Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ptysie z bitą śmietaną - składniki:

1 szklanka wody (250 ml)
10 dag masła
20 dag mąki
6 jajek

krem:
pół litra śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego


Ptysie możemy też spożywać
na słono:
ser żółty
pasztet
pasta z tuńczyka
pieczarki z cebuli

Ptysie z bitą śmietaną - sposób wykonania:

Wodę wlewamy do garnka, gotujemy i dodajemy masło i szczyptę soli, gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, zdejmujemy i mieszamy aż temperatura spadnie do około 70 stopni, wówczas dodajemy jajka i mieszamy aż wystygnie.
Ciasto nakładamy do szprycy i robimy nią ciasteczka, pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopni C. Po wyjęciu i wystudzeniu przekrajamy na pół i napełniamy ubitą śmietaną.
Ptysie możemy też jeść z farszem na ostro.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz