Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Roladki schabowe w sosie

Czas 95 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 plastry schabu (ostatecznie może być ładna łopatka lub nietłusta karkówka)
4 plastry żółtego sera
1 cebula
2 garści suszonych grzybów lub 20 dag posiekanych pieczarek
50 dag mięsa mielonego
jajko
łyżka bułki tartej
ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki

Sos:
pół słoiczka żurawiny do mięsa (do kupienia w każdym sklepie)
mały słoiczek keczupu pikantnego

Roladki schabowe w sosie - sposób wykonania:

Przepis na mięsne roladki w pysznym żurawinowym sosie. Przepis po raz pierwszy niedawno zagościł w moim domu ale bardzo przypadł wszystkim do gustu!
Cebulę kroimy, szklimy na oleju, dodajemy wcześniej namoczone (najlepiej na noc) i posiekane grzyby lub po prostu pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, wyciskamy czosnek, dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy.
Plastry schabu rozbijamy, na każdy kładziemy farsz grzybowy, po plastrze sera oraz farsz mięsny. plaster zwijamy i spinamy wykałaczką lub związujemy nitką.
Żurawinę mieszamy z keczupem.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny, pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C.
Roladki wychodzą duże więc spokojnie wystarczą dla 4 osób!
  • Currently 3.50/5

3.5/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 20-01-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz