Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 5 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Przepis na lukier - składniki:

I sposób
1 szklanka cukru pudru
2 białka (od jajek)
2 łyżeczki soku z cytryny

II sposób
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie wody lub mleka)


Przepis na lukier - sposób wykonania:

Technika robienia lukru do ciast i pierniczków jest bardzo prosta i zapewne każdy sobie z nią poradzi.
Zarówno w pierwszym jak i drugim sposobie chodzi o połączenie składników w podanych proporcjach i o dokładne ich połączenie.
Składniki ucieramy. Jeśli w trakcie tej czynności stwierdzimy, że konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy soku z cytryny, wody przegotowanej lub mleka, natomiast jeśli jest za rzadka - cukru pudru.
Lukier możemy dowolnie barwić dostępnymi barwnikami spożywczymi.
Lukier nakładamy na pierniczki natychmiast po jego sporządzeniu i równie szybko przyczepiamy dodatkowe ozdoby jak np posypkę, zanim lukier zacznie gęstnieć.
Ciekawym sposobem ozdabiania pierniczków (lub innych słodkości) jest nakładanie lukru za pomocą strzykawki. Za jej pomocą możemy stworzyć naprawdę piękne i precyzyjne wzory.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz