Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ryba po grecku Tytul
najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włos...
| 2014-04-24 15:22 |

Zupa gulaszowa zupa gulaszowa
Moje gratulacje, wołowina i 40 min, mięso wołowe potrzebuje czasu na przepyszny aromat, jak za duzo dodasz różnych różni...
| 2014-04-24 14:58 |

Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 25 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Przepis na ciasto tiramisu - składniki:

1/2 kg włoskiego serka mascarpone
200 ml kawy rozpuszczalnej (szklanka)
100 ml rumu lub koniaku
3 łyżki startej czekolady lub gorzkie kakao
5 żółtek
5 czubatych łyżek cukru pudru,
25 dag biszkoptów

Przepis na ciasto tiramisu - sposób wykonania:

Ucieramy żółtka z cukrem pudrem (możemy w misce umieszczonej na parze wodnej w tzw.kąpieli wodnej), do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją (można mikserem) tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascarpone, możemy mikserem jednak ubijamy na wolnych obrotach i nie za długo aby masa się nie zważyła.
Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.

Biszkopty układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy połowę kremu, przykrywamy warstwą namoczonych biszkoptów i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy startą czekoladą lub gorzkim kakao (pasuje równie dobrze,łagodzi słodkość)i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-07-26 12:31 Łatwiej
Zamiast zanurzać biszkopty w kawie ja układam je, przerwy uzupełniam pokruszonymi i to łyżką polewam mieszanką kawy z Amaretto.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-06 17:04 TORCIK
Ja robię to w bardziej sprytny sposób, bo biorę spody tortowe ciemne i nasączam je a następnie przekładam je kremem, szybko i łatwo, jest pyszny, na drugi dzień to palce lizać.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 15:22 Tytul
Uwielbiam to ciasto !!!1 MMMMm...!!! mniam !!! pozdrowienia u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-25 13:22 Tytul
pysznie to ciasto wyglada!pewnie jeszcze wysmienicie smakuje!jaka ma byc wielkośc formy?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-26 15:15 Tytul
robię je w pojemniku plastikowym lub naczyniu żaroodpornym o wielkosci około 20 na 15 cm


kulinarne przepisy Dodaj komentarz