Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Very nice site!...
| 2015-02-28 12:50 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Rurki z kremem Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rurki z kremem Ewy Wachowicz - składniki:

2 i pół szklanki mąki
kostka margaryny (200g)
szczypta soli
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego

krem:
litr mleka
4 żółtka
2 całe jajka
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 dag masła (1/4 kostki)
8 dag mąki pszennej
8 dag maki ziemniaczanej

Rurki z kremem Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Rurki z kremem Ewy WachowiczRurki z kremem z programu Ewa Gotuje, idealne na zakończenie karnawału.
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce (zawinięte w woreczek).
Następnie ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy paseczki - szerokość 2-3 cm długość około 25 cm.
Paseczki zawijamy na posmarowane masłem rurki - specjalne foremki do rurek. Zaczynamy od cieńszego końca, paski muszą zachodzić na siebie. Rurki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni w termoobiegu przez 15-17 minut. Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek.

Krem
Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz te 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.
Do gotującego się mleka dodajemy 5 dag masła oraz cukier waniliowy, gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy je do masy z żółtek, chwilkę mieszamy po czym masę przenosimy na wolny ogień, gotujemy aż zgęstniej. Następnie masę studzimy. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki przygotowanym, przestudzonym kremem. Możemy tez je napełniać ubitą śmietaną (30%).
Rurki posypujemy cukrem pudrem.
Gdy wystygnie napełniamy nią rurki.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 05-03-11 | komentarz [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-19 13:06 ewew]
porzepyszne pychotka palce lizać.
mniam mniam mniam mniam mniam mniam



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-24 17:31 Tytul
Jaka śmietana do ciasta na te rurki? bo nie wiem

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-24 19:44 rurki
zwykła śmietana 18% kwaśna, rurki pyszne, polecam, można też zrobić z bitą śmietaną w środku



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-11 8:34 Tytul
robiłam krem z tego przepisu. wszystko po kolei jak jest napisane ale niestety krem się leje nie tzyma się w "jednym" kawałku choć w smaku jest ok...ale to nie wystarczy...



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-11 10:47 rurki
w takim wypadku może lepiej na litrze mleka ugotować 2 budynie i utrzeć go z kostką masła, myślę, że byłoby dobrze.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-09 17:09 Tytul
mam pytanko czy zamiast tego kremu można rurki zrobić z bitą smietaną 30%?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-05-10 6:19 rurki
myślę, że śmiało można użyć śmietany 30% ubitej z cukrem pudrem



Przepisów
Od
Dodano 2014-11-08 12:14 Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super


komentarze Dodaj komentarz