Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przepisy na pyszne sałatki

Sałatka nicejska

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 jaja ugotowanych na twardo
1 cebula czerwona
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
sałata lodowa
2 garści czarnych oliwek
2 pomidory lub 6 koktajlowych
1 czerwona papryka
(ewentualnie 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w pół plastry)

winegret:
5 łyżek oliwy
łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz do smaku

Sałatka nicejska - sposób wykonania:

Sałatka nicejska (Francja) to idealna propozycja na przekąskę, zwłaszcza, że zbliża się wiosna a wraz z nią wiosenne nowalijki.
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki, układamy na sam spód naczynia. Jajka kroimy w ósemki, tuńczyka osączamy, cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora kroimy ćwiartki (koktajlowe wystarczy na pół), paprykę kroimy w paski, oliwki możemy przekroić na pół.
Na sałatę kładziemy wszystkie składniki a na końcu - osączonego tuńczyka. Jeśli przygotujemy sałatkę z ziemniakami, wówczas to one muszą znaleźć się na dole.
Sałatkę przed podaniem polewamy sosem winegret (składniki sosu mieszamy ze sobą, najlepiej zrobić to w zamkniętym naczyniu np. niewielkim słoiczku).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 10-03-11| Czytano: 33286 razy |komentarz [0]
Sałatka nicejska komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz