Strona główna >> Desery >> Ciasta

Rogaliki krucho - drożdżowe

Składniki:

1 kg mąki
2 kostki margaryny
10 dag drożdży
1 proszek do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki zimnego mleka
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
dowolny dżem

Rogaliki krucho - drożdżowe - sposób wykonania:

Przepis sprawdzony wielokrotnie :)
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać rozczyn oraz pozostałe składniki, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (około 30 minut).

Ciasto rozwałkować, dzielimy na kwadraty, w każdy kwadrat na środek nakładamy odrobinę dżemu, zawijamy rogale zaczynając od rogu. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez 20-30 minut ( w zależności od ulubionego stopnia przyrumienienia:))


Prześlij przepis

asieńka | 01-06-10 | Czytano: 14994 razy | komentarzy [0]
Rogaliki krucho - drożdżowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Rogaliki krucho - drożdżowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rogaliki krucho - drożdżowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje