Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Pasztety

Rolada z boczku

Czas 85 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg surowego chudego boczku w dość cienkim płacie
pół kg chudszego mielonego mięsa np.szynki
mała bułka
keczup lub musztarda
2 ząbki czosnku
majeranek
szczypta pieprzu
2 żółtka jaj
sól

Rolada z boczku - sposób wykonania:

Pyszna pieczeń z boczku, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, np z chrzanem.
Boczek lekko rozbijamy, posypujemy solą i majerankiem.
Bułkę leciutko namaczamy w wodzie, odciskamy. Do mielonego mięsa dodajemy przyprawy, bułkę (odciśniętą), zmiażdżony czosnek oraz żółtka, wyrabiamy jednolitą masę. Płat mięsa od wewnątrz smarujemy musztardą lub keczupem.
Masę wykładamy na płat boczku, zwijamy w ciasny rulon, związujemy nitką.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 120 minut w 180 stopniach C (aż mięso będzie miękkie).
Jeśli chcemy by rolada była jeszcze bardziej soczysta obsmażamy ją przed pieczeniem, na rozgrzanym oleju, na bardzo dużym ogniu (zamknie to pory w mięsie).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 15-12-10| Czytano: 30392 razy |komentarz [0]
Rolada z boczku komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz