Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 145 minut Porcji 1 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rogale marcińskie - składniki:

- pół kg mąki pszennej
- 5 dag masła o temperaturze pokojowej (tj. kopiasta łyżka)
- 25 dag masła schłodzonego
- pół szklanki ciepłego mleka
- 4 dag drożdży
- jajko
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- mąka do podsypania

Nadzienie:
- 40 dag białego lub czarnego maku (biały mak czasami trudno dostać)
- 30 dag cukru
- 3 pokruszone herbatniki
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 2 łyżki śmietany
- ewentualnie można dać również rodzynki lub owoce kandyzowane

Rogale marcińskie - sposób wykonania:

Rogale Marcińskie robi się w Poznaniu i w innych powiatach województwa wielkopolskiego na 11 listopada, w dniu imienin Marcina, stąd pochodzi też nazwa tych smakołyków.
Pomimo, że w cukierni bez problemu można kupić w tym dniu rogale Marcińskie zachęcamy do własnego wypieku.
Rogale charakteryzują się ciastem półfrancuskim oraz nadzieniem z białym makiem a tradycja ich spożywania wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawiamy zaczyn aż podwoi swoją objętość.
5 dag masła roztapiamy, mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli, do maki dodajemy przestudzone masło, drożdże, resztę cukru i jajko.
Zagniatamy ciasto i chłodzimy 2 godziny w lodówce następnie rozwałkowujemy placek o wymiarach około 20x30 cm, na środek układamy pozostałą część masła pokrojonego w plasterki, zwijamy boki w kopertę tak aby zakryć masło, wałkujemy. Następnie rozwałkowany placek składamy na pół (do poprzednich wymiarów) i chłodzimy pół godziny. Czynność powtarzamy 3-4 razy za każdym razem chłodząc ciasto. Ostatni raz najlepiej schłodzić ciasto minimum 4 godziny.

Mak, orzechy i migdały sparzyć, osączyć i zmielić dwukrotnie, dodać pokruszone herbatniki, bakalie i śmietanę, wymieszać z cukrem.
Zamiast śmietany można dodać masła, ich rola polega na tym ,że uczynią nasze nadzienie zwarte w konsystencji.

Ciasto wyjmujemy na 20 minut przed robieniem rogali. Rozwałkowujemy je i wycinamy prostokąty. Po ich przecięciu otrzymamy trójkąty. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopniach C piekarniku. Rogale są gotowe gdy pięknie się zarumienią.
Rogale polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami.
  • Currently 4.75/5

4.8/5 (8 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-12 18:54 Dorota
Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznych rogalików. MMM polecam serdecznie <Dorota>



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-18 12:28 Tytul
Co to znaczy "następnie rozwałkowujemy 2 placek". A który był 1 plackiem?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-05-18 12:37 rogale
nie powinno tam być 2 - poprawione u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-09 15:38 marcińskie rogaliki
Rogale przepyszne. Nie są łatwe w wykonaniu ale smakują rewelacyjnie warto się pomęczyć u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz