Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ryba po grecku Tytul
najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włos...
| 2014-04-24 15:22 |

Zupa gulaszowa zupa gulaszowa
Moje gratulacje, wołowina i 40 min, mięso wołowe potrzebuje czasu na przepyszny aromat, jak za duzo dodasz różnych różni...
| 2014-04-24 14:58 |

Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ptysie z bitą śmietaną - składniki:

1 szklanka wody (250 ml)
10 dag masła
20 dag mąki
6 jajek

krem:
pół litra śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego


Ptysie możemy też spożywać
na słono:
ser żółty
pasztet
pasta z tuńczyka
pieczarki z cebuli

Ptysie z bitą śmietaną - sposób wykonania:

Wodę wlewamy do garnka, gotujemy i dodajemy masło i szczyptę soli, gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, zdejmujemy i mieszamy aż temperatura spadnie do około 70 stopni, wówczas dodajemy jajka i mieszamy aż wystygnie.
Ciasto nakładamy do szprycy i robimy nią ciasteczka, pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopni C. Po wyjęciu i wystudzeniu przekrajamy na pół i napełniamy ubitą śmietaną.
Ptysie możemy też jeść z farszem na ostro.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz