Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |




Strona główna > > Porady kulinarne

Przepis na wino

Przepisów na wino jak i sposobów robienia jest wiele. Każdy ma swoją technikę przyrządzania. Dużo zależy od użytych owoców. Osobiście preferuję przepis na wino z wiśni, czarnej porzeczki oraz z winogron. Niezależnie od użytych owoców, należy przestrzegać podstawowej zasady proporcji kwasowości i słodzenia wina.
Aby nasze wino miało odpowiedni smak musimy zadbać o jego kwasowość. Używamy do tego tabeli kwasowości owoców, która mówi nam w jakich proporcjach rozcieńczamy nastaw winny z wodą.
Drugim parametrem jest zawartość cukru w nastawie. Tu także korzystamy z tabeli zawartości cukru w poszczególnych owocach.

Gotowy nastaw poddajemy fermentacji przez około 6-8 tygodni w zależność od oczekiwanej mocy wina. Następnie młode wino klarujemy przez minimum 2 tygodnie. W zależności od użytych owoców proces klarowania powtarzamy, aż uzyskamy czyste wino.

Maksymalne stężenie alkoholu w winie domowym dochodzi do 18%, powyżej drożdże winiarskie obumierają.
Na zdjęciu zimowe wino z ryżu i żurawiny.

Krok po kroku jak wygląda robienie wina.
Dla każdego owocu należy wyliczyć ile cukru i wody dodać do nastawu.
W tym roku ze względu na nieurodzaj innych owoców robiłem wino ze śliwki. Nie jest to najlepszy owoc na pierwsze wino, ponieważ trudno się klaruje.
Dysponowałem 10 kg tego owocu. Zacząłem od przygotowania matki drożdżowej - czyli startowych drożdży winiarskich. W tym celu saszetkę takich drożdży ze szczyptą pożywki (wszystko do kupienia w odpowiednich sklepach) rozpuściłem w małej 0,3 litrowej butelce w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Okryłem tą butelkę w ściereczkę i ustawiłem na 3 dni w ciepłe miejsce. Drożdże muszą zacząć pracować, poznajemy to po tym, że woda staje się mętna.

Po 2-3 dniach szykujemy śliwki. Myjemy je, drylujemy i przekrajamy w ćwiartki, następnie wrzucamy do baniaka. W garnku gotujemy wodę - 4 litry, gdy zawrze dodajemy do niej cukier - na początek 2 kg. Gdy woda przestygnie dodajemy ją do śliwek, następnie wlewamy naszą matkę (musi już dobrze "buzować").
Nasz wino zamykamy korkiem i wkładamy w korek szklaną rurkę wypełnioną wodą, będziemy dzięki niej widzieć czy nasz drożdże pracują (pykanie, bulgotanie itp). Pamiętajmy aby w "gąsiorze" pozostawić od pół do 1/3 pojemności wolnego miejsce na burzliwy proces fermentacji. W pierwszej fazie fermentacji, zwanej burzliwą dochodzi do pienienia się młodego wina i podnoszeniu jego wysokości. W przypadku zbyt małej ilości wolnego miejsca może dojść do wykipienia wina, a w najgorszym wypadku do wybuchu butli z winem.

Butlę opatulamy kocem i wstawiamy w ciepłe miejsce np. blisko kaloryfera.
Gdy nasze bulgotanie staje się coraz rzadsze np. co minutę należy drożdże pożywić dodatkowym cukrem. Ponownie gotujemy około 0,5 litra wody, rozpuszczamy w niej cukier i wlewamy po wystudzeniu! do baniaka.
Po około tygodniu proceder powtarzamy. Pamiętajmy, ze nie możemy dopuścić do tego aby bulgotanie ustało, wówczas drożdże mogą przestać fermentować wino i zatrzymać proces wytwarzania alkoholu.

Po upływie 2-4 tygodni nasze wino przechodzi w drugą fazę fermentacji i bulgotanie staje się wolniejsze.

Po upływie 6-8 tygodni wino zlewamy znad osadu za pomocą wężyka do innego "gąsiora". Musimy to zrobić z wyczuciem by ściągnąć wino bez mętnego osadu.

Wino będzie się klarowało około 2 tygodnie. Proces klarowania, czyli zlewania wina z osadu do drugiego "gąsiora" powtarzamy do momentu, aż uzyskamy czyste wino.

Gotowe wino zlewamy wężykiem do butelek i zatykamy korkiem. Wina o mocy powyżej 16% możemy przez lata przechowywać w piwnicy bez obawy o zepsucie. Z wiekiem wino nabiera właściwego sobie bukietu u?miech
| Czytano 19847 razy | 11-10-10 |