Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 1 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rodzynkowiec - składniki:

Biszkopt :
6 jaj,
szklanka cukru,
szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki zimnej wody,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
40 dag rodzynek
spirytus, wódka lub rum do ich zalania

Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 budynie czekoladowe
1 kostka margaryny

Masa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
pół kostki masła

Dżem z czarnej porzeczki

Rodzynkowiec - sposób wykonania:

To ciasto jest bardzo smaczne, idealnie nadaje się na specjalne okazje jak imieniny, urodziny lub święta.
Dzień przed robieniem rodzynkowca, musimy pamiętać aby rodzynki zalać alkoholem (tak ponad rodzynki aby swobodnie go sobie wchłaniały). Po namoczeniu pozostały alkohol zlewamy do szklanki.

Biszkopt : białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier i pomalutku - ciągle mieszając mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec wodę. Po wymieszaniu pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut ( blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą). Upieczony biszkopt (i wystudzony) przekrajamy na 2 części.
Masa budyniowa: z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń, ucieramy go dodając po łyżce masła - do wyczerpania.
Polewa: rozpuszczamy masło a w nim czekolady (na małym ogniu pilnując aby nie przywarły), do rozpuszczonej masy dodajemy rodzynki i trochę alkoholu od ich moczenia.

Ułożenia ciasta: jedna część biszkoptu na spód, na to dżem z czarnej porzeczki, połowa masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym i skrapiamy go alkoholem z rodzynek, na to drugą część kremu a na to polewę czekoladową wymieszaną z rodzynkami ( po jej wystudzeniu aby nie spłynęła z ciasta!).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-23 20:15 Tytul
dolalam ponad stan wódki do rodzynek
dziwne to bylo prawie weszła o,5l ale tak zrobilam i teraz nienadaje sie do zjedzenia sama wodka
zmieniłabym w przepisie aby nalac może szklanke a nie ponad stan!taka mialam ochote i mam zamiast flaszki na stól podam placek!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-28 20:18 Tytul
ponad rodzynki to faktycznie duzo tego alkoholu


kulinarne przepisy Dodaj komentarz