Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Składniki:

3 woreczki ryżu
40 dag wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
10 dag żółtego sera
1 szklanka rosołu
4 łyżki śmietany 18%
majeranek
sól
pieprz
ketchup

Ryżowa zapiekanka z boczkiem - sposób wykonania:

Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem.

Składniki wystarczą na około 4 porcje.


Prześlij przepis

~Gosc | 13-05-08 | Czytano: 26309 razy | komentarzy [0]
Ryżowa zapiekanka z boczkiem komentarz



Opinie i komentarze na temat Ryżowa zapiekanka z boczkiem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ryżowa zapiekanka z boczkiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje