Strona główna >> Desery >> Ciasta

Przepis na lukier

Czas 5 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

I sposób
1 szklanka cukru pudru
2 białka (od jajek)
2 łyżeczki soku z cytryny

II sposób
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie wody lub mleka)

Przepis na lukier - sposób wykonania:

Technika robienia lukru do ciast i pierniczków jest bardzo prosta i zapewne każdy sobie z nią poradzi.
Zarówno w pierwszym jak i drugim sposobie chodzi o połączenie składników w podanych proporcjach i o dokładne ich połączenie.
Składniki ucieramy. Jeśli w trakcie tej czynności stwierdzimy, że konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy soku z cytryny, wody przegotowanej lub mleka, natomiast jeśli jest za rzadka - cukru pudru.
Lukier możemy dowolnie barwić dostępnymi barwnikami spożywczymi.
Lukier nakładamy na pierniczki natychmiast po jego sporządzeniu i równie szybko przyczepiamy dodatkowe ozdoby jak np posypkę, zanim lukier zacznie gęstnieć.
Ciekawym sposobem ozdabiania pierniczków (lub innych słodkości) jest nakładanie lukru za pomocą strzykawki. Za jej pomocą możemy stworzyć naprawdę piękne i precyzyjne wzory.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 08-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz