Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Kompot z truskawek na zimę tytul
1...
| 2014-07-22 20:39 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ptysie z bitą śmietaną - składniki:

1 szklanka wody (250 ml)
10 dag masła
20 dag mąki
6 jajek

krem:
pół litra śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego


Ptysie możemy też spożywać
na słono:
ser żółty
pasztet
pasta z tuńczyka
pieczarki z cebuli

Ptysie z bitą śmietaną - sposób wykonania:

Wodę wlewamy do garnka, gotujemy i dodajemy masło i szczyptę soli, gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, zdejmujemy i mieszamy aż temperatura spadnie do około 70 stopni, wówczas dodajemy jajka i mieszamy aż wystygnie.
Ciasto nakładamy do szprycy i robimy nią ciasteczka, pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopni C. Po wyjęciu i wystudzeniu przekrajamy na pół i napełniamy ubitą śmietaną.
Ptysie możemy też jeść z farszem na ostro.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz