Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Powidła śliwkowe jak nutella

Składniki:

2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 opakowania cukru waniliowego
20 dag kakao

Powidła śliwkowe jak nutella - sposób wykonania:

Naprawdę pyyszny czekodżem :)
Śliwki myjemy osuszamy, wyjmujemy pestki, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Zmiksowane przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy kakao i cukier waniliowy, po 15 minutach gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy (należy sprawdzić czy słoiki się zamknęły - wówczas pokrywka jest wklęsła, jeśli nie pasteryzujemy około 15 minut)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 01-06-10 | Czytano: 10395 razy | komentarzy [0]
Powidła śliwkowe jak nutella komentarz



Opinie i komentarze na temat Powidła śliwkowe jak nutella kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Powidła śliwkowe jak nutella prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje