Strona główna >> Desery >> Ciasta

Rogale marcińskie

Czas 145 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

- pół kg mąki pszennej
- 5 dag masła o temperaturze pokojowej (tj. kopiasta łyżka)
- 25 dag masła schłodzonego
- pół szklanki ciepłego mleka
- 4 dag drożdży
- jajko
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- mąka do podsypania

Nadzienie:
- 40 dag białego lub czarnego maku (biały mak czasami trudno dostać)
- 30 dag cukru
- 3 pokruszone herbatniki
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 2 łyżki śmietany
- ewentualnie można dać również rodzynki lub owoce kandyzowane

Rogale marcińskie - sposób wykonania:

Rogale Marcińskie robi się w Poznaniu i w innych powiatach województwa wielkopolskiego na 11 listopada, w dniu imienin Marcina, stąd pochodzi też nazwa tych smakołyków.
Pomimo, że w cukierni bez problemu można kupić w tym dniu rogale Marcińskie zachęcamy do własnego wypieku.
Rogale charakteryzują się ciastem półfrancuskim oraz nadzieniem z białym makiem a tradycja ich spożywania wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawiamy zaczyn aż podwoi swoją objętość.
5 dag masła roztapiamy, mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli, do maki dodajemy przestudzone masło, drożdże, resztę cukru i jajko.
Zagniatamy ciasto i chłodzimy 2 godziny w lodówce następnie rozwałkowujemy placek o wymiarach około 20x30 cm, na środek układamy pozostałą część masła pokrojonego w plasterki, zwijamy boki w kopertę tak aby zakryć masło, wałkujemy. Następnie rozwałkowany placek składamy na pół (do poprzednich wymiarów) i chłodzimy pół godziny. Czynność powtarzamy 3-4 razy za każdym razem chłodząc ciasto. Ostatni raz najlepiej schłodzić ciasto minimum 4 godziny.

Mak, orzechy i migdały sparzyć, osączyć i zmielić dwukrotnie, dodać pokruszone herbatniki, bakalie i śmietanę, wymieszać z cukrem.
Zamiast śmietany można dodać masła, ich rola polega na tym ,że uczynią nasze nadzienie zwarte w konsystencji.

Ciasto wyjmujemy na 20 minut przed robieniem rogali. Rozwałkowujemy je i wycinamy prostokąty. Po ich przecięciu otrzymamy trójkąty. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopniach C piekarniku. Rogale są gotowe gdy pięknie się zarumienią.
Rogale polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami.


Prześlij przepis

mewa80 | 09-11-10 | Czytano: 57560 razy | komentarzy [5]
Rogale marcińskie komentarz



Opinie i komentarze na temat Rogale marcińskie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

5 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rogale marcińskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Dorota
2010-11-12 18:54

Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznych rogalików. MMM polecam serdecznie <Dorota>

Autor
Tytul
2011-05-18 12:28

Co to znaczy "następnie rozwałkowujemy 2 placek". A który był 1 plackiem?

Autor
rogale
2011-05-18 12:37

nie powinno tam być 2 - poprawione :-)

Autor
marcińskie rogaliki
2012-11-09 15:38

Rogale przepyszne. Nie są łatwe w wykonaniu ale smakują rewelacyjnie warto się pomęczyć :)

Autor
Rogale marcińskie
2016-11-11 12:56

Niezapomniany smak dzieciństwa. Właśnie pieką się i czekam a zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu.
Agata z Białołeki

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje