Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Risotto z prawdziwkami

Czas 45 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

200 g prawdziwków
2 szklanki ryżu do risotto
cebula
3 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego na suszonych grzybach
kieliszek wina wytrawnego białego
100 g parmezanu
natka pietruszki
tymianek świeży
sól, pieprz

oliwa i masło

Risotto z prawdziwkami - sposób wykonania:

Na głęboka patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy zmniejszając ogień i uważając by nie przypalić. Zwiększamy ogień i dodajemy ryż, przesmażamy go do momentu aż stanie się szklisty, wtedy wlewamy wino, gdy ryż je wchłonie dodajemy pół szklanki gorącego bulionu. Dusimy na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie bulion, wówczas wlewamy kolejne pół szklanki, czynność powtarzamy aż ryż stanie się miękki (około 15 minut) - al dente. Pamiętajmy o mieszaniu potrawy od czasu do czasu.
Na drugiej patelni, na maśle dusimy grubo pokrojone prawdziwki, doprawiamy je solą, pieprzem i liśćmi świeżego tymianku. Grzyby dodajemy do ryżu wraz z parmezanem i łyżką masła. Całość przykrywamy na ok 2 minuty, następnie podajemy w głębokim talerzu posypane natką pietruszki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 13-10-12| Czytano: 4030 razy |komentarz [0]
Risotto z prawdziwkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz