Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Przekładaniec świąteczny

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

1,5 kg piersi kurczaka
olej
800 g pieczarek
2 cebule
300 g sera żółtego
masło (do smażenia)
1 kg mięsa mielonego wieprzowego (szynka, łopatka)
1 kajzerka namoczona w mleku
jajko
szklanka śmietany
przyprawy, sól, pieprz

Przekładaniec świąteczny - sposób wykonania:

Piersi myjemy, osuszamy, leciutko rozbijamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 1 cebulę obieramy i siekamy w kostkę, szklimy na masełku, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, całość wykładamy na filety ułożone w naczyniu, na to ser starty na dużych oczkach.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kajzerkę namoczoną w mleku oraz 1 cebulę zeszkloną na masełku, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Mięso wykładamy jako kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym. Warstwę ta wyrównujemy i polewamy śmietana przyprawioną solą i pieprzem.
Całość pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Podajemy na ciepło lub na zimno - jako wędlinę.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 07-04-12| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz