Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność trudne Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rzeszowiak - składniki:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej tortowej
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
25 dag maku
pół szklanki cukru
2 jajka
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżka masła
1 łyżka miodu

Masa orzechowa:
35 dag orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru (kryształ)
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
2 białka

Masa serowa:
pół kg białego zmielonego sera
20 dag masła
6 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
10 dag rodzynek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej

Rzeszowiak - sposób wykonania:

Dość pracochłonne lecz niezwykle smaczne ciasto rzeszowiak jest przepysznym połączeniem popularnych wypieków takich jak sernik, makowiec czy orzechowiec.
Idealne na święta lub inne uroczystości, z pewnością posmakuje każdemu!

Ciasto:
Masło siekamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem, żółtka ucieramy z cukrem (białka przydadzą się do masy orzechowej), dodajemy je do mąki wraz ze śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto którym wylepiamy blaszkę (40,24 cm). Blaszkę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Spód podpiekłam przez 20minut w 180 stopniach C.Po wystudzeniu układałam warstwy.

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy i mielimy . Do zmielonego maku dodajemy żółtka, miód, masło, cukier, aromat. Z białek ubijamy pianę, którą dodajmy do masy makowej i delikatnie mieszamy do dokładnego rozprowadzenia.

Masa orzechowa:
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier i masło. Mieszamy i studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy pianę ubitą z 2 białych pozostałych od ciasta. Mieszamy delikatnie.

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy ser, budyń i mąkę. Ucieramy. Następnie dodajemy rodzynki a na koniec pianę ubitą z białek. Mieszamy delikatnie aż masa będzie jednolita.

Na wyłożone na blaszce cieście układamy warstwami na przemian masę orzechową i makową (paskami jedna obok - nie na!- drugiej). Całość przykrywamy masą serową.
Pieczemy 60 minut w 180 stopni C.
Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz