Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Przepis na bulion

Czas 20 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 20 dag mięsa drobiowego (lub same drobiowe )
- 20 dag wołowiny
- 2-3 średnie marchewki
- 2 nieduże pietruszki
- mały por
- mały seler
- 2 średnie cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy

Przepis na bulion - sposób wykonania:

Umyte mięso włóż do garnka, dodaj przyprawy korzenne, wlej wodę, przykryj i zagotuj. Po zagotowaniu zlej całość wody i jeszcze raz ja uzupełnij - pozbywamy sie tzw. szumu. Gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy około godziny. Obierz warzywa korzeniowe, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój na połówki, opiecz na blasze lub suchej patelni. Po 30 minutach gotowania posól lekko wywar, dodaj oczyszczony por i cebulę a na 15 minut przed końcem gotowania -pozostałe warzywa. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. W ten sposób uzyskamy bulion, który jest potrzebny do przygotowania wielu zup, mozna go podawać w takiej wersji, z makaronem. Zamiast mięsa wołowego można zrobić bulion na samym mięsie drobiowym (udkach, skrzydełkach).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 08-05-08| Czytano: 12067 razy |komentarz [0]
Przepis na bulion  komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz