Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Przepis na ciasto tiramisu

Czas 25 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Przepis na ciasto tiramisu - składniki:

1/2 kg włoskiego serka mascarpone
200 ml kawy rozpuszczalnej (szklanka)
100 ml rumu lub koniaku
3 łyżki startej czekolady lub gorzkie kakao
5 żółtek
5 czubatych łyżek cukru pudru,
25 dag biszkoptów

Przepis na ciasto tiramisu - sposób wykonania:

Przepis na ciasto tiramisuUcieramy żółtka z cukrem pudrem (możemy w misce umieszczonej na parze wodnej w tzw.kąpieli wodnej), do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją (można mikserem) tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascarpone, możemy mikserem jednak ubijamy na wolnych obrotach i nie za długo aby masa się nie zważyła.
Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.

Biszkopty układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy połowę kremu, przykrywamy warstwą namoczonych biszkoptów i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy startą czekoladą lub gorzkim kakao (pasuje równie dobrze,łagodzi słodkość)i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 05-07-10 | komentarz [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-07-26 12:31 Łatwiej
Zamiast zanurzać biszkopty w kawie ja układam je, przerwy uzupełniam pokruszonymi i to łyżką polewam mieszanką kawy z Amaretto.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-06 17:04 TORCIK
Ja robię to w bardziej sprytny sposób, bo biorę spody tortowe ciemne i nasączam je a następnie przekładam je kremem, szybko i łatwo, jest pyszny, na drugi dzień to palce lizać.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 15:22 Tytul
Uwielbiam to ciasto !!!1 MMMMm...!!! mniam !!! pozdrowienia u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-25 13:22 Tytul
pysznie to ciasto wyglada!pewnie jeszcze wysmienicie smakuje!jaka ma byc wielkośc formy?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-26 15:15 Tytul
robię je w pojemniku plastikowym lub naczyniu żaroodpornym o wielkosci około 20 na 15 cm


komentarze Dodaj komentarz