Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Przepis na bulion
Czas 20 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 20 dag mięsa drobiowego (lub same drobiowe )
- 20 dag wołowiny
- 2-3 średnie marchewki
- 2 nieduże pietruszki
- mały por
- mały seler
- 2 średnie cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
Przepis na bulion - sposób wykonania:
Umyte mięso włóż do garnka, dodaj przyprawy korzenne, wlej wodę, przykryj i zagotuj. Po zagotowaniu zlej całość wody i jeszcze raz ja uzupełnij - pozbywamy sie tzw. szumu. Gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy około godziny. Obierz warzywa korzeniowe, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój na połówki, opiecz na blasze lub suchej patelni. Po 30 minutach gotowania posól lekko wywar, dodaj oczyszczony por i cebulę a na 15 minut przed końcem gotowania -pozostałe warzywa. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. W ten sposób uzyskamy bulion, który jest potrzebny do przygotowania wielu zup, mozna go podawać w takiej wersji, z makaronem. Zamiast mięsa wołowego można zrobić bulion na samym mięsie drobiowym (udkach, skrzydełkach).
Prześlij przepis ~Gosc | 08-05-08 | Czytano: 12951 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Przepis na bulion prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują