RRRR
Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

80 g polędwiczek wieprzowych
łyżka masła
2 pomarańcze
szklanka białego wina
łyżeczka zmielonego imbiru
ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
40 dag kaszy gryczanej
łyżka oliwy
natka pietruszki

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - sposób wykonania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym z programu Ewa gotuje. Polędwiczki myjemy, osuszamy solimy następnie obsmażamy z każdej strony (na maśle) na dość dużym ogniu.
Do 1/4 szklanki wina dodajemy miód, imbir, skórkę otartą z pomarańczy, wyciśnięty czosnek i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)- mieszamy bardzo dokładnie. Marynatą nacieramy obsmażone polędwiczki i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Pozostałą ilość wina (3/4 szklanki) wlewamy na patelnię na której smażyły się polędwiczki. Wino lekko podgrzewamy po czym zalewamy nim polędwiczki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika, pieczemy do miękkości w trakcie pieczenia przewracamy co jakiś czas polędwiczki by były soczyste.
Kaszę przesmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie zalewamy wodą - 2 palce ponad poziomem kaszy.
Polędwiczki serwujemy z kaszą, cząstkami pomarańczy a dekorujemy natką pietruszki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 05-11-11| komentarz [1]

1 komentarzy


Tytul
2011-12-04 17:10

zrobiłam. było dość dobre jednak nie jakieś porywające . Może powinno się marynować przez kilka godzin lub całą noc.
poli

Dodaj komentarz