Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:) posiłkuję się też słoikami SEKO. Naprawdę pyszne...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność trudne Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rzeszowiak - składniki:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej tortowej
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
25 dag maku
pół szklanki cukru
2 jajka
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżka masła
1 łyżka miodu

Masa orzechowa:
35 dag orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru (kryształ)
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
2 białka

Masa serowa:
pół kg białego zmielonego sera
20 dag masła
6 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
10 dag rodzynek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej

Rzeszowiak - sposób wykonania:

Dość pracochłonne lecz niezwykle smaczne ciasto rzeszowiak jest przepysznym połączeniem popularnych wypieków takich jak sernik, makowiec czy orzechowiec.
Idealne na święta lub inne uroczystości, z pewnością posmakuje każdemu!

Ciasto:
Masło siekamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem, żółtka ucieramy z cukrem (białka przydadzą się do masy orzechowej), dodajemy je do mąki wraz ze śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto którym wylepiamy blaszkę (40,24 cm). Blaszkę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Spód podpiekłam przez 20minut w 180 stopniach C.Po wystudzeniu układałam warstwy.

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy i mielimy . Do zmielonego maku dodajemy żółtka, miód, masło, cukier, aromat. Z białek ubijamy pianę, którą dodajmy do masy makowej i delikatnie mieszamy do dokładnego rozprowadzenia.

Masa orzechowa:
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier i masło. Mieszamy i studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy pianę ubitą z 2 białych pozostałych od ciasta. Mieszamy delikatnie.

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy ser, budyń i mąkę. Ucieramy. Następnie dodajemy rodzynki a na koniec pianę ubitą z białek. Mieszamy delikatnie aż masa będzie jednolita.

Na wyłożone na blaszce cieście układamy warstwami na przemian masę orzechową i makową (paskami jedna obok - nie na!- drugiej). Całość przykrywamy masą serową.
Pieczemy 60 minut w 180 stopni C.
Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz