Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Pyzy ziemniaczane

Czas 30 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól

Pyzy ziemniaczane - sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy. 1/2 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie - najlepiej wcześniej aby dobrze ostygły i odparowały. Po ugotowaniu ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Pozostałe 1 kg ziemniaków tarkujemy na dużych oczkach. Następnie odciskamy przez gazę lub pieluchę. Ziemniaki muszą być odciśnięte na wiór. Dodajemy je do ugotowanych, dodając też krochmal zgromadzony na dnie soku wyciśniętego z ziemniaków.
Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną - 4 łyżki i mieszamy do wyrobienia gładkiego ciasta.
Z ciasta lepimy kulki takie jak na zdjęciu. Powstałe pyzy ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 4-5 minut.
Pyzy podajemy z cebulą smażoną z dodatkiem boczku oraz z surówką.

Pyzy najlepiej mrozić na surowo. Układamy je wówczas na tacce, a po 1 godzinie przekładamy do worka foliowego.

Zobacz także wersję prawdziwych, dużych pyz ziemniaczanych z mięsem.



  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 10-10-16| Czytano: 1910 razy |komentarz [1]
Pyzy ziemniaczane komentarz



1 komentarzy

Autor
dorodne pomidory
2016-10-14 21:19

Od dawna planuję zrobić pyzy - teraz się wreszcie za nie wezmę : )

Linia tła strony

Dodaj komentarz