Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne

Pomysły na Andrzejki:

Ciasteczka z wróżbą
Ciasteczka z wróżbą

Szybka przekąska na Andrzejki
Szybka przekąska na Andrzejki

Nalewka na Andrzejki
Nalewka na Andrzejki






Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność trudne Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rzeszowiak - składniki:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej tortowej
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
25 dag maku
pół szklanki cukru
2 jajka
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżka masła
1 łyżka miodu

Masa orzechowa:
35 dag orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru (kryształ)
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
2 białka

Masa serowa:
pół kg białego zmielonego sera
20 dag masła
6 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
10 dag rodzynek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej

Rzeszowiak - sposób wykonania:

Dość pracochłonne lecz niezwykle smaczne ciasto rzeszowiak jest przepysznym połączeniem popularnych wypieków takich jak sernik, makowiec czy orzechowiec.
Idealne na święta lub inne uroczystości, z pewnością posmakuje każdemu!

Ciasto:
Masło siekamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem, żółtka ucieramy z cukrem (białka przydadzą się do masy orzechowej), dodajemy je do mąki wraz ze śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto którym wylepiamy blaszkę (40,24 cm). Blaszkę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Spód podpiekłam przez 20minut w 180 stopniach C.Po wystudzeniu układałam warstwy.

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy i mielimy . Do zmielonego maku dodajemy żółtka, miód, masło, cukier, aromat. Z białek ubijamy pianę, którą dodajmy do masy makowej i delikatnie mieszamy do dokładnego rozprowadzenia.

Masa orzechowa:
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier i masło. Mieszamy i studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy pianę ubitą z 2 białych pozostałych od ciasta. Mieszamy delikatnie.

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy ser, budyń i mąkę. Ucieramy. Następnie dodajemy rodzynki a na koniec pianę ubitą z białek. Mieszamy delikatnie aż masa będzie jednolita.

Na wyłożone na blaszce cieście układamy warstwami na przemian masę orzechową i makową (paskami jedna obok - nie na!- drugiej). Całość przykrywamy masą serową.
Pieczemy 60 minut w 180 stopni C.
Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz