Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 70 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Przepis na domowe pączki - składniki:

1 kg mąki
80 g drożdży
półtorej szklanki ciepłego mleka
1 Litr oleju do smażenia
8 żółtek
szklanka cukru
cukier waniliowy
cukier puder
kostka stopionego masła
smażona skórka pomarańczy
sól
2 łyżki spirytusu
dżem lub powidła jako nadzienie

Przepis na domowe pączki - sposób wykonania:

W miseczce dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki. Następnie dodajemy pół szklanki mleka i dobrze rozcieramy. Przykrywamy miseczkę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dodajemy do żółtek cukier i połowę paczki cukru waniliowego. Ucieramy na puszystą i kremową masę.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki oraz utartych żółtek. Ciasto należy wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by było miękkie i puszyste, a nie rzadkie.
Gdy ciasto będzie już odchodzić od miski, wlewamy stopniowo rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski.
Następnie dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczy i spirytus. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lepimy placuszki wielkości kurzego jajka. Aby pączki nam się udały, należy wałkować trochę grubsze placki (ok. 2cm) po czym wykrawać szklanką, Nakładamy na nie powidła lub dżem i zlepiamy je, by przyjęły wygląd kulek pączkowych. Aby pączki wyszły kuliste musimy je ładnie uformować i zostawić w ciepłym miejscu. Układamy je na posypanej mąką blacie i przykrywamy ścierką na około 10-15 minut by wyrosły.

Do nagrzanego w garnku oleju wkładamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron smażymy pod przykryciem garnka.
Czas smażenia zależy od wielkości naszych kulek i temperatury smażenia. Zaleca się smażyć pączki w niższej temperaturze, a dłużej. Dzięki temu nie otrzymamy spalonego zakalca ?art
Upieczone pączki układamy na papierowych ręczniczkach by odsączyły się od tłuszczu. Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

Można także nie dodawać nadzienia przed smażeniem, tylko nadziewać je po usmażeniu powidłami, dżemem, budyniem itp przy użyciu szprycy do zdobienia tortów.
  • Currently 3.71/5

3.7/5 (7 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [20]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-02-07 19:17 Tytul
Pyszne



Przepisów
Od
Dodano 2009-05-07 18:03 Tytul
myślę że osoba która dała komentarz z treścią

"pyszne" dodała także ten przepis !



Przepisów
Od
Dodano 2009-05-16 17:07 Tytul
pycha



Przepisów
Od
Dodano 2009-05-16 17:07 Tytul
jeszcze nie próbowałem ale pyszne



Przepisów
Od
Dodano 2009-05-16 17:08 Tytul
ssakre ble!!



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-13 13:13 pączki
Dobry przepis, jedynie wyrzuciłabym z niego szklankę cukru.Cukier potrzebny jest tylko do drożdży,czyli 2 lyżki.Pączki po usmażeniu posypuje się cukrem pudrem, więc wystarczy cukru.



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-30 12:14 Tytul
zjadlbym ale nie chce mi sie robic ^^



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-21 12:54 Pączki
Palce lizać :D



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-23 14:49 Tytul
nie kompletny opis, proporcje się nie zgadzają co za tym idize pączki się ciężko lepią



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-18 8:34 Tytul
robie ciekawe co z tego wyjdzie wydaje mi sie ze jest za dorzo masla w tym



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 16:15 KasiaA
Robie, jak na razie to mi sie rowniez wydalo ze za duzo masla, no i cukru dalam niecale pol szklanki(wszedzie daje mniej)wiec musialam dodac makeu?miechno i mialam tylko 5 jajsmutny, no to dalam cale... no zobacze ten eksperyment,sprzatne sajgon w kuchni i ide sie polozyc bo to juz 7 miesiac i podobno mam sie oszczedzacu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-04 14:47 pączki domowe
nie zgadzają się ilości produktów ,na te ilości masła mlieka cukru i jaj to chyba powinno być 1 kg mąki



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-06 13:30 pączki przepis na domowe p
pączki wyszly bardzo dobre, dalam tylko 6 zoltek i 1/2 masla bo tylko tyle mialam i troche wiecej mleka. ciasto wyroslo super. niestety podczs smazenie z niektorych pączkow wyplyna dzem. z tej porcji wyszly mi 32 calkiem duze pączki. wszystkim bardzo smakowaly. polecam tem przepis u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 17:59 Tytul
nom pączki do bani wyszły róże a nie okrągłe pączusie, nie mam pojecia co zrobilam nie tak?
masakra jestem zła zawiedziona, ide do sklepu po kupne tylko szkoda tego czasu zmarnowanego pieniędzy....
pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 18:37 Pączki
Jak wyszły Ci róże zamiast okrągłych kształtów to niedokładnie skleiłaś kulki po dodaniu do środka "farszu". to bardzo ważne aby uważnie zalepic połączenie - ewentualnie mozna na przyszłosc wstrzyknac nadzienie po usmazeniu pączków.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 20:04 Swietny przepis, dziękuję.
Pączki wyszły znakomite, choć zapomniałam dodać spirytusu. Są lekkie i kształtne, pięknie wyrosły.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-01 11:12 Ave
... aby pączki się nie rozklejały ...należy do wyrośnięcia i do smażenia układać je na sklejanej stronie. Pozdrawiam .



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-01 18:13 Tytul
żeby się fajnie skleiły wycinamy krążki ciasta szklanką nakładamy marmoladę i nie"formujemy kulek" tylko przykładamy drugi wycięty krążek i sklejamy smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 12:07 Tytul
masło sie pali i wtedy paczki szybko sie rumienią. Zamiast masła dodajesię olej.
Zamiast spirytusu można dac 2 łyzki octu - wtedy paczki nie "piją" dużo oleju podczas smażenia.
Zamiast lepic kulki, łatwiej jest rozwalkowywać bryłę ciasta po kawałku (jak na pierogi czy makaron) o grubości ok. 1,5-2 cm. i robić kupki z dżemu, potem zawinac na nie ciasto (przykryć je) i wycinać pączki szklanką



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-27 20:00 kasienka
wyszło jakieś 40 pączków średniej wielkości, wśrodku trochę nie do smażone, choć temperatura była ok i czas też, może to wina nadzienia, a możę za dużo masła jak dla mnie wystarczyła by polowa kostki, hmm może tak spróbuje


kulinarne przepisy Dodaj komentarz