Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |




Strona główna > > Porady kulinarne

Przelicznik kulinarny

Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor podaje składniki w dekagramach lub gramach. Wszystko pięknie gdy mamy wagę kulinarną ale jeśli tak nie jest to niektóre produkty ciężko przeliczyć na łyżki i szklanki.
Dlatego proponuję korzystanie z naszego przelicznika kulinarnego, który powie nam ile to jest szklanka i łyżka produktów najczęściej używanych w czasie gotowania.

1 szklanka to:
250 g miodu
230 g ryżu
220 g grochu
220 g cukru
160 g cukru pudru
200 g kaszy jęczmiennej
150 g mąki pszennej
250 ml śmietany
150 g kaszy manny
120 g kakao
300 g soli
150 g bułki tartej
250 g kaszy gryczanej
180 g mąki ziemniaczanej
120 g mleka w proszku
165 g maku
300 g dżemu
200 ml oleju
250 ml mleka i wody
250 g keczupu

1 łyżka stołowa to:
12 g cukru kryształu
10 g cukru pudru
14 g ryżu
10 g mąki
20 g soli
8 g kakao
20 g soli
12 g mąki ziemniaczanej
10 g maku
8 g mleka w proszku
18 g dżemu
14 ml oleju
15 ml wody i mleka

1 łyżeczka to:

7 cukru kryształu
5 g cukru pudru
4 g kakao
5 g mąki tortowej
4 g mleka w proszku
11 g soli
9 ml mleka i wody
| Czytano 71615 razy | 02-10-10 |