Strona główna >>
Dania główne >>
Grzyby Pyszny krem z borowików
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
40 dag świeżych borowików
garść suszonych borowików
3 ziemniaki
1 cebula
1 litr bulionu (może być ugotowany na kostce bulion grzybowy)
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
śmietana
liść laurowy, pieprz, sól
2 łyżki wina białego
masło do duszenia
Pyszny krem z borowików - sposób wykonania:
Suszone grzyby namaczamy na 30 minut przed przyrządzaniem zupy, świeże grzyby myjemy kroimy, po namoczeniu kroimy też grzyby suszone. Cebulkę kroimy w kostkę, dusimy ją na maśle z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, następnie dodajemy grzyby (suszone i świeże), dodajemy obrane i pokrojone w kostki ziemniaki, wlewamy bulion. Dodajemy przyprawy i gotujemy pół godziny, po tym czasie zupę miksujemy blenderem (bez liścia).
Do zupy kremu dodajemy wino i śmietanę, posypujemy świeżą natką pietruszki, podajemy z pieczywem.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 30-07-10 | Czytano: 10052 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pyszny krem z borowików prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują