Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Roladki z kurczaka

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 piersi z kurczaka (podwójne)
oliwa (olej) do smażenia
sól, pieprz

farsz:
1 jabłko
1/3 szklanki rodzynek
żółtko
1/4 szklanki rosołu drobiowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki bułki tartej
łyżka masła

sos:
łyżka klarowanego masła
łyżka mąki
łyżeczka estrogenu
po pół łyżeczki majeranku i tymianku i słodkiej papryki
szczypta chili
szklanka rosołu drobiowego


Roladki z kurczaka - sposób wykonania:

Pyszne roladki z kurczaka z programu Ewa gotuje. Zaczynamy od przyrządzenia mięsa.
Piersi myjemy, osuszamy, przecinamy (każdą połówkę) wzdłuż na pół, rozbijamy, oprószamy sola i pieprzem, wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Rosół wlewamy do garnka, dodajemy masło a gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę jabłko oraz rodzynki, dusimy.
Żółtka rozcieramy z cukrem, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy, całość przenosimy do gotującego się rosołu. Gotujemy aż zgęstnieje.
Na każdy kawałek nakładamy nieco farszu i zwijamy oraz spinamy wykałaczką, obsmażamy z każdej strony na gorącym tłuszczu.
Sos: na patelnię wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy mąkę, zasmażamy. następnie dodajemy pozostałe przyprawy, chwilkę smażymy i wlewamy rosół, zagotowujemy, jeśli zostało nam farszu możemy dodać go do sosu.
Roladki wkładamy do rosołu, dusimy 30 minut.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 19-11-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz