Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Ryba po grecku Magdy Gessler

Składniki:

1 kg filetów z dorsza
50 ml białego wina
2 kg pomidorów
6 marchewek
3 pietruszki
2 cebule
1 cukinia
1 por
1/2 selera

mąka do ryby
do smaku przyprawy: pieprz, sól,cynamon, kardamon, papryka słodka, kilka szt. ziela angielskiego i 2 liście laurowe
olej do smażenia

Ryba po grecku Magdy Gessler - sposób wykonania:

Pyszna ryba po grecku Magdy Gessler z programu Kuchenne Rewolucje zaprezentowana w restauracji Łebska Chata w Łebie. Potrawa smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Rybę po grecku według przepisu Magdy Gessler wyróżniają pomidory zamiast koncentratu pomidorowego oraz oryginalne przyprawy z kardamonem i cynamonem na czele.

Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, takie jak nam najbardziej pasują. Oprószamy je solą, papryką i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Na drugiej patelni podsmażamy pora i cebule pokrojone w talarki. Na tarce o dużych oczkach zcieramy marchewki, pietruszki, seler i cukinię. Dodajemy to do podsmażanej cebuli z porem, dolewamy około 200 ml wody i dusimy pod przykryciem. Po około 15 minutach, gdy warzywa zmiękną, oprószamy je przyprawami. Do duszących się warzyw dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dolewamy 50 ml wina i dusimy wszystko razem przez 15 minut.
Tak przygotowane warzywa wykładamy na usmażoną rybę.

100 gramów tej potrawy zawiera około 150 kalorii.


  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 05-12-16| Czytano: 8978 razy |komentarz [0]
Ryba po grecku Magdy Gessler komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz