Strona główna >> Dania mączne >> Pizza

Pyszne ciasto na pizzę

Czas 30 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

0,2 l ciepłej wody
25 g drożdży ( 1/4 kostki )
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
0,4 kg maki
olej bądź
oliwa

Pyszne ciasto na pizzę - sposób wykonania:

Do miseczki z ciepłą wodą wykruszamy drożdże dodajemy cukier i 0,1 kg mąki. Dokładnie mieszamy, ręcznie bądź mikserem na średnich obrotach. Po czym odłożyć miseczkę w ciepłe miejsce.
Na powierzchni wytworzy się wyrastająca do góry "pierzynka".

Gdy pojawi się owa pierzynka dosypujemy sól. Resztę mąki i odrobinę oleju. Ugniatamy na jednolitą masę.

Ciasto należy odłożyć na 15 minut i użyć. Jeśli ktoś życzy sobie dobrze wyrośnięte ciasto należy ugnieść ciasto jeszcze raz, odczekać 15 minut i gotowe :D


Prześlij przepis

| 28-06-09 | Czytano: 396739 razy | komentarzy [71]
Pyszne ciasto na pizzę komentarz



Opinie i komentarze na temat Pyszne ciasto na pizzę kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

71 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pyszne ciasto na pizzę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2009-07-19 15:47

A nie piecze się tego :O Chyba zjemy na surowo :P

Autor
Tytul
2009-07-27 12:28

pieczesz później z innymi dodatkami...pomidory, ser itd...

Autor
Tytul
2009-08-03 18:23

Pizza wyszła znakomita! Goście byli zachwyceni:D

Autor
Tytul
2009-08-08 9:57

no chyba jest wyraźnie przepis na ciasto a nie na pizze co ciasto bez skłądników chcesz piec...

Autor
Tytul
2009-09-01 15:04

pycha

Autor
Tytul
2009-09-12 15:37

będę zachwile robić ciekawe co wyjdzie nie podobają mi się podane miarki,łatwiej by było na szklanki ile wody a ile mąki!pozd

Autor
Tytul
2009-10-06 13:01

Własnie robie ciasto ciekawe czy wyjdzie;))

Autor
i jak wyszlo?
2009-10-06 15:32

bo zamierzam zarać zrobić?

Autor
Tytul
2009-10-11 15:35

PALCE LIZAĆ

Autor
Tytul
2009-10-11 20:23

PYSZNE CIASTO NAPICCE

Autor
PYSZNE CIASTO NA PICCE
2009-10-11 20:25

NAPEWNO JEST DOBRE ROBILAM GO

Autor
Kucharz 13 lat
2009-10-25 12:01

Mam Nadzieje Ze przepis dobry bo robie prezencik .. ;]

Autor
piotrek
2009-10-29 17:21

zajefajny przepis pycha

Autor
Super!
2009-11-21 13:53

Ciasto jest naprawdę świetne! Jest smaczne i ładnie wyrasta.:)

Autor
Tytul
2009-11-21 19:04

Na jaki czas do piekarnika i w jakiej temperaturze??

Autor
Vetrnatr
2009-11-29 15:57

Zaczynamy...

Autor
gosc:)
2009-12-19 19:55

wlasnie ide robic. co bedzie okaze sie

Autor
seba221-14
2010-01-16 22:31

Świetny przepis :)

Autor
seba221-14
2010-01-21 18:14

Co do składników:

0,2 l ciepłej wody
(ok. 1 szklanka)

0,4 kg maki
(ok. 2 szklanki)

0,1 kg mąki = 1/2 szklanki






Autor
pizza
2010-02-13 13:03

Tak-jest to dobry przepis na pizzę,swego czasu Pascal podał go ,i ja go używam.

Autor
Tytul
2010-04-01 17:58

takie sobie

Autor
takie sobie ???
2010-08-10 18:57

widocznie nie jesteś utalentowany kulinarnie :P zwyczajnie ciota która nawet ciasta na pizze nie potrafi zrobic <lol2>

Autor
lolek
2010-08-23 12:14

zaraz zrobie tylko kupie drozdze jol ziomalki mama mi mowila ze jak sie nie upiecze to tesz jest dobra

Autor
baaaa
2010-09-28 18:21

właśnie robię ciasto :D zastanawiam się co z tego będzie :D użyję pomidorów i kiełbaski :D a wie może ktoś ile się to piecze i w jakiej temp. ?

Autor
Pieczenie
2010-10-14 19:03

Piec w rozgrzanym piekarniku, pośrodku, na blaszce, dając pieczenie dwustronne (dół i góra). Temp. ok. 175 do 200.

Autor
Wreszcie ktos madry :)
2010-11-01 17:37

Klasyczne ciasto na wloska pizze najprostsze a zarazem najpyszniejsze... nie dajcie sie zwiezc ludzia ktorzy dodaja do ciasta mleko, piwo, czy roznego rodzaju ziola.... niestety rzadko mozna zjesc pizze na przepysznym ciescie... bo kto nie gotuje ten glupi ;)

Autor
Tytul
2010-11-17 20:35

"no chyba jest wyraźnie przepis na ciasto a nie na pizze co ciasto bez skłądników chcesz piec..."

A w tytule chyba pisze ze ciasto

Autor
;p
2010-11-18 13:57

Ciasto pyszne ;d
Pizza wyszła super

Autor
Ciasto
2010-11-24 15:41

Super przepis na ciasto i pizze ale uwazajcie z temperatura szczególnie w starych piekarnikach gazowych .ja w gazowym ustawilem na 200 stopni i pieklem okolo 30-40 minut i wyszlo ok a w czesniej skoczylo mi na 250 i ciasto sie zrobilo strasznie suche.

Autor
Drozdze
2010-11-24 15:44

Jeszcze co do drozdzy polecam świeże zadne instanty.ja osobiscie wkryszam je do miski i daje lyzeczke moze 2 cukru na pol kostki drozdzy.stawiam w cieple miejsce az sie rosplyna i dodaje make wode etc jak w przepisie.Polecam ten sposob :)

Autor
Tytul
2010-12-03 18:51

ale ile tych drozdzy dac ? nic nei pisze na ten temat

Autor
pizza
2010-12-03 19:07

Owszem pisze. Druga pozycja w składnikach

Autor
buba
2010-12-14 18:54

właśnie robie zobaczymy co wyjdzie

Autor
Witam
2010-12-27 18:15

Mam nadzieję, że mi się uda - po komentarzach widzę, że pyszna:-)

Autor
Tytul
2010-12-29 11:50

bende robił na sylwestra i mysle ze mi sie uda

Autor
Tytul
2011-01-04 18:58

Pizza bardzo pyszna polecam

Autor
Klops
2011-01-16 13:20

Witam,
Niestety to przepis na placek drożdżowy albo.... Do Pizzy daje się około 1/10 kostki drożdży na 1 kg mąki i piecze w większej temperaturze.

Ps. Zaraz napisze i udostępnię przepis na moją pizze. :)

Gregorio

Autor
przepis na pizze
2011-01-16 13:53

to super! :-)czekamy na przepis z niecierpliwością :-) Dzięki!

Autor
aAa
2011-03-27 12:13

Bardzo dobra mniam POLECAM TEN PRZEPIS.! ;)

Autor
Tytul
2011-04-11 9:21

super przepis. pizzę póżniej łatwo się kroi;)

Autor
Tytul
2011-04-22 20:10

pizza wyszla znakomita ! goscie zachwyceni i ja rowniez bardzo dobry przepis ;)

Autor
Tytul
2011-04-30 16:09

właśnie robie i wyadaje mi sie za wodniste
zobaczymy ;p

Autor
Tytul
2011-05-03 17:11

przepis na ciasto najlepszy z wszystkich przepisów

Autor
pizza
2011-05-06 14:08

to prosty i dobry przepis. Drożdży można dać znacznie mniej o połowę. Ważne, by ciasto po zagnieceniu zawinięte w ściereczkę odpoczęło w chłodzie. Uchroni je to przed wysuszeniem powierzchni. Piec w temp. 180 - 200 stopni do 20 minut.

Autor
Ważne pytanie
2011-05-13 19:57

Jak sie zrobi ciasto to trzeba wstawić je od razu z dodatkami czy podpiec wyjąć i włoiżyć dodatki i znowu włożyć?

Autor
pizza przepis
2011-05-13 21:12

ja zawsze ciasto dla pewności podpiekam najpierw przez 5 minut bez dodatków posmarowane tylko sosem pomidorowym. Następnie kładę składniki i piekę przez pozostały czas.
Jestem wówczas pewna, że jest ono nie surowe. Warto jednak posmarować sosem, inaczej za mocno urośnie i wyjdzie nam bułka :-)

Autor
Smakosz
2011-05-14 19:25

W sumie używam bardzo podobnego przepisu, tylko ciasto dodatkowo przed włożeniem do piekarnika smaruję oliwą od spodu i piekę je nie na brytfance tylko na kratce nie ogarniam fachowej nazwy kratki :P

Autor
Pychotka :-)
2011-07-20 20:55

Wczoraj robiłam pizzę według składników. Ciasto było lepiące i nie dało się go uformować ale po upieczeniu wyszła dobra. Dziś dodałam więcej mąki(jeszcze jakieś pół szklanki)i wyszło rewelacyjne.
Polecam pizzę i przepis nawet dla tych, którzy nie potrafią gotować, bo jest proste jak obieranie banana :-))

Autor
Tytul
2011-07-29 18:39

Pyszne ciasto. :) Właśnie z tego przepisu w końcu pizza własnej roboty dorównała tej z pizzerii. Mniam.

Autor
Pizza
2011-08-09 9:46

Normalnie palce moczać pyszne na swieće ;d(;

Autor
Tytul
2011-08-15 19:09

A ile trzeba ją piec, i co probonujecie na wieszch i sos?

Autor
pizza
2011-08-15 19:45

pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach C. Na wierzch - co kto lubi, może być sos czosnkowy (wystarczy zmieszać jogurt, majonez, kilka ząbków czosnku - po zgnieceniu).

Autor
Tytul
2011-08-16 9:52

Z czego można zrobić sos pomidorowy na pizze przed połorzeniem składników takich jak pieczrków, sera i szynki

Autor
pizza
2011-08-16 11:01

z pomidorów :-). Proponuję świeże lub te z puszki (krojone) trzeba je tylko poddusić aby sos zgęstniał. Ja wciskam również 3 ząbki czosnku i zioła ale to pod koniec duszenia. Pycha :-)

Autor
Tytul
2011-08-28 20:38

Pyszne ciasto!!! polecam! idealnie chrupkie, łatwe w przygotowaniu! super! polecam!

Autor
polecam
2011-09-12 15:32

to moja pierwsza pizza w życiu ;-) ciasto wyszło świetne! takie jak w pizzerii. chrupiace i cienkie ;) dodałam jednak ćwierć kostki drożdży zamiast połowy i pół szklanki mąki więcej. polecam jak najbardziej.

Autor
BARTO
2011-09-15 8:27

Dzisiaj będę robił,zobaczymy co z tego wyjdzie:-)

Autor
Tytul
2011-10-11 22:13

ciasto znakomite lepszego nie jadałam.
polecam wszystkim
goście byli pod wrażeniem

Autor
;)
2011-11-19 16:50

świetny przepis. ps. moja pierwsza pizza. wszystko,jak być powinno ; )

Autor
Tytul
2011-11-30 16:30

...ZABIERAM SIĘ DO PRACY (PIZZY)...ZOBACZYMY CO WYJDZIE?????
POZDRAWIAM AMATORÓW TAKICH SMAKOŁYKÓW...

Autor
10/10
2011-12-09 11:07

Pizze robię amatorsko od roku. Ten przepis i sposób jego wykonania jest naprawdę bardzo dobry ! Polecam wszystkim :D

Autor
Tytul
2011-12-16 14:49

na ile to jest osób jak ktoś by wiedział to napisz

Autor
Dobre !
2012-01-03 18:13

Przepis naprawdę godny polecenia, bardzo dobre ciasto we włoskim stylu. Próbowałem wiele przepisów i myślę ze ten jest jeden z najlepszych jak nie najlepszy.
Wyszło mi 3 pizze to tak na 3 osoby żeby się najeść, z dużą ilością składników
Pozdro.

Autor
Tytul
2012-01-15 9:42

Przepis klasyczny, robię taki od 20 lat i zawsze wychodzi :-) Polecam!

Autor
Co ja robię źle??
2012-01-20 13:59

Co robię nie tak że wychodzi mi łamiące się ciasto po upieczeniu???????
Doradźcie coś, błagam...

Autor
Tytul
2012-02-06 14:17

Za pierwszym razem też wyszlo mi ciasto twarde jak kamień ale wydaje mi się że dlatego bo ustawilam piekarnik na 220 stopni(gdzies tak wyczytalam) I trzymalam zbyt dlugo. Następnym razem ustawilam na 170 stopni i mialam jakieś 35 min do 40 min w piekarniku i ok i piekarnik z termoobiegiem ! :)

Autor
smakosz
2012-02-07 16:29

mi wyszlo twarde od spodu i za bardzo drozdzowe w smaku. 1/4 kostki zdecydowanie wystarczy. pieklem w 250 z termoobiegiem. nastepnym razem zmniejsze temp. :) pizze zawsze zamawialem w pizzeriach i nie wiem czy taka mi podejdzie nawet wlasciwie przyrzadzona. zeby zrobic na prawde dobra pizze trzeba miec odpowiedni piekarnik. pizza robiona w domu zawsze bedzie smakowala jak robiona w domu:) co o tym myslicie?

Autor
pizza
2012-02-07 16:50

owszem pizza robiona w domu to będzie zawsze pizza domowa ale dla mnie to akurat atut a nie wada. Od kiedy przyrządzam to danie w domu, niestety żadna pizza z knajpy mnie nie powaliła i szkoda mi zwyczajnie na nią pieniędzy. Być może tylko zrobienie ciasta to kwestia wprawy. A co do temperatury to 250 jest sporą przesadą :) myślę, że 200 to maks (ilość drożdży zmieniona)

Autor
Tytul
2012-03-09 9:52

wnajpach mają urządzenia do mieszania ciasta, takie ciasto miesza się dość długo, a potem idzie do zwyczajnego pieca. Czasami wychodzą im też zakalce, wtedy wywalają całe ciasto i robią od nowa.

Autor
hmmmm
2012-03-28 18:45

no, właśnie robie ciekawe jak wyjdzie :) myślę,że będzie pyszne.

Autor
BEATA86
2012-03-30 22:31

ZAraził mnie tym przepisem moj chłopak jemu wyszło pyszne u mnie tak samo :D hehe przepis sprawdzony ja dodałam do ciasta surowego jeszcze szczypte oregana i słodka papryke w proszku :P :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje