Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Ryż zapiekany z jabłkami

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 torebki ryżu
3 jabłka
łyżka masła
cynamon
(ewentualnie : rodzynki, owoce kandyzowane)
pół szklanki cukru
śmietana do polania po upieczeniu

Ryż zapiekany z jabłkami - sposób wykonania:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, każdy obtaczamy dokładanie w cukrze i cynamonie (można użyć tarowanych, ze słoika).
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy część ryżu, następnie jabłka, ryż, jabłka - na przemian, ostatnią warstwą musi być ryż.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni C, przez około 30 minut (aż się zarumieni). Podajemy polany śmietaną (dla lubiących słodkości - można posypać też cukrem).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 12-05-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz