Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Dania mączne >> Pizza

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pyszne ciasto na pizzę - składniki:

0,2 l ciepłej wody
25 g drożdży ( 1/4 kostki )
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
0,4 kg maki
olej bądź
oliwa

Pyszne ciasto na pizzę - sposób wykonania:

Do miseczki z ciepłą wodą wykruszamy drożdże dodajemy cukier i 0,1 kg mąki. Dokładnie mieszamy, ręcznie bądź mikserem na średnich obrotach. Po czym odłożyć miseczkę w ciepłe miejsce.
Na powierzchni wytworzy się wyrastająca do góry "pierzynka".

Gdy pojawi się owa pierzynka dosypujemy sól. Resztę mąki i odrobinę oleju. Ugniatamy na jednolitą masę.

Ciasto należy odłożyć na 15 minut i użyć. Jeśli ktoś życzy sobie dobrze wyrośnięte ciasto należy ugnieść ciasto jeszcze raz, odczekać 15 minut i gotowe :D
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [71]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-07-19 15:47 Tytul
A nie piecze się tego :O Chyba zjemy na surowo :P



Przepisów
Od
Dodano 2009-07-27 12:28 Tytul
pieczesz później z innymi dodatkami...pomidory, ser itd...



Przepisów
Od
Dodano 2009-08-03 18:23 Tytul
Pizza wyszła znakomita! Goście byli zachwyceni:D



Przepisów
Od
Dodano 2009-08-08 9:57 Tytul
no chyba jest wyraźnie przepis na ciasto a nie na pizze co ciasto bez skłądników chcesz piec...



Przepisów
Od
Dodano 2009-09-01 15:04 Tytul
pycha



Przepisów
Od
Dodano 2009-09-12 15:37 Tytul
będę zachwile robić ciekawe co wyjdzie nie podobają mi się podane miarki,łatwiej by było na szklanki ile wody a ile mąki!pozd



Przepisów
Od
Dodano 2009-10-06 13:01 Tytul
Własnie robie ciasto ciekawe czy wyjdzie?art)



Przepisów
Od
Dodano 2009-10-06 15:32 i jak wyszlo?
bo zamierzam zarać zrobić?



Przepisów
Od
Dodano 2009-10-11 15:35 Tytul
PALCE LIZAĆ



Przepisów
Od
Dodano 2009-10-11 20:23 Tytul
PYSZNE CIASTO NAPICCE



Przepisów
Od
Dodano 2009-10-11 20:25 PYSZNE CIASTO NA PICCE
NAPEWNO JEST DOBRE ROBILAM GO



Przepisów
Od
Dodano 2009-10-25 12:01 Kucharz 13 lat
Mam Nadzieje Ze przepis dobry bo robie prezencik .. ;]



Przepisów
Od
Dodano 2009-10-29 17:21 piotrek
zajefajny przepis pycha



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-21 13:53 Super!
Ciasto jest naprawdę świetne! Jest smaczne i ładnie wyrasta.u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-21 19:04 Tytul
Na jaki czas do piekarnika i w jakiej temperaturze??



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-29 15:57 Vetrnatr
Zaczynamy...



Przepisów
Od
Dodano 2009-12-19 19:55 gosc:)
wlasnie ide robic. co bedzie okaze sie



Przepisów
Od
Dodano 2010-01-16 22:31 seba221-14
Świetny przepis u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-01-21 18:14 seba221-14
Co do składników:

0,2 l ciepłej wody
(ok. 1 szklanka)

0,4 kg maki
(ok. 2 szklanki)

0,1 kg mąki = 1/2 szklanki









Przepisów
Od
Dodano 2010-02-13 13:03 pizza
Tak-jest to dobry przepis na pizzę,swego czasu Pascal podał go ,i ja go używam.



Przepisów
Od
Dodano 2010-04-01 17:58 Tytul
takie sobie



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-10 18:57 takie sobie ???
widocznie nie jesteś utalentowany kulinarnie :P zwyczajnie ciota która nawet ciasta na pizze nie potrafi zrobic <lol2>



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-23 12:14 lolek
zaraz zrobie tylko kupie drozdze jol ziomalki mama mi mowila ze jak sie nie upiecze to tesz jest dobra



Przepisów
Od
Dodano 2010-09-28 18:21 baaaa
właśnie robię ciasto :D zastanawiam się co z tego będzie :D użyję pomidorów i kiełbaski :D a wie może ktoś ile się to piecze i w jakiej temp. ?



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-14 19:03 Pieczenie
Piec w rozgrzanym piekarniku, pośrodku, na blaszce, dając pieczenie dwustronne (dół i góra). Temp. ok. 175 do 200.



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-01 17:37 Wreszcie ktos madry :)
Klasyczne ciasto na wloska pizze najprostsze a zarazem najpyszniejsze... nie dajcie sie zwiezc ludzia ktorzy dodaja do ciasta mleko, piwo, czy roznego rodzaju ziola.... niestety rzadko mozna zjesc pizze na przepysznym ciescie... bo kto nie gotuje ten glupi ?art



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-17 20:35 Tytul
"no chyba jest wyraźnie przepis na ciasto a nie na pizze co ciasto bez skłądników chcesz piec..."

A w tytule chyba pisze ze ciasto



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-18 13:57 ;p
Ciasto pyszne ;d
Pizza wyszła super



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-24 15:41 Ciasto
Super przepis na ciasto i pizze ale uwazajcie z temperatura szczególnie w starych piekarnikach gazowych .ja w gazowym ustawilem na 200 stopni i pieklem okolo 30-40 minut i wyszlo ok a w czesniej skoczylo mi na 250 i ciasto sie zrobilo strasznie suche.



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-24 15:44 Drozdze
Jeszcze co do drozdzy polecam świeże zadne instanty.ja osobiscie wkryszam je do miski i daje lyzeczke moze 2 cukru na pol kostki drozdzy.stawiam w cieple miejsce az sie rosplyna i dodaje make wode etc jak w przepisie.Polecam ten sposob u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-03 18:51 Tytul
ale ile tych drozdzy dac ? nic nei pisze na ten temat

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2010-12-03 19:07 pizza
Owszem pisze. Druga pozycja w składnikach



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-14 18:54 buba
właśnie robie zobaczymy co wyjdzie



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-27 18:15 Witam
Mam nadzieję, że mi się uda - po komentarzach widzę, że pysznau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-29 11:50 Tytul
bende robił na sylwestra i mysle ze mi sie uda



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-04 18:58 Tytul
Pizza bardzo pyszna polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-16 13:20 Klops
Witam,
Niestety to przepis na placek drożdżowy albo.... Do Pizzy daje się około 1/10 kostki drożdży na 1 kg mąki i piecze w większej temperaturze.

Ps. Zaraz napisze i udostępnię przepis na moją pizze. u?miech

Gregorio

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-01-16 13:53 przepis na pizze
to super! u?miechczekamy na przepis z niecierpliwością u?miech Dzięki!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-27 12:13 aAa
Bardzo dobra mniam POLECAM TEN PRZEPIS.! ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-11 9:21 Tytul
super przepis. pizzę póżniej łatwo się kroi?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-22 20:10 Tytul
pizza wyszla znakomita ! goscie zachwyceni i ja rowniez bardzo dobry przepis ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-30 16:09 Tytul
właśnie robie i wyadaje mi sie za wodniste
zobaczymy ;p



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-03 17:11 Tytul
przepis na ciasto najlepszy z wszystkich przepisów



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-06 14:08 pizza
to prosty i dobry przepis. Drożdży można dać znacznie mniej o połowę. Ważne, by ciasto po zagnieceniu zawinięte w ściereczkę odpoczęło w chłodzie. Uchroni je to przed wysuszeniem powierzchni. Piec w temp. 180 - 200 stopni do 20 minut.




Przepisów
Od
Dodano 2011-05-13 19:57 Ważne pytanie
Jak sie zrobi ciasto to trzeba wstawić je od razu z dodatkami czy podpiec wyjąć i włoiżyć dodatki i znowu włożyć?



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-13 21:12 pizza przepis
ja zawsze ciasto dla pewności podpiekam najpierw przez 5 minut bez dodatków posmarowane tylko sosem pomidorowym. Następnie kładę składniki i piekę przez pozostały czas.
Jestem wówczas pewna, że jest ono nie surowe. Warto jednak posmarować sosem, inaczej za mocno urośnie i wyjdzie nam bułka u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-14 19:25 Smakosz
W sumie używam bardzo podobnego przepisu, tylko ciasto dodatkowo przed włożeniem do piekarnika smaruję oliwą od spodu i piekę je nie na brytfance tylko na kratce nie ogarniam fachowej nazwy kratki :P



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-20 20:55 Pychotka :-)
Wczoraj robiłam pizzę według składników. Ciasto było lepiące i nie dało się go uformować ale po upieczeniu wyszła dobra. Dziś dodałam więcej mąki(jeszcze jakieś pół szklanki)i wyszło rewelacyjne.
Polecam pizzę i przepis nawet dla tych, którzy nie potrafią gotować, bo jest proste jak obieranie banana u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-29 18:39 Tytul
Pyszne ciasto. u?miech Właśnie z tego przepisu w końcu pizza własnej roboty dorównała tej z pizzerii. Mniam.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 9:46 Pizza
Normalnie palce moczać pyszne na swieće ;d(;



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-15 19:09 Tytul
A ile trzeba ją piec, i co probonujecie na wieszch i sos?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-15 19:45 pizza
pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach C. Na wierzch - co kto lubi, może być sos czosnkowy (wystarczy zmieszać jogurt, majonez, kilka ząbków czosnku - po zgnieceniu).



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-16 9:52 Tytul
Z czego można zrobić sos pomidorowy na pizze przed połorzeniem składników takich jak pieczrków, sera i szynki

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-16 11:01 pizza
z pomidorów u?miech. Proponuję świeże lub te z puszki (krojone) trzeba je tylko poddusić aby sos zgęstniał. Ja wciskam również 3 ząbki czosnku i zioła ale to pod koniec duszenia. Pycha u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-28 20:38 Tytul
Pyszne ciasto!!! polecam! idealnie chrupkie, łatwe w przygotowaniu! super! polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-12 15:32 polecam
to moja pierwsza pizza w życiu ?art ciasto wyszło świetne! takie jak w pizzerii. chrupiace i cienkie ?art dodałam jednak ćwierć kostki drożdży zamiast połowy i pół szklanki mąki więcej. polecam jak najbardziej.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-15 8:27 BARTO
Dzisiaj będę robił,zobaczymy co z tego wyjdzieu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-11 22:13 Tytul
ciasto znakomite lepszego nie jadałam.
polecam wszystkim
goście byli pod wrażeniem



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 16:50 ;)
świetny przepis. ps. moja pierwsza pizza. wszystko,jak być powinno ; )



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-30 16:30 Tytul
...ZABIERAM SIĘ DO PRACY (PIZZY)...ZOBACZYMY CO WYJDZIE?????
POZDRAWIAM AMATORÓW TAKICH SMAKOŁYKÓW...



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 11:07 10/10
Pizze robię amatorsko od roku. Ten przepis i sposób jego wykonania jest naprawdę bardzo dobry ! Polecam wszystkim :D



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-16 14:49 Tytul
na ile to jest osób jak ktoś by wiedział to napisz



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-03 18:13 Dobre !
Przepis naprawdę godny polecenia, bardzo dobre ciasto we włoskim stylu. Próbowałem wiele przepisów i myślę ze ten jest jeden z najlepszych jak nie najlepszy.
Wyszło mi 3 pizze to tak na 3 osoby żeby się najeść, z dużą ilością składników
Pozdro.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-15 9:42 Tytul
Przepis klasyczny, robię taki od 20 lat i zawsze wychodzi u?miech Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-20 13:59 Co ja robię źle??
Co robię nie tak że wychodzi mi łamiące się ciasto po upieczeniu???????
Doradźcie coś, błagam...



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-06 14:17 Tytul
Za pierwszym razem też wyszlo mi ciasto twarde jak kamień ale wydaje mi się że dlatego bo ustawilam piekarnik na 220 stopni(gdzies tak wyczytalam) I trzymalam zbyt dlugo. Następnym razem ustawilam na 170 stopni i mialam jakieś 35 min do 40 min w piekarniku i ok i piekarnik z termoobiegiem ! u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-07 16:29 smakosz
mi wyszlo twarde od spodu i za bardzo drozdzowe w smaku. 1/4 kostki zdecydowanie wystarczy. pieklem w 250 z termoobiegiem. nastepnym razem zmniejsze temp. u?miech pizze zawsze zamawialem w pizzeriach i nie wiem czy taka mi podejdzie nawet wlasciwie przyrzadzona. zeby zrobic na prawde dobra pizze trzeba miec odpowiedni piekarnik. pizza robiona w domu zawsze bedzie smakowala jak robiona w domuu?miech co o tym myslicie?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-07 16:50 pizza
owszem pizza robiona w domu to będzie zawsze pizza domowa ale dla mnie to akurat atut a nie wada. Od kiedy przyrządzam to danie w domu, niestety żadna pizza z knajpy mnie nie powaliła i szkoda mi zwyczajnie na nią pieniędzy. Być może tylko zrobienie ciasta to kwestia wprawy. A co do temperatury to 250 jest sporą przesadą u?miech myślę, że 200 to maks (ilość drożdży zmieniona)



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-09 9:52 Tytul
wnajpach mają urządzenia do mieszania ciasta, takie ciasto miesza się dość długo, a potem idzie do zwyczajnego pieca. Czasami wychodzą im też zakalce, wtedy wywalają całe ciasto i robią od nowa.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-28 18:45 hmmmm
no, właśnie robie ciekawe jak wyjdzie u?miech myślę,że będzie pyszne.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-30 22:31 BEATA86
ZAraził mnie tym przepisem moj chłopak jemu wyszło pyszne u mnie tak samo :D hehe przepis sprawdzony ja dodałam do ciasta surowego jeszcze szczypte oregana i słodka papryke w proszku :P u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz