Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - składniki:

80 g polędwiczek wieprzowych
łyżka masła
2 pomarańcze
szklanka białego wina
łyżeczka zmielonego imbiru
ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
40 dag kaszy gryczanej
łyżka oliwy
natka pietruszki

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - sposób wykonania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym z programu Ewa gotuje. Polędwiczki myjemy, osuszamy solimy następnie obsmażamy z każdej strony (na maśle) na dość dużym ogniu.
Do 1/4 szklanki wina dodajemy miód, imbir, skórkę otartą z pomarańczy, wyciśnięty czosnek i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)- mieszamy bardzo dokładnie. Marynatą nacieramy obsmażone polędwiczki i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Pozostałą ilość wina (3/4 szklanki) wlewamy na patelnię na której smażyły się polędwiczki. Wino lekko podgrzewamy po czym zalewamy nim polędwiczki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika, pieczemy do miękkości w trakcie pieczenia przewracamy co jakiś czas polędwiczki by były soczyste.
Kaszę przesmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie zalewamy wodą - 2 palce ponad poziomem kaszy.
Polędwiczki serwujemy z kaszą, cząstkami pomarańczy a dekorujemy natką pietruszki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-04 17:10 Tytul
zrobiłam. było dość dobre jednak nie jakieś porywające . Może powinno się marynować przez kilka godzin lub całą noc.
poli


kulinarne przepisy Dodaj komentarz