Strona główna >> Desery >> Pączki

Przepis na domowe pączki

Czas 70 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki
80 g drożdży
półtorej szklanki ciepłego mleka
1 Litr oleju do smażenia
8 żółtek
szklanka cukru
cukier waniliowy
cukier puder
kostka stopionego masła
smażona skórka pomarańczy
sól
2 łyżki spirytusu
dżem lub powidła jako nadzienie

Przepis na domowe pączki - sposób wykonania:

W miseczce dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki. Następnie dodajemy pół szklanki mleka i dobrze rozcieramy. Przykrywamy miseczkę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dodajemy do żółtek cukier i połowę paczki cukru waniliowego. Ucieramy na puszystą i kremową masę.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki oraz utartych żółtek. Ciasto należy wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by było miękkie i puszyste, a nie rzadkie.
Gdy ciasto będzie już odchodzić od miski, wlewamy stopniowo rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski.
Następnie dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczy i spirytus. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lepimy placuszki wielkości kurzego jajka. Aby pączki nam się udały, należy wałkować trochę grubsze placki (ok. 2cm) po czym wykrawać szklanką, Nakładamy na nie powidła lub dżem i zlepiamy je, by przyjęły wygląd kulek pączkowych. Aby pączki wyszły kuliste musimy je ładnie uformować i zostawić w ciepłym miejscu. Układamy je na posypanej mąką blacie i przykrywamy ścierką na około 10-15 minut by wyrosły.

Do nagrzanego w garnku oleju wkładamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron smażymy pod przykryciem garnka.
Czas smażenia zależy od wielkości naszych kulek i temperatury smażenia. Zaleca się smażyć pączki w niższej temperaturze, a dłużej. Dzięki temu nie otrzymamy spalonego zakalca ;-)
Upieczone pączki układamy na papierowych ręczniczkach by odsączyły się od tłuszczu. Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

Można także nie dodawać nadzienia przed smażeniem, tylko nadziewać je po usmażeniu powidłami, dżemem, budyniem itp przy użyciu szprycy do zdobienia tortów.
  • Currently 3.71/5

3.7/5 (7 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 24-08-08| komentarz [20]



20 komentarzy


Tytul
2009-02-07 19:17

Pyszne


Tytul
2009-05-07 18:03

myślę że osoba która dała komentarz z treścią

"pyszne" dodała także ten przepis !


Tytul
2009-05-16 17:07

pycha


Tytul
2009-05-16 17:07

jeszcze nie próbowałem ale pyszne


Tytul
2009-05-16 17:08

ssakre ble!!


pączki
2010-02-13 13:13

Dobry przepis, jedynie wyrzuciłabym z niego szklankę cukru.Cukier potrzebny jest tylko do drożdży,czyli 2 lyżki.Pączki po usmażeniu posypuje się cukrem pudrem, więc wystarczy cukru.


Tytul
2010-08-30 12:14

zjadlbym ale nie chce mi sie robic ^^


Pączki
2010-11-21 12:54

Palce lizać :D


Tytul
2011-01-23 14:49

nie kompletny opis, proporcje się nie zgadzają co za tym idize pączki się ciężko lepią


Tytul
2011-02-18 8:34

robie ciekawe co z tego wyjdzie wydaje mi sie ze jest za dorzo masla w tym


KasiaA
2011-03-03 16:15

Robie, jak na razie to mi sie rowniez wydalo ze za duzo masla, no i cukru dalam niecale pol szklanki(wszedzie daje mniej)wiec musialam dodac make:)no i mialam tylko 5 jaj:(, no to dalam cale... no zobacze ten eksperyment,sprzatne sajgon w kuchni i ide sie polozyc bo to juz 7 miesiac i podobno mam sie oszczedzac:)


pączki domowe
2012-02-04 14:47

nie zgadzają się ilości produktów ,na te ilości masła mlieka cukru i jaj to chyba powinno być 1 kg mąki


pączki przepis na domowe p
2012-02-06 13:30

pączki wyszly bardzo dobre, dalam tylko 6 zoltek i 1/2 masla bo tylko tyle mialam i troche wiecej mleka. ciasto wyroslo super. niestety podczs smazenie z niektorych pączkow wyplyna dzem. z tej porcji wyszly mi 32 calkiem duze pączki. wszystkim bardzo smakowaly. polecam tem przepis :)


Tytul
2012-02-16 17:59

nom pączki do bani wyszły róże a nie okrągłe pączusie, nie mam pojecia co zrobilam nie tak?
masakra jestem zła zawiedziona, ide do sklepu po kupne tylko szkoda tego czasu zmarnowanego pieniędzy....
pozdrawiam


Pączki
2012-02-16 18:37

Jak wyszły Ci róże zamiast okrągłych kształtów to niedokładnie skleiłaś kulki po dodaniu do środka "farszu". to bardzo ważne aby uważnie zalepic połączenie - ewentualnie mozna na przyszłosc wstrzyknac nadzienie po usmazeniu pączków.


Swietny przepis, dziękuję.
2012-02-16 20:04

Pączki wyszły znakomite, choć zapomniałam dodać spirytusu. Są lekkie i kształtne, pięknie wyrosły.


Ave
2013-02-01 11:12

... aby pączki się nie rozklejały ...należy do wyrośnięcia i do smażenia układać je na sklejanej stronie. Pozdrawiam .


Tytul
2013-02-01 18:13

żeby się fajnie skleiły wycinamy krążki ciasta szklanką nakładamy marmoladę i nie"formujemy kulek" tylko przykładamy drugi wycięty krążek i sklejamy smacznego


Tytul
2013-02-07 12:07

masło sie pali i wtedy paczki szybko sie rumienią. Zamiast masła dodajesię olej.
Zamiast spirytusu można dac 2 łyzki octu - wtedy paczki nie "piją" dużo oleju podczas smażenia.
Zamiast lepic kulki, łatwiej jest rozwalkowywać bryłę ciasta po kawałku (jak na pierogi czy makaron) o grubości ok. 1,5-2 cm. i robić kupki z dżemu, potem zawinac na nie ciasto (przykryć je) i wycinać pączki szklanką


kasienka
2014-02-27 20:00

wyszło jakieś 40 pączków średniej wielkości, wśrodku trochę nie do smażone, choć temperatura była ok i czas też, może to wina nadzienia, a możę za dużo masła jak dla mnie wystarczyła by polowa kostki, hmm może tak spróbuje

Dodaj komentarz