Strona główna >> Desery >> Ciasta

Pleśniak

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

0,5 kg mąki
5 jaj
1 szklanka i 3łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 słoik wiśni pestkowanych
1 kostka margaryny

Pleśniak - sposób wykonania:

Mąkę, 3 łyżki cukru, margarynę, żółtka z jaj i proszek do pieczenia ugniatamy razem tak długo aż ciasto samo odejdzie od ręki, potem ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 cześć zostawiamy białą, do dwóch pozostałych części dodajemy kakao i również je mieszamy. Częścią białą wykładamy blaszkę potem kruszymy jedną część z kakao, następnie nakładamy wiśnie. Na owoce nakładamy ubite białka z 5 jaj, białka ze szklanką cukru ubijamy na sztywno na koniec na piane kruszymy drugą część z kakao. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 05-07-10| komentarz [6]



6 komentarzy


CUKIER
2010-10-05 15:58

To ile wkoncu tego cukru???
Szklanka czy trzy lyzki???


hm
2010-10-05 18:04

tak jak w przepisie - cukru ma być 1 szklanka i 3 łyżki - jedno do ciasta, drugie do piany z białek.
Ciasto można też schłodzić w zamrażarce, wówczas łatwo daje się potarkować, mamy jednakowe, nie za duże kawałki no i nie trzeba kruszyć.


Beata
2011-07-22 10:33

piekłam to ciasto i jest bardzo pyszne i łatwe w pieczeniu


Tytul
2011-11-02 17:08

PYCHOTA szybkie i łatwe do zrobienia:)piekę je od wielu lat i bardzo szybko znika.


eva
2013-03-20 13:18

czy blacha o wymiarach 36 na 25 cm bedzie odpowiednia


pleśniak
2013-03-20 15:58

myślę, że blaszka o takich wymiarach będzie odpowiednia do tego ciasta

Dodaj komentarz