Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - składniki:

80 g polędwiczek wieprzowych
łyżka masła
2 pomarańcze
szklanka białego wina
łyżeczka zmielonego imbiru
ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
40 dag kaszy gryczanej
łyżka oliwy
natka pietruszki

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - sposób wykonania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym z programu Ewa gotuje. Polędwiczki myjemy, osuszamy solimy następnie obsmażamy z każdej strony (na maśle) na dość dużym ogniu.
Do 1/4 szklanki wina dodajemy miód, imbir, skórkę otartą z pomarańczy, wyciśnięty czosnek i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)- mieszamy bardzo dokładnie. Marynatą nacieramy obsmażone polędwiczki i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Pozostałą ilość wina (3/4 szklanki) wlewamy na patelnię na której smażyły się polędwiczki. Wino lekko podgrzewamy po czym zalewamy nim polędwiczki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika, pieczemy do miękkości w trakcie pieczenia przewracamy co jakiś czas polędwiczki by były soczyste.
Kaszę przesmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie zalewamy wodą - 2 palce ponad poziomem kaszy.
Polędwiczki serwujemy z kaszą, cząstkami pomarańczy a dekorujemy natką pietruszki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-04 17:10 Tytul
zrobiłam. było dość dobre jednak nie jakieś porywające . Może powinno się marynować przez kilka godzin lub całą noc.
poli


kulinarne przepisy Dodaj komentarz