Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Rolada kokosowa

Czas 25 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pól kostki masła
2 łyżki kakao
pół szklanki wody
pół szklanki cukru
4 paczki herbatników szkolnych

masa:
3/4 kostki masła
pół szklanki cukru pudru
200 g wiórek kokosowych
1 kieliszek spirytusu

Rolada kokosowa - sposób wykonania:

Rolada kokosowa Ewy Wachowicz - bardzo szybka i niezwykle apetyczna.
Wodę, masło, kakao i cukier gotujemy aż składniki się połączą na gładką masę. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone herbatniki, masę mieszamy dokładnie, po czym gdy przestygnie przenosimy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wałkujemy na kształt tej blachy, wstawiamy do lodówki aby zastygła.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wiórki i spirytus.
Pierwszą część ciasta wyjmujemy z lodówki, smarujemy masą kokosową. Za pomocą papieru zwijamy ciasno roladę.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-02-11| komentarz [5]



5 komentarzy


Pycha
2011-03-01 18:57

Zrobiłam ciasto. I wyszlo boskie. Robi sie szybko skladniki zawsze mam w domu. Znajomi, ktorzy probowali rolade od razu chcieli przepis. Pychotka:)


Tytul
2011-06-18 12:29

a to ciasto to pizieeczemy ? malo jasny ten przepis? a gdzie jajka proszek?


rolada
2011-06-18 12:39

wszystkie składniki zostały wymienione. Nie każde ciasto jak widać musi być z proszkiem :-). Rolady nie piecze się, bazą jest masa z herbatników.


Tytul
2011-08-30 21:14

Zrobiłam dziś tę roladę naprawdę łatwo i bardzo smaczna polecam.


rolada
2011-09-12 16:17

dziś zrobiłam ,niestety z wyszła bardzo słodka,radze dać mniej cukru.

Dodaj komentarz