Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Sałatka pod wódeczkę

Czas 25 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

20 dag sera feta
20 dag sera mozzarella (małe kulki)
szklanka oliwek zielonych (bez pestek)
szklanka oliwek czarnych (bez pestek)
szklanka marynowanych pieczarek
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
parę sztuk suszonych pomidorów
słoiczek czosnku marynowanego w ziołach
10 dag płatków migdałowych
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
oliwa z oliwek

sos winegret
pół łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
100 ml oliwy
pieprz

Sałatka pod wódeczkę - sposób wykonania:

Do sporej miski wrzucamy poszczególne składniki a więc pokrojoną w kostkę fetę, kulki mozzarelli, oliwki oraz pieczarki (mniejsze pieczarki przekrajamy tylko na pół), do tego dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz ogórki, całość posypujemy migdałami uprażonymi na patelni. Dodajemy zioła roztarte uprzednio w dłoniach.
Sos winegret: wszystkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy dokładnie. Sosem polewamy sałatkę. Na koniec sałatkę polewamy też oliwą z oliwek.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 31-12-11| Czytano: 29091 razy |komentarz [0]
Sałatka pod wódeczkę komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz