Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Przepis na puszysty biszkopt

Czas 25 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

6 jajek
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie (jeśli chcemy mieć biszkopt ciemny to użyjmy biszkopt czekoladowy, jeśli jasny - waniliowy)

Przepis na puszysty biszkopt - sposób wykonania:

Tak puszystego biszkoptu jeszcze nie widziałam, choć brak większej ilości mąki może dziwić to naprawdę ten przepis na biszkopt jest godny polecenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, następnie wbijamy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy z budyniami, dodajemy do masy, mieszamy wszystko łyżką na gładką masę.
Sposobu postępowania należy się ściśle trzymać:)
Ciasto wylewamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach C.
Sposób przełożenia jest dowolny - na szybko proponuję użyć gotowych kremów do tortu lub bitej śmietany :)

A oto zdjęcie tortu z biszkoptu w przekroju Tort urodzinowy koń
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 18-10-10| Czytano: 176816 razy |komentarz [23]
Przepis na puszysty biszkopt komentarz



23 komentarzy

Autor
Tytul
2011-04-04 8:06

biszkopt rewelacja :-)))))))

Autor
Tytul
2011-04-21 22:43

czy budynie powinny być na 0,5l mleka czy większe porcje na 0,7l?

Autor
biszkopt
2011-04-21 23:21

zwykłe budynie, na porcje 0,5 mleka

Autor
Tytul
2011-04-22 20:15

pierwszy biszkopt ktory mi wyszedl!!!!!!Polecam

Autor
BISZKOPT
2011-05-19 14:03

TEŻ GO ROBIŁAM REWELACJA.

Autor
Tytul
2011-06-13 18:46

czy budynie maja byc prosto z paczki czy rozrobione z mlekiem juz?

Autor
puszysty biszkopt
2011-06-13 18:59

suche w proszku a więc prosto z paczki

Autor
lusi
2011-09-07 10:56

bo zamiast budyniu dodajemy mąke ziemniaczaną i ja żóltka mieszam osobno z proszkiem do pieczenia , a żeby biszkopt był wilgotny dodaje 2,3 łyżki majonezu...

Autor
Tytul
2011-09-08 16:46

ale ile tej maki ziemniaczanej

Autor
biszkopt
2011-09-08 17:37

no niestety ta osoba nie podała proporcji do swojego biszkoptu. Proszę zrobić wg naszego przepisu - jest wielokrotnie sprawdzony, tani, szybki i zawsze wychodzi :-)

Autor
Tytul
2011-12-07 10:36

Witam ja robię biszkopt z jajek w całości
(białka + żółtka ).Podgrzewam cukier w garnku aby był cieplutki ,wyłączam palnik
mam elektryczny więc jeszcze trochę "trzyma".Potem wbijam jaja całe i miksuję na puszystą masę dodaję mąkę i proszek do pieczenia ,oczywiście mąkę mieszam łyżką drewnianą i gotowe , a to dlatego ,że nie lubię oddzielać żółtek od białek

Autor
Tytul
2012-02-16 21:38

A piekarnik ma być nagrzany góra/dół czy tylko dół? czy tą masę trzeba długo ubijać? Czy można ciepłego wyciagać z piekarnika?

Autor
biszkopt
2012-02-17 7:17

ubijamy nie masę a pianę do momentu aż będzie sztywne (delikatnie odwracamy miskę, jak nie spływa to jest dobra), resztę składników należy domieszać na badzo wolnych obrotach a budynie za pomocą łyżki
Pieczemy w termoobiegu, wyjąć należy od razu, nic nie opadnie

Autor
witam
2012-02-27 18:58

witam. Mam pytanie. Jaka średnica tortownicy będzie potrzeba do upieczenia??

Autor
biszkopt
2012-02-27 19:08

do tego biszkoptu używam tortownicy o standardowych wymiarach a wiec 26 cm (około)

Autor
Tytul
2012-04-05 21:23

rewelacja super przepis! polecam wypróbujcie napewno się uda -smacznego !

Autor
alicja
2012-06-06 22:19

robie go ze smietana roslinna i na budyniach czekoladowych skrapiam ciasto ponczem

Autor
Tytul
2012-07-12 13:31

czyli dodajemy budynie w proszku do reszty a nie rozrabiamy ich z mlekiem, tak?

Autor
biszkopt
2012-07-12 16:20

dokładnie! budynie dodajemy sypkie w proszku! Służą w tym przepisie po prostu za mąkę

Autor
marzena
2012-07-23 7:31

biszkopt wyszedł rewelacyjnyi wszyscy go chwalili, chociaż trudno go jest przekroić

Autor
To jest biszkopt mojej may
2014-10-24 4:11

Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak powinlinen zachowywac sie prawdziwy biszkopt,moje dogie Panie po co majonez,czzy inna chemie ladowac I to na wlasne zadanie pozdrawiam Krystyna

Autor
Tytul
2014-10-24 8:16

Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskiego lub kieleckiego jest OK !

Autor
Benia55
2015-02-08 17:20

Biszkopt wyśmienity. Długo szukałam taki przepis. REWELWCJA.Pozdrawiam autora

Linia tła strony

Dodaj komentarz