanka i 3łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 słoik wiśni pestkowanych
1 kostka margaryny

Pleśniak - sposób wykonania:

Mąkę, 3 łyżki cukru, margarynę, żółtka z jaj i proszek do pieczenia ugniatamy razem tak długo aż ciasto samo odejdzie od ręki, potem ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 cześć zostawiamy białą, do dwóch pozostałych części dodajemy kakao i również je mieszamy. Częścią białą wykładamy blaszkę potem kruszymy jedną część z kakao, następnie nakładamy wiśnie. Na owoce nakładamy ubite białka z 5 jaj, białka ze szklanką cukru ubijamy na sztywno na koniec na piane kruszymy drugą część z kakao. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-05 15:58 CUKIER
To ile wkoncu tego cukru???
Szklanka czy trzy lyzki???

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-10-05 18:04 hm
tak jak w przepisie - cukru ma być 1 szklanka i 3 łyżki - jedno do ciasta, drugie do piany z białek.
Ciasto można też schłodzić w zamrażarce, wówczas łatwo daje się potarkować, mamy jednakowe, nie za duże kawałki no i nie trzeba kruszyć.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-22 10:33 Beata
piekłam to ciasto i jest bardzo pyszne i łatwe w pieczeniu



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-02 17:08 Tytul
PYCHOTA szybkie i łatwe do zrobieniau?miechpiekę je od wielu lat i bardzo szybko znika.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-20 13:18 eva
czy blacha o wymiarach 36 na 25 cm bedzie odpowiednia



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-20 15:58 pleśniak
myślę, że blaszka o takich wymiarach będzie odpowiednia do tego ciasta


kulinarne przepisy Dodaj komentarz