Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 145 minut Porcji 1 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rogale marcińskie - składniki:

- pół kg mąki pszennej
- 5 dag masła o temperaturze pokojowej (tj. kopiasta łyżka)
- 25 dag masła schłodzonego
- pół szklanki ciepłego mleka
- 4 dag drożdży
- jajko
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- mąka do podsypania

Nadzienie:
- 40 dag białego lub czarnego maku (biały mak czasami trudno dostać)
- 30 dag cukru
- 3 pokruszone herbatniki
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 2 łyżki śmietany
- ewentualnie można dać również rodzynki lub owoce kandyzowane

Rogale marcińskie - sposób wykonania:

Rogale Marcińskie robi się w Poznaniu i w innych powiatach województwa wielkopolskiego na 11 listopada, w dniu imienin Marcina, stąd pochodzi też nazwa tych smakołyków.
Pomimo, że w cukierni bez problemu można kupić w tym dniu rogale Marcińskie zachęcamy do własnego wypieku.
Rogale charakteryzują się ciastem półfrancuskim oraz nadzieniem z białym makiem a tradycja ich spożywania wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawiamy zaczyn aż podwoi swoją objętość.
5 dag masła roztapiamy, mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli, do maki dodajemy przestudzone masło, drożdże, resztę cukru i jajko.
Zagniatamy ciasto i chłodzimy 2 godziny w lodówce następnie rozwałkowujemy placek o wymiarach około 20x30 cm, na środek układamy pozostałą część masła pokrojonego w plasterki, zwijamy boki w kopertę tak aby zakryć masło, wałkujemy. Następnie rozwałkowany placek składamy na pół (do poprzednich wymiarów) i chłodzimy pół godziny. Czynność powtarzamy 3-4 razy za każdym razem chłodząc ciasto. Ostatni raz najlepiej schłodzić ciasto minimum 4 godziny.

Mak, orzechy i migdały sparzyć, osączyć i zmielić dwukrotnie, dodać pokruszone herbatniki, bakalie i śmietanę, wymieszać z cukrem.
Zamiast śmietany można dodać masła, ich rola polega na tym ,że uczynią nasze nadzienie zwarte w konsystencji.

Ciasto wyjmujemy na 20 minut przed robieniem rogali. Rozwałkowujemy je i wycinamy prostokąty. Po ich przecięciu otrzymamy trójkąty. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopniach C piekarniku. Rogale są gotowe gdy pięknie się zarumienią.
Rogale polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami.
  • Currently 4.75/5

4.8/5 (8 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-12 18:54 Dorota
Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznych rogalików. MMM polecam serdecznie <Dorota>



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-18 12:28 Tytul
Co to znaczy "następnie rozwałkowujemy 2 placek". A który był 1 plackiem?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-05-18 12:37 rogale
nie powinno tam być 2 - poprawione u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-09 15:38 marcińskie rogaliki
Rogale przepyszne. Nie są łatwe w wykonaniu ale smakują rewelacyjnie warto się pomęczyć u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz