Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Rodzynkowiec

Czas 75 minut Porcji 1 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rodzynkowiec - składniki:

Biszkopt :
6 jaj,
szklanka cukru,
szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki zimnej wody,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
40 dag rodzynek
spirytus, wódka lub rum do ich zalania

Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 budynie czekoladowe
1 kostka margaryny

Masa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
pół kostki masła

Dżem z czarnej porzeczki

Rodzynkowiec - sposób wykonania:

RodzynkowiecTo ciasto jest bardzo smaczne, idealnie nadaje się na specjalne okazje jak imieniny, urodziny lub święta.
Dzień przed robieniem rodzynkowca, musimy pamiętać aby rodzynki zalać alkoholem (tak ponad rodzynki aby swobodnie go sobie wchłaniały). Po namoczeniu pozostały alkohol zlewamy do szklanki.

Biszkopt : białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier i pomalutku - ciągle mieszając mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec wodę. Po wymieszaniu pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut ( blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą). Upieczony biszkopt (i wystudzony) przekrajamy na 2 części.
Masa budyniowa: z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń, ucieramy go dodając po łyżce masła - do wyczerpania.
Polewa: rozpuszczamy masło a w nim czekolady (na małym ogniu pilnując aby nie przywarły), do rozpuszczonej masy dodajemy rodzynki i trochę alkoholu od ich moczenia.

Ułożenia ciasta: jedna część biszkoptu na spód, na to dżem z czarnej porzeczki, połowa masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym i skrapiamy go alkoholem z rodzynek, na to drugą część kremu a na to polewę czekoladową wymieszaną z rodzynkami ( po jej wystudzeniu aby nie spłynęła z ciasta!).

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 27-07-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-23 20:15 Tytul
dolalam ponad stan wódki do rodzynek
dziwne to bylo prawie weszła o,5l ale tak zrobilam i teraz nienadaje sie do zjedzenia sama wodka
zmieniłabym w przepisie aby nalac może szklanke a nie ponad stan!taka mialam ochote i mam zamiast flaszki na stól podam placek!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-28 20:18 Tytul
ponad rodzynki to faktycznie duzo tego alkoholu


komentarze Dodaj komentarz