Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Rurki z kremem Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 20 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 i pół szklanki mąki
kostka margaryny (200g)
szczypta soli
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego

krem:
litr mleka
4 żółtka
2 całe jajka
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 dag masła (1/4 kostki)
8 dag mąki pszennej
8 dag maki ziemniaczanej

Rurki z kremem Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Rurki z kremem z programu Ewa Gotuje, idealne na zakończenie karnawału.
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce (zawinięte w woreczek).
Następnie ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy paseczki - szerokość 2-3 cm długość około 25 cm.
Paseczki zawijamy na posmarowane masłem rurki - specjalne foremki do rurek. Zaczynamy od cieńszego końca, paski muszą zachodzić na siebie. Rurki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni w termoobiegu przez 15-17 minut. Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek.

Krem
Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz te 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.
Do gotującego się mleka dodajemy 5 dag masła oraz cukier waniliowy, gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy je do masy z żółtek, chwilkę mieszamy po czym masę przenosimy na wolny ogień, gotujemy aż zgęstniej. Następnie masę studzimy. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki przygotowanym, przestudzonym kremem. Możemy tez je napełniać ubitą śmietaną (30%).
Rurki posypujemy cukrem pudrem.
Gdy wystygnie napełniamy nią rurki.


Prześlij przepis

asieńka | 05-03-11 | Czytano: 174789 razy | komentarzy [9]
Rurki z kremem Ewy Wachowicz komentarz



Opinie i komentarze na temat Rurki z kremem Ewy Wachowicz kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

9 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rurki z kremem Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
ewew]
2012-01-19 13:06

porzepyszne pychotka palce lizać.
mniam mniam mniam mniam mniam mniam

Autor
Tytul
2012-03-24 17:31

Jaka śmietana do ciasta na te rurki? bo nie wiem

Autor
rurki
2012-03-24 19:44

zwykła śmietana 18% kwaśna, rurki pyszne, polecam, można też zrobić z bitą śmietaną w środku

Autor
Tytul
2012-04-11 8:34

robiłam krem z tego przepisu. wszystko po kolei jak jest napisane ale niestety krem się leje nie tzyma się w "jednym" kawałku choć w smaku jest ok...ale to nie wystarczy...

Autor
rurki
2012-04-11 10:47

w takim wypadku może lepiej na litrze mleka ugotować 2 budynie i utrzeć go z kostką masła, myślę, że byłoby dobrze.

Autor
Tytul
2012-05-09 17:09

mam pytanko czy zamiast tego kremu można rurki zrobić z bitą smietaną 30%?

Autor
rurki
2012-05-10 6:19

myślę, że śmiało można użyć śmietany 30% ubitej z cukrem pudrem

Autor
Tytul
2014-11-08 12:14

robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super

Autor
Rosa
2015-11-20 9:35

Hallo ja gotuje 3 bydynie na litr mleka i ucieram z kostka masla i zawsze sie udaje i smaczy.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje