Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Ryba po grecku Dukana

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

80 dag ryby mrożonej np. dorsza (robię większą ilość i zamrażam)
5 sporych marchewek
3 spore cebule
kawałeczek pora (niekoniecznie)
niewielki seler
przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie
cytryna do skropienia ryby
2-3 łyżki koncentratu
olej do posmarowania patelni (tyci, tyci)

Ryba po grecku Dukana - sposób wykonania:

Najpierw rozmrażamy rybkę, następnie płuczemy ją, osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą (delikatnie, rybę łatwo przesolić). Tak przygotowaną rybę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową wysmarowaną leciutko tłuszczem. W ten sposób smażymy ją kilka minut z obu stron (po kilka minut z każdej w zależności od grubości z każdej, można przykryć patelnię aby ryba dobrze doszła).
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki.
Cebulę szklimy na patelni wysmarowanej olejem, przekładamy do garnka, dodajemy resztę warzyw oraz ziele angielskie, podlewamy wodą, przyprawiamy solą i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa są miękkie (20-30 minut) a ryba "wysmażona" przekładamy ją warzywami, rybka jest najlepsza gdy troszkę przejdzie warzywami a więc po kilku godzinach albo na drugi dzień.
Zastanawiałam się nad tym aby rybkę opiec lub obgotować (zamiast "smażyć") ale jeszcze nie próbowałam tego sposobu (choć myślę, ze by się sprawdził :)
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

mewa80 | 16-10-10 | Czytano: 23160 razy | komentarzy [2]
Ryba po grecku Dukana komentarz



Opinie i komentarze na temat Ryba po grecku Dukana kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ryba po grecku Dukana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-03-25 13:26

ja gotowałam też wychodzi dobra

Autor
Tytul
2011-05-08 13:50

Moja rybka ugotowana na parze....dałam jeszcze pieprz w ziarnach i liść laurowy-nie skraplałam cytryną-pychotka

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje