Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rurki z kremem Ewy Wachowicz - składniki:

2 i pół szklanki mąki
kostka margaryny (200g)
szczypta soli
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego

krem:
litr mleka
4 żółtka
2 całe jajka
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 dag masła (1/4 kostki)
8 dag mąki pszennej
8 dag maki ziemniaczanej

Rurki z kremem Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Rurki z kremem z programu Ewa Gotuje, idealne na zakończenie karnawału.
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce (zawinięte w woreczek).
Następnie ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy paseczki - szerokość 2-3 cm długość około 25 cm.
Paseczki zawijamy na posmarowane masłem rurki - specjalne foremki do rurek. Zaczynamy od cieńszego końca, paski muszą zachodzić na siebie. Rurki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni w termoobiegu przez 15-17 minut. Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek.

Krem
Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz te 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.
Do gotującego się mleka dodajemy 5 dag masła oraz cukier waniliowy, gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy je do masy z żółtek, chwilkę mieszamy po czym masę przenosimy na wolny ogień, gotujemy aż zgęstniej. Następnie masę studzimy. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki przygotowanym, przestudzonym kremem. Możemy tez je napełniać ubitą śmietaną (30%).
Rurki posypujemy cukrem pudrem.
Gdy wystygnie napełniamy nią rurki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-19 13:06 ewew]
porzepyszne pychotka palce lizać.
mniam mniam mniam mniam mniam mniam



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-24 17:31 Tytul
Jaka śmietana do ciasta na te rurki? bo nie wiem

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-24 19:44 rurki
zwykła śmietana 18% kwaśna, rurki pyszne, polecam, można też zrobić z bitą śmietaną w środku



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-11 8:34 Tytul
robiłam krem z tego przepisu. wszystko po kolei jak jest napisane ale niestety krem się leje nie tzyma się w "jednym" kawałku choć w smaku jest ok...ale to nie wystarczy...



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-11 10:47 rurki
w takim wypadku może lepiej na litrze mleka ugotować 2 budynie i utrzeć go z kostką masła, myślę, że byłoby dobrze.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-09 17:09 Tytul
mam pytanko czy zamiast tego kremu można rurki zrobić z bitą smietaną 30%?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-05-10 6:19 rurki
myślę, że śmiało można użyć śmietany 30% ubitej z cukrem pudrem



Przepisów
Od
Dodano 2014-11-08 12:14 Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super


kulinarne przepisy Dodaj komentarz