Strona główna >> Desery >> Ciasta

Polewa czekoladowa do ciasta

Czas 15 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

II sposób
2 tabliczki czekolady
1 łyżka masła
3-4 łyżki mleka

Polewa czekoladowa do ciasta - sposób wykonania:

Przepis na klasyczną polewę czekoladową jest czasami bardzo przydatny, jeśli chcemy przyrządzić ją sami.
Być może nie wszyscy znają proporcje dlatego je zamieszczam :)
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i zagotowujemy, mieszając często i dokładnie aby składniki nie przypaliły się a przy okazji dobrze się ze sobą połączyły.
Przed wylaniem na ciasto polewa musi przestygnąć (ale nie zastygnąć bo wówczas będziemy musieli ja znowu podgrzać) aby nie wsiąknęła nam w ciasto.
Polewa możemy również udekorować pączki.

Wykonanie II sposobu na polewę czekoladowa jest identyczne.
Jeśli mamy obawy, że polewa się może przypalić możemy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając garnek ze składnikami do garnka z gotująca się wodą.
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 27-10-10| komentarz [6]



6 komentarzy


Tytul
2011-08-29 18:03

Jeśli chodzi o sposób pierwszy czasem wychodzi mi na wierzch margaryna i nie wygląda to zbyt apetycznie, jakby margaryny było za dużo, natomiast jeśli chodzi o drugi sposób nie mam zastrzeżeń, choć rzadziej dodaję masła, mleko w zupełności wystarcza -) Drugi sposób jest bardzo słodki, gdy robię murzynka zawszę robię polewę właśnie tym sposobem. Całość wygląda i smakuje świetnie, także polecam !!! -)


Tytul
2011-09-10 12:44

Ciastko rewelacja, zrobiłam tylko to he inny biszkopt, z przepisu rownież tu podanego z budynkami. Pychotka


Polewa I
2011-12-01 12:04

Pierwszy przepis przesadzona margaryna ja robie z 1/4 kostki i wychodzi super i nic nie wypływa ;)


polewa
2011-12-30 16:46

ja od lat robię pierwszy przepis do wszystkiego i jest super


polewa
2012-01-17 9:17

Mój sposób od lat na polewę to ; ćwiarta margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 4łyżki kakao i 2 łyżki śmietany,


Tytul
2012-04-04 22:19

ja mam rowniez wspaniały przepis na polewe czekoladowa,ktora jest aksamitna i blyszczaca.Cudo.Topie pol kostki margaryny do daje 3 lyzki kakao,3 lyzki cukru i mieszam az do rozpuszczenia.Na koniec dodaje cale jajko i bardzo energicznie mieszam.Najlepiej robic to w malym pojemniczku blendera,ktorym zazwyczaj kruszy sie orzechy itp.Wlewam wtedy roztopiona margaryne,dodaje j/w wszystkie skladniki i na 5 sek do mieszanka daję,Sprobujcie a zobaczycie jakie superowe.Kasia.

Dodaj komentarz