Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - składniki:

80 g polędwiczek wieprzowych
łyżka masła
2 pomarańcze
szklanka białego wina
łyżeczka zmielonego imbiru
ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
40 dag kaszy gryczanej
łyżka oliwy
natka pietruszki

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - sposób wykonania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym z programu Ewa gotuje. Polędwiczki myjemy, osuszamy solimy następnie obsmażamy z każdej strony (na maśle) na dość dużym ogniu.
Do 1/4 szklanki wina dodajemy miód, imbir, skórkę otartą z pomarańczy, wyciśnięty czosnek i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)- mieszamy bardzo dokładnie. Marynatą nacieramy obsmażone polędwiczki i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Pozostałą ilość wina (3/4 szklanki) wlewamy na patelnię na której smażyły się polędwiczki. Wino lekko podgrzewamy po czym zalewamy nim polędwiczki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika, pieczemy do miękkości w trakcie pieczenia przewracamy co jakiś czas polędwiczki by były soczyste.
Kaszę przesmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie zalewamy wodą - 2 palce ponad poziomem kaszy.
Polędwiczki serwujemy z kaszą, cząstkami pomarańczy a dekorujemy natką pietruszki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-04 17:10 Tytul
zrobiłam. było dość dobre jednak nie jakieś porywające . Może powinno się marynować przez kilka godzin lub całą noc.
poli


kulinarne przepisy Dodaj komentarz