Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Risotto z gruszkami i serem pleśniowym

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
200 g ryża do risotto (arborio)
1 kieliszek białego wina
2 litry bulionu jarzynowego
3 gruszki
100 g sera gorgonzola
2 garści orzechów włoskich (posiekane)
oliwa

Risotto z gruszkami i serem pleśniowym - sposób wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie, dodajemy posiekany ząbek czosnku a następnie posiekany seler naciowy. Mieszamy, chwilkę smażymy. Wsypujemy ryż (100 g na jedną osobę), podsmażamy. Wlewamy kieliszek białego wina. Następnie stopniowo - tyle ile ryż zabierze- wlewamy bulion (koniecznie ciepły). Ryż mieszamy i stopniowo dodajemy bulion. Solimy do smaku. W momencie gdy ryż pochłonie już cały bulion możemy dodawać kolejne składniki.
Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę gruszek. Potrawę mieszamy i wkruszamy do niej ser pleśniowy. Na koniec dodajemy garść posiekanych orzechów. Risotto podajemy na głębokim talerzu, posypując pozostałymi orzechami włoskimi. Pyszny słono-słodki smak. Przepis z wrześniowego programu Ewa Gotuje.
  • Currently 2.50/5

2.5/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-01-11| Czytano: 6913 razy |komentarz [0]
Risotto z gruszkami i serem pleśniowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz