Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 145 minut Porcji 1 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rogale marcińskie - składniki:

- pół kg mąki pszennej
- 5 dag masła o temperaturze pokojowej (tj. kopiasta łyżka)
- 25 dag masła schłodzonego
- pół szklanki ciepłego mleka
- 4 dag drożdży
- jajko
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- mąka do podsypania

Nadzienie:
- 40 dag białego lub czarnego maku (biały mak czasami trudno dostać)
- 30 dag cukru
- 3 pokruszone herbatniki
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 2 łyżki śmietany
- ewentualnie można dać również rodzynki lub owoce kandyzowane

Rogale marcińskie - sposób wykonania:

Rogale Marcińskie robi się w Poznaniu i w innych powiatach województwa wielkopolskiego na 11 listopada, w dniu imienin Marcina, stąd pochodzi też nazwa tych smakołyków.
Pomimo, że w cukierni bez problemu można kupić w tym dniu rogale Marcińskie zachęcamy do własnego wypieku.
Rogale charakteryzują się ciastem półfrancuskim oraz nadzieniem z białym makiem a tradycja ich spożywania wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawiamy zaczyn aż podwoi swoją objętość.
5 dag masła roztapiamy, mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli, do maki dodajemy przestudzone masło, drożdże, resztę cukru i jajko.
Zagniatamy ciasto i chłodzimy 2 godziny w lodówce następnie rozwałkowujemy placek o wymiarach około 20x30 cm, na środek układamy pozostałą część masła pokrojonego w plasterki, zwijamy boki w kopertę tak aby zakryć masło, wałkujemy. Następnie rozwałkowany placek składamy na pół (do poprzednich wymiarów) i chłodzimy pół godziny. Czynność powtarzamy 3-4 razy za każdym razem chłodząc ciasto. Ostatni raz najlepiej schłodzić ciasto minimum 4 godziny.

Mak, orzechy i migdały sparzyć, osączyć i zmielić dwukrotnie, dodać pokruszone herbatniki, bakalie i śmietanę, wymieszać z cukrem.
Zamiast śmietany można dodać masła, ich rola polega na tym ,że uczynią nasze nadzienie zwarte w konsystencji.

Ciasto wyjmujemy na 20 minut przed robieniem rogali. Rozwałkowujemy je i wycinamy prostokąty. Po ich przecięciu otrzymamy trójkąty. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopniach C piekarniku. Rogale są gotowe gdy pięknie się zarumienią.
Rogale polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami.
  • Currently 4.75/5

4.8/5 (8 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-12 18:54 Dorota
Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznych rogalików. MMM polecam serdecznie <Dorota>



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-18 12:28 Tytul
Co to znaczy "następnie rozwałkowujemy 2 placek". A który był 1 plackiem?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-05-18 12:37 rogale
nie powinno tam być 2 - poprawione u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-09 15:38 marcińskie rogaliki
Rogale przepyszne. Nie są łatwe w wykonaniu ale smakują rewelacyjnie warto się pomęczyć u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz