Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Pomidory suszone w oliwie
Czas 15 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg pomidorów
sól, pieprz, oregano
oliwa (lub olej tyle aby przykryło pomidory)
Pomidory suszone w oliwie - sposób wykonania:
Pomidory kroimy w plastry (grubość około 5 mm) i suszymy na sitach suszarki (oprószamy solą, pieprzem i oregano) lub piekarniku lub na słońcu ( w upalny dzień w cieniu aby nie były gorzkie).
Po wysuszeniu układamy w słoiczkach, do każdego słoiczka dodajemy ząbek czosnku, zalewamy oliwą. Nie pasteryzujemy ale bezpieczniej przechowywać je w lodówce.
Takie pomidory są idealne do sałatek, pizzy i różnego rodzaju sosów.
Czas przygotowania nie obejmuje czasu suszenia.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 20-07-10 | Czytano: 8720 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pomidory suszone w oliwie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują