Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Powidła z węgierek
Czas 35 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
około 6 kg węgierek mocno dojrzałych (najlepsze są takie z pomarszczonymi końcami)
Powidła z węgierek - sposób wykonania:
Owoce myjemy, pozbawiamy pestek. Wsypujemy do rondla z płaskim dnem, smażymy 30 minut pod przykryciem mieszając. Następnego dnia powidła smażymy również 30 minut a trzeciego dosmażamy bez przykrycia, są dobrze wysmażone gdy odrywają się od łyżki dużymi płatami. Gorące przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w zimnym i ciemnym miejscu (dla pewności można je za pasteryzować przez 15 minut)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 19-08-10 | Czytano: 11077 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Powidła z węgierek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują