Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Rodzynkowiec

Czas 75 minut Porcji 1 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rodzynkowiec - składniki:

Biszkopt :
6 jaj,
szklanka cukru,
szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki zimnej wody,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
40 dag rodzynek
spirytus, wódka lub rum do ich zalania

Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 budynie czekoladowe
1 kostka margaryny

Masa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
pół kostki masła

Dżem z czarnej porzeczki

Rodzynkowiec - sposób wykonania:

RodzynkowiecTo ciasto jest bardzo smaczne, idealnie nadaje się na specjalne okazje jak imieniny, urodziny lub święta.
Dzień przed robieniem rodzynkowca, musimy pamiętać aby rodzynki zalać alkoholem (tak ponad rodzynki aby swobodnie go sobie wchłaniały). Po namoczeniu pozostały alkohol zlewamy do szklanki.

Biszkopt : białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier i pomalutku - ciągle mieszając mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec wodę. Po wymieszaniu pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut ( blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą). Upieczony biszkopt (i wystudzony) przekrajamy na 2 części.
Masa budyniowa: z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń, ucieramy go dodając po łyżce masła - do wyczerpania.
Polewa: rozpuszczamy masło a w nim czekolady (na małym ogniu pilnując aby nie przywarły), do rozpuszczonej masy dodajemy rodzynki i trochę alkoholu od ich moczenia.

Ułożenia ciasta: jedna część biszkoptu na spód, na to dżem z czarnej porzeczki, połowa masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym i skrapiamy go alkoholem z rodzynek, na to drugą część kremu a na to polewę czekoladową wymieszaną z rodzynkami ( po jej wystudzeniu aby nie spłynęła z ciasta!).

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 27-07-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-23 20:15 Tytul
dolalam ponad stan wódki do rodzynek
dziwne to bylo prawie weszła o,5l ale tak zrobilam i teraz nienadaje sie do zjedzenia sama wodka
zmieniłabym w przepisie aby nalac może szklanke a nie ponad stan!taka mialam ochote i mam zamiast flaszki na stól podam placek!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-28 20:18 Tytul
ponad rodzynki to faktycznie duzo tego alkoholu


komentarze Dodaj komentarz