Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Przepis na bulion

Czas 20 minut Porcji 8 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 20 dag mięsa drobiowego (lub same drobiowe )
- 20 dag wołowiny
- 2-3 średnie marchewki
- 2 nieduże pietruszki
- mały por
- mały seler
- 2 średnie cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy

Przepis na bulion - sposób wykonania:

Umyte mięso włóż do garnka, dodaj przyprawy korzenne, wlej wodę, przykryj i zagotuj. Po zagotowaniu zlej całość wody i jeszcze raz ja uzupełnij - pozbywamy sie tzw. szumu. Gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy około godziny. Obierz warzywa korzeniowe, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój na połówki, opiecz na blasze lub suchej patelni. Po 30 minutach gotowania posól lekko wywar, dodaj oczyszczony por i cebulę a na 15 minut przed końcem gotowania -pozostałe warzywa. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. W ten sposób uzyskamy bulion, który jest potrzebny do przygotowania wielu zup, mozna go podawać w takiej wersji, z makaronem. Zamiast mięsa wołowego można zrobić bulion na samym mięsie drobiowym (udkach, skrzydełkach).


Prześlij przepis

~Gosc | 08-05-08 | Czytano: 12951 razy | komentarzy [0]
Przepis na bulion  komentarz



Opinie i komentarze na temat Przepis na bulion kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Przepis na bulion prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje