Strona główna >> Desery >> Ciasta

Róża z nadzieniem twarogowym

Czas 35 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg mąki
5 dag drożdży
10 dag cukru
pół szklanki mleka
4 żółtka
pół kostki masła
szczypta soli

Farsz:
pół kg twarogu
pół szklanki śmietanki
15 dag cukru
1 paczka cukru waniliowego
50 dag dowolnych owoców
np. jagody, maliny, poziomki, porzeczki

Róża z nadzieniem twarogowym - sposób wykonania:

Przepis na proste a zarazem niebanalne ciasto drożdżowe z twarogiem i owocami.
Żółtka ucieramy z cukrem, drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem, dodajemy mąkę i utarte żółtka. Masło rozpuszczamy, chłodzimy dodajemy do ciasta wraz ze szczyptą soli. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg mielimy, dodajemy śmietankę, cukier, cukier waniliowy (wszystko miksujemy np. blenderem) na gładką masę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je rozwałkować na placek o wymiarach około 40x30. Na rozwałkowany placek wykładamy masę twarogową i posypujemy ją przebranymi, umytymi i dokładnie wysuszonymi owocami. Zwijamy rulon (jak w roladzie), dokładnie zalepiając brzeg. Rulon tniemy na plastry o grubości około 4 cm, ruloniki układamy obok siebie na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C.

Podany czas nie obejmuje czasu pieczenia.


Prześlij przepis

mewa80 | 06-07-10 | Czytano: 9245 razy | komentarzy [0]
Róża z nadzieniem twarogowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Róża z nadzieniem twarogowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Róża z nadzieniem twarogowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje