Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ptysie Łabędzie z bitą śmietaną
Czas 35 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół litra wody
kostka margaryny
8 jajek
250 g maki pszennej
bita śmietana:
pół litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Ptysie Łabędzie z bitą śmietaną - sposób wykonania:
Bardzo efektowne łabędzie wykonane z ciasta ptysiowego.
Wodę gotujemy z margaryną, gdy margaryna się rozpuści a woda zawrze dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy aby mąka się zaparzyła - ciasto ma być szkliste. Ciasto studzimy a następnie dodajemy po jednym jajku, wciąż mieszając i ubijając trzepaczką.
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy ciasto za pomocą łyżki (tułów łabędzia) oraz tyle samo w formie pytajnika (szyja łabędzia). Ptysie pieczemy w 200 stopniu C przez około 20 minut (góra dół), szyje wystarczy piec do momentu aż dobrze się zrumienią, dlatego warto je ułożyć na oddzielnej blaszce i piec oddzielnie, zaleca się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ptysi.
Po upieczeniu na rumiany kolor, ptysie przekrajamy i studzimy.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę.
PTYSIE BĘDĄCE TUŁOWIEM PTAKA PRZECINAMY NA PÓŁ, NAKŁADAMY BITĄ ŚMIETANĘ, W BITĄ ŚMIETANĘ WKŁADAMY SZYJĘ, PRZYKRYWAMY TUŁÓW DRUGĄ CZĘŚCIĄ PTYSIA, PO PRZECIĘCIU NA PÓŁ - BĘDZIE TO IMITACJĄ SKRZYDEŁ.
Ptysie posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij przepis asieńka | 01-03-11 | Czytano: 21236 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ptysie Łabędzie z bitą śmietaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują