Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Very nice site!...
| 2015-03-01 19:05 |

ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Pleśniak

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pleśniak - składniki:

0,5 kg mąki
5 jaj
1 szklanka i 3łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 słoik wiśni pestkowanych
1 kostka margaryny

Pleśniak - sposób wykonania:

PleśniakMąkę, 3 łyżki cukru, margarynę, żółtka z jaj i proszek do pieczenia ugniatamy razem tak długo aż ciasto samo odejdzie od ręki, potem ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 cześć zostawiamy białą, do dwóch pozostałych części dodajemy kakao i również je mieszamy. Częścią białą wykładamy blaszkę potem kruszymy jedną część z kakao, następnie nakładamy wiśnie. Na owoce nakładamy ubite białka z 5 jaj, białka ze szklanką cukru ubijamy na sztywno na koniec na piane kruszymy drugą część z kakao. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 05-07-10 | komentarz [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-05 15:58 CUKIER
To ile wkoncu tego cukru???
Szklanka czy trzy lyzki???

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-10-05 18:04 hm
tak jak w przepisie - cukru ma być 1 szklanka i 3 łyżki - jedno do ciasta, drugie do piany z białek.
Ciasto można też schłodzić w zamrażarce, wówczas łatwo daje się potarkować, mamy jednakowe, nie za duże kawałki no i nie trzeba kruszyć.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-22 10:33 Beata
piekłam to ciasto i jest bardzo pyszne i łatwe w pieczeniu



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-02 17:08 Tytul
PYCHOTA szybkie i łatwe do zrobieniau?miechpiekę je od wielu lat i bardzo szybko znika.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-20 13:18 eva
czy blacha o wymiarach 36 na 25 cm bedzie odpowiednia



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-20 15:58 pleśniak
myślę, że blaszka o takich wymiarach będzie odpowiednia do tego ciasta


komentarze Dodaj komentarz