Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |




Strona główna > > Porady kulinarne

Przelicznik kulinarny

Przelicznik kulinarny Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor podaje składniki w dekagramach lub gramach. Wszystko pięknie gdy mamy wagę kulinarną ale jeśli tak nie jest to niektóre produkty ciężko przeliczyć na łyżki i szklanki.
Dlatego proponuję korzystanie z naszego przelicznika kulinarnego, który powie nam ile to jest szklanka i łyżka produktów najczęściej używanych w czasie gotowania.

1 szklanka to:
250 g miodu
230 g ryżu
220 g grochu
220 g cukru
160 g cukru pudru
200 g kaszy jęczmiennej
150 g mąki pszennej
250 ml śmietany
150 g kaszy manny
120 g kakao
300 g soli
150 g bułki tartej
250 g kaszy gryczanej
180 g mąki ziemniaczanej
120 g mleka w proszku
165 g maku
300 g dżemu
200 ml oleju
250 ml mleka i wody
250 g keczupu

1 łyżka stołowa to:
12 g cukru kryształu
10 g cukru pudru
14 g ryżu
10 g mąki
20 g soli
8 g kakao
20 g soli
12 g mąki ziemniaczanej
10 g maku
8 g mleka w proszku
18 g dżemu
14 ml oleju
15 ml wody i mleka

1 łyżeczka to:

7 cukru kryształu
5 g cukru pudru
4 g kakao
5 g mąki tortowej
4 g mleka w proszku
11 g soli
9 ml mleka i wody
~Gosc | Czytano 77610 razy | 02-10-10 |