Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Rolada schabowa

Czas 60 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg schabu bez kości
10 dag boczku wędzonego w plasterkach
30 dag pieczarek
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek
musztarda
1 cebula
garść suszonych śliwek

Rolada schabowa - sposób wykonania:

Schab pieczony z pieczarkami.
Schab myjemy, osuszamy, rozcinamy na jednolity płat, lekko rozbijamy, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem oraz smarujemy cieniutko musztardą i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce. W tym czasie na oleju dusimy pokrojone dość grubo pieczarki, przyprawiamy je do smkau sola i pieprzem. Kiedy mięso juz przejdzie przyprawami nakładamy na nie wzdłuż plastry boczku wędzonego i pieczarki. Zawijamy całość w rulon, spinając wykałaczkami. Rulon obsmażamy na oleju, a kiedy się zarumieni przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny (najlepiej w rękawie do pieczenia, jesli nie rolade podlewamy delikatnie wodą) w towarzystwie śliwek suszonych (bez pestek i sparzonych wcześniej gorącą wodą), cebuli i pieczarek ( w całości). Można podawać na zimno jako wędlinę do kanapek lub na ciepło, obłożony pieczarkami i śliwkami, do ziemniaków.


Prześlij przepis

mewa80 | 20-05-10 | Czytano: 37375 razy | komentarzy [0]
Rolada schabowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Rolada schabowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rolada schabowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje